Kutatás-fejlesztési projekteket ösztönöz a magyar-török pályázat

A pályázat az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakpolitikai támogatásával jelent meg.

Forrás: MTI2020. 11. 03. 18:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szakpolitikai támogatásával megjelent a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) és török partnere, a Török Tudományos és Technológiai Kutatási Tanács (TÜBITAK) közös pályázata, amely kétoldalú tudományos és technológiai (TéT) megállapodás keretében ösztönzi a kutatás-fejlesztési együttműködéseket – tájékoztatta a tárca keddi közleményében az MTI-t.

Mint írták, a felhívás célja olyan innovatív, piac-közeli projektek támogatása, amelyekből prototípus vagy új termék, technológia, szolgáltatás születhet.

Az új felhívás magyar részről 200 millió forint keretösszeget biztosít a hazai és a török felsőoktatási-kutatóintézeti szféra, illetve a vállalkozások ígéretes közös kezdeményezéseinek finanszírozására.

Pályázatokat a kiírásban meghatározott fókuszterületeken lehet benyújtani az egészségipartól az információs és kommunikációs technológiákon – különösen a mesterséges intelligencia és 5G – át a műszaki tudományokig, a többi között az autonóm járművek, robotika területén.

Gulyás Tibor, az ITM innovációért felelős helyettes államtitkára a közleményben kiemelte, hogy egyre fontosabbá válnak a nemzetközi együttműködések a kutatás-fejlesztés területén is. A vírus elleni küzdelem mellett kiemelt figyelmet kell fordítani az innovatív technológiai fejlesztésekre. A digitalizációs változások kedvező hatással lesznek a nemzetgazdaságok fenntartható növekedésére, a vállalatok működési hatékonyságára és az emberek életminőségének javítására – tette hozzá.

A pályázati dokumentáció az NKFIH honlapján már elérhető. A hazai támogatásra 2021. február 12-ig lehet pályázatokat beadni. A kiírás újdonsága, hogy kizárólag olyan konzorciumok nyerhetnek támogatást, amelyekbe mindkét oldalon bekapcsolódnak vállalati partnerek és felsőoktatási intézmények vagy kutatóintézetek is – áll a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.