Lemondott Karácsony helyettese

Dorosz Dávid (Párbeszéd) lemondott a Klímavédelemért és fejlesztésért felelős főpolgármester-helyettesi posztjáról.

2020. 11. 19. 21:18
DOROSZ Dvid
Budapest, 2020. március 2. Dorosz Dávid (Párbeszéd), Budapest klímavédelmi és fejlesztési fõpolgármester-helyettese beszédet mond a Budavári Sikló indulásának 150. évfordulója alkalmából emléktábla avatással egybekötött jubileumi ünnepségen a sikló Clark Ádám téri állomásánál 2020. március 2-án. A világ második siklóját százötven évvel ezelõtt, 1870. március 2-án helyezték üzembe. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Távozik Karácsony Gergely főpolgármester klímavédelemért és fejlesztésért felelős helyettese. Bár Dorosz Dávid (Párbeszéd) a Facebook-oldalán csütörtök este közzétett bejegyzésében azzal indokolta lemondását, hogy a „kormány mindent megtesz, hogy ellehetetlenítse a főváros munkáját”, érdemes felidézni, hogy Karácsony párttársa egy másik feladatkörben – a Lánchíd felújításának a megszervezését bízták rá – sem felelt meg az elvárásoknak, és Tüttő Katának (MSZP) adták a projektet. Továbbá az is különös egybeesés, hogy mindössze egy nappal később, pénteken jelenti be Karácsony a megszorító csomagjának a részleteit, és a főpolgármester már korábban jelezte, hogy a városvezetésen is spórolnak, s logikus lépés az öt főpolgármester-helyettes valamelyikétől megszabadulnia.

Kiszelly Zoltán politológus lapunk kérdésére azt hangsúlyozta: mivel a klímapolitika a Párbeszéd programjának központi eleme, súlyos csapás lenne Karácsonyék számára, ha esetleg más pártbeli politikus kapná a klímavédelemért felelős tisztséget. Ezzel gyakorlatilag a törpepárt egyik lábát rúgnák ki, és a másik „pillérük” – az alapjövedelemről szóló irreális elképzelések – sem jelentene különösen stabil támaszt a Párbeszédnek.

Dömötör Csaba is reagált Dorosz különös módon bejelentett lemondására. – Olvasom, hogy az egyik főpolgármester-helyettes távozik, és más feladatokra koncentrál majd. Karácsony Gergely azzal méltatja a döntést, hogy a pozíció helyett a munkát választja. Jó tudni, hogy ezek szerint a főpolgármester-helyettesi tisztség az ő értelmezésükben nem jelent munkát.

Ennél is durvább, hogy annyi hónap tétlenség után miben találják meg a cselekvés szükséges irányát: véletlenül sem abban, hogy segítsék a járvány elleni küzdelmet. Egy fenét: a messzi távolban derengő parlamenti kampánnyal akarnak inkább foglalkozni. A nehéz időszakokban derül ki, kinek mi a fontos. Sok millió embernek a vírus elleni összefogás, nekik a hatalmi marakodás és a megszerezhető konc – írta Facebook-bejegyzésében a Miniszterelnöki kabinetiroda államtitkára.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.