Lezárták a nyugati határt átszelő kis utakat az osztrák katonák

A fertőzésveszély elkerülésén kívül az embercsempész-útvonalak lezárása áll a háttérben.

Végh Attila
2021. 04. 27. 19:30
Írottkő
Osztrák járörök a határvonaltra épült kilátó előtt Forrás: csodalatosmagyarorszag.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az osztrák hadsereg területvédelmi haderejének önkéntes katonái a múlt hét végén leszalagozták az Országos Kéktúra nyugati kiindulópontjához, a kőszegi Írottkő-kilátóhoz vezető aszfaltozott utat és parkolót. A Magyarország felől gépkocsival érkező kirándulókat is visszafordították, így a magyar–osztrák határon lévő kilátó kizárólag a gyalogos turista útvonalakon közelíthető meg a magyar oldal felől.

A hatályban levő nemzetközi veszélyhelyzeti rendelkezések miatt az Európai Unió tagállamai között az államhatárt jelenleg csak a hivatalos átkelőknél szabad átlépni. Védettségi igazolvány vagy 72 óránál nem régebbi negatív Covid-teszt, illetve érvényes munkavállalási engedély nélkül itt sem történhet meg a ki- és belépés. Az osztrák védelmi minisztérium szerint tavasszal hétvégente ezernél is több kiránduló tartana Írottkőre az Ausztria területén levő úton. A szabályok szerint csak egyenkénti ellenőrzés után léphetnék át a határt a turisták, ennek végrehajtására azonban nincs kapacitása a határvédelmet is ellátó osztrák hadseregnek.

Az osztrák hadsereg nemcsak Írottkőnél, hanem az egész magyar határvonalon lezárta azokat a kis forgalmú, határon áthaladó utakat, melyeken a veszélyhelyzet előtt át lehetett hajtani a két ország között. Az Őrségben, Szentgotthárd környékén, illetve a magyar–osztrák–szlovén hármas határ közelében az erdei utakat is figyelik az osztrák katonák. A migrációs bűnügyi felderítés információi szerint az embercsempészek ezeken a kis forgalmú, sokszor csak turistatérképeken jelzett utakon próbálják meg Ausztriába juttatni az illegális bevándorlókat. Az osztrák hadsereg az erdők tulajdonosaival egyeztetve néhol útakadályokat is állított az erdei ösvényekre, több embercsempész autója fennakadt már rajtuk. A Készenléti Rendőrség határvadászainak nyugat-magyarországi állománya is több esetben fogott már el embercsempészt, aki ezen az útvonalon akarta osztrák területre fuvarozni utasait. A március 24-én Pápadereskénél felborult traktor pótkocsiján, a szalmabálák között megbúvó 31 szír migránst is egy ilyen erdei úton vitte volna tovább a mezőgazdasági munkagép vezetője. Abban bízott, hogy egy vontatógépet és egy szalmával megrakott pótkocsit nem ellenőriznek a rendőrök. Ha nem okoz útközben közlekedési balesetet, talán még sikerülhetett volna is a terve. A rendőrök azóta minden, a nyugati határszél erdei felé tartó járművet ellenőriznek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.