Kreatív feladatok lesznek az érettségin

Megújulnak az érettségi vizsgakövetelményei 2023-tól. A humántárca közlése szerint a számonkérések a legfrissebb tantervi újításokat követik: magolás helyett az összefüggések keresése és az aktív problémamegoldás kerül előtérbe. Idén májusban még a régi rendszer szerint vizsgázhatnak a diákok. A járvány miatt ugyan maszkban, távolságtartással, létszámkorláttal, de mind a szóbeli, mind az írásbeli vizsgákat is megtartják. A különleges bánásmódot igénylő tanulók könnyítésekkel is élhetnek.

Csókás Adrienn
2021. 02. 17. 6:37
null
2020.05.04. Budapest Xantus János kéttannyelvű Gimnázium érettségi,Magyar nyelv érettségi, vírus, érettségi, COVID19 Fotó:Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Véget érhetnek az éjszakába nyúló tételmagolások az érettségi hajrá idején, néhány éven belül ugyanis jelentősen átalakul a vizsgáztatás – derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) tájékoztatásából. A szaktárca tegnap jelezte, hogy a tananyag reformjához illeszkedve a számonkéréseket is átalakítják. Mint ismert, az 1., az 5. és a 9. évfolyamon szeptember óta hatályos Nemzeti alaptanterv szakít a frontális oktatással, helyette aktivitásra, érvelésre, kritikai gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket.

A cél, hogy a diákok ne pusztán meghallgassák a tanár mondandóját, hanem maguk kísérletezzenek, elemezzenek az órán, és száraz definíciók helyett például logikai játékok révén, ­gyakorlatias formában ismerkedjenek meg a tudományokkal.

Az új tanítási módszerekhez felmenő rendszerben a vizsgakövetelményeket is hozzáillesztik, az Emmi szerint az érettségin 2023-tól nagyobb szerepe lesz a tanulói kreativitásnak és problémamegoldó készségnek. Több tantárgy esetében új értékelési formákat vezetnek be: vizsgadolgozat helyett ­például projektmunkát kell készíteni a gyerekeknek. A tárca részleteket tavaszra ígér, a pontos vizsgakövetelményekről még folyik a szakmai egyeztetés.

A járvány ellenére az írásbeli és szóbeli vizsgákat is megtartják Fotó: Kurucz Árpád

Az viszont biztos, hogy az idei érettségit még nem befolyásolják a tervezett változások. A májusban esedékes vizsgákat egyébként a járványhelyzet ellenére normál rendben, eredeti időpontban szervezik meg. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár közlése szerint szigorú óvintézkedések mellett, tantermenként tízfős létszámkerettel, de megtartják a szóbeli számonkéréseket is, amelyek egyébként sok diák számára fontos javítási lehetőséget jelentenek az írásbeli dolgozatok után.

Az érettségizőknek nincs könnyű dolguk, hiszen már az elmúlt tanév utolsó hónapjait is digitális munkarendben töltötték, a mostani tanévben pedig november 11. óta ismét online folyik a tanulás. Arra viszont a minisztérium többször is felhívta már a figyelmet, hogy a végzős évfolyamoknak érdemes élni a kis csoportos, személyes konzultációkkal, hiszen erre a digitális tanrend ellenére is van lehetőség.

Hogy a diákok és a pedagógusok május előtt tömegesen visszatérhetnek-e az intézményekbe, azt nem tudni, egyelőre nincs szó a járványügyi szabályok lazításáról.

Most is érvényes viszont, hogy többféle könnyítéssel is élhetnek a vizsgán azok a diákok, akik beilleszkedési, tanulási vagy magatartási nehézségekkel küzdenek. A különleges bánásmódot igénylő tanulók – ha állapotukat szakértői vélemény is alátámasztja – kérhetik az igazgatótól, hogy a szóbeli helyett írásbeli vizsgát tehessenek – vagy fordítva –, extra segédeszközöket használhassanak vagy kapjanak hosszabb felkészülési időt. A központilag meghatározott időkeretet írásbelin akár egy órával, szóbelin húsz perccel növelhetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.