Lehangolóan fest a XV. kerület

Egyre élhetetlenebbé válik a XV. kerület, ahol illegális szemetelők, hajléktalanok, utcalányok és drogosok okoznak komoly kellemetlenséget a helyieknek. A Magyar Nemzet körképéből kiderül, Újpalota és Rákospalota számos területe van a fővároshoz méltatlan állapotban, a lapunk által megkérdezett lakosok többsége pedig úgy látja, a DK-s polgármester nem tesz eleget a városrészért.

2020. 01. 14. 6:18
null
Rákospalota, a vasúti átjáró mellett – a kiégett furgont többen is szeméttárolónak használják Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szépen gondozott családi házaktól kőhajításnyira terpeszkedő hulladékhegy magasodik egy üzemen kívüli pékség fala mentén az M3-as autópálya melletti Kozák téren. Az egyik lakó panaszolja, hogy a szeméthalommal több éve kénytelenek együttélni, mert bár számos alkalommal gyűjtöttek aláírást és küldték el az önkormányzatnak, Németh Angéla, illetve elődje, a szintén DK-s Hajdu László vezette testület semmit sem tett a probléma megoldása érdekében, de még csak válaszra sem méltatták a lakókat. Az idős hölgy arról is beszámolt, hogy rendszeresen látnak patkányokat, emiatt fertőzésveszélytől is tartanak.

A XV. kerületnek nem ez az egyetlen problémás része. A helyi Fidesz fővárosi képviselője és önkormányzati frakcióvezetője, Pintér Gábor és Lehoczki Ádám, valamint a Városkép Romboló bloggere segít nekünk ezek feltérképezésében.

Rákospalota, a vasúti átjáró mellett – a kiégett furgont többen is szeméttárolónak használják
Fotó: Teknős Miklós

Nincs nehéz dolguk: Rákospalota több más pontján is hasonlóan áldatlan állapotok uralkodnak. Az istvánteleki vasútállomás környékén az egykori bőrgyár romos épülete hitchcockian baljós hangulatot áraszt, nem sokkal messzebb, az Újpestet a XV. kerülettel összekötő vasúti átjáró mellett egy kiégett furgon éktelenkedik, a roncsot láthatóan már többen is szeméttárolónak használják.

Az átjáró alatt a hideg miatt jelenleg nincsenek hajléktalanok, ám mint kalauzaink­tól megtudjuk, tavasztól őszig itt élnek, isznak és drogoznak is, aminek folyományai­ról annak ellenére árulkodik a jellegzetes szag, hogy az egykori Novák piac területének egy részét jótékonyan eltakarja a térdig érő gaz. A Karácsony Benő téren több mint két éve félbehagyott, új rendelőintézetnek szánt épületet ugyan nem vették még birtokukba a hajléktalanok, a vakolatlan, nyílászárók nélküli torzón viszont az időjárás az ember nélkül is elvégzi a maga pusztítását.

Kísérőink szerint régóta problémát jelent a kerületben a prostitúció is, a lányok a városrész északi részén elhaladó Dunakeszi út mentén várják kuncsaftjaikat. A futó együttlétek nyomai jól látszanak az út mentén, a Harsányi Kálmán utca végén, a 170-es busz fordulója körül eldobált zsebkendők, használt óvszerek határozzák meg az utcaképet.

Újpalotán sem jobb a helyzet, főleg a Páskomliget utca mentén jelentenek egyre súlyosabb problémát a hajléktalanok, a bűnözők, a drogosok. Az Erdőkerülő utca park felőli részé­ben egy fiatal családanya lapunknak arról beszélt, hogy – sok ismerőséhez hasonlóan – legszívesebben ők is elköltöznének, ám az itt folyamatosan csökkenő ingatlanárak mellett nehéz túladni a lakásukon.

– Újpalotán nőttem fel, de azóta a városrész rengeteget változott a hátrányára. Az itteni a legnagyobb zöldövezettel rendelkező lakótelep, a családosok azért is szerették, mert nyugodt, békés és biztonságos hely volt. Manapság a 16 éves fia­mat sem szívesen engedem le egyedül az utcára, pedig harcművészetet is tanul – mondja az asszony.

Fotó: Teknős Miklós

Szavai szerint sok kellemetlenséget okoznak a lakóknak az Erdőkerülő utca panelházai mögötti területen műanyagot égető fedél nélküliek is, időnként még az erkélyre sem lehet kimenni a bűz ­miatt. Rá­adásul több alkalommal is tüzet okoztak a fenyvesben élők, amit a baloldali kerületvezetés egy huszárvágással úgy próbált orvosolni, hogy maga vágatta ki a fákat. A Páskomliget utcában kutyát sétáltató házaspár a Fő tér környéki hajléktalanok miatt panaszkodik, akik sokszor elüldözik onnan a békésen sétáló lakosokat egy-egy agresszív megjegyzéssel vagy kéregetéssel. – Volt, hogy a szökőkútban fürödtek, de rendszeresen alszanak a buszmegállókban, ahova a vizeletszag miatt már be sem lehet állni – mesélik.

Bár a bűnügyi statisztikák szerint a XV. kerület nem tartozik Budapest legproblémásabb részei közé, Újpalota említett részein megszaporodtak a lopásos esetek és az erőszakosabb bűncselekmények is.

A városrész facebookos csevegőjén többek között arról olvasni: a környék panelházaiban szinte megszokottá vált, hogy a lépcsőházakból cipőket, lelakatolt bicikliket tulajdonítanak el, de a betörések és a besurranások is gyakoribbá váltak. Az Erdőkerülő utca és a Páskomliget utca egyes tömbházaiban a csengők megjelölésével a betörők külön módszert fejlesztettek ki arra, hogy kifigyeljék, a lakók mikor nincsenek otthon. A jelenség miatt a rendőrség figyelmeztető táblákat tett ki a folyosókra.

Fotó: Teknős Miklós

– A köztisztaság és a közrend elsősorban nem pénz kérdése, hanem a tenni akarásé, és leginkább is odafigyelést és körültekintést igényel. Fontos lenne, hogy a polgármester tudja, hogy ebben a kérdésben lépnie kell, és nem politikai háttéralkukkal és zsákmányszerzéssel foglalatoskodnia – jelenti ki Pintér Gábor. Szerinte bár Németh Angéla közel másfél éve vezeti a városrészt, az eltelt idő alatt semmilyen pozitív változás nem érzékelhető.

Mint fogalmaz, ha valaki azzal van elfoglalva, hogy a saját rokonait tegye pozícióba, akkor óhatatlanul háttérbe szorulnak a lakosságnak fontos dolgok. Lehoczki Ádám azt hangsúlyozza, hogy bár a kerület több új baloldali képviselője kampányolt az önkormányzati választás előtt a köztisztaság javításával, mandátumszerzése után semmit sem tett az illegális szemétlerakás visszaszorításáért.

Lapunk több kérdést is elküldött Németh Angélának azzal kapcsolatban, hogy milyen intézkedéseket terveznek megtenni a kerület köztisztaságának és a lakosok biztonságérzetének a javítására. Várjuk a DK-s polgármester válaszát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.