Kormányinfó: jelentős támogatást kap a zeneipar

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte: a járványhelyzet romlik az európai országok többségében, ám Magyarországon hosszabb ideje ötszáz és hatszáz között stagnál az aktív esetek száma. A tárcavezető ismertette a kabinet azon döntését is, amellyel a zeneipar helyzetén kívánnak javítani. Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek és a fesztiválszervezők is.

Csókás Adrienn-Elek Nikoletta
2020. 08. 06. 10:54
GULYÁS Gergely; SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. augusztus 6. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ (b) a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. augusztus 6-án. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón közölte: a járványhelyzet romlik az európai országok többségében, ám Magyarországon hosszabb ideje ötszáz és hatszáz között stagnál az aktív esetek száma. A tárcavezető ismertette a kabinet azon döntését is, amellyel a zeneipar helyzetén kívánnak javítani. Pénzügyi forráshoz juthatnak a hazai és külhoni magyar zenekarok, a klubok, fellépőhelyek és a fesztiválszervezők is.

Jelentős támogatás a zeneiparnak

– A kormány újabb zeneipari támogatási csomagról döntött – jelentette be Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő. Főként a fesztiválszervezők és a könnyűzenei klubok támogatásának a kérdése volt napirenden – emelte ki. A szóvivő úgy tájékoztatott, hogy egy 5,3 milliárd forintos keretből valósulhatnak meg úgynevezett raktárkoncertek, valamint nyolcszázmillió forint erejéig támogatják a keretösszegből a cigány muzsikusokat is.

Ezenfelül a zeneipari szereplőknek rendelkezésre áll egy további 2,12 milliárdos keret. Ebből a kisebb vidéki, zenei színpadok kaphatnak egyenként maximum kilencmillió forintos támogatást. A nagyobb klubok harmincmillió forintra pályázhatnak, amelyből tíz-tíz koncertet rendezhetnek meg. Emellett a határon túli magyar zenekarok is részesülhetnek a támogatásból. A fesztiválipar is jelentős károkat szenvedett el, így a részükre a rendezvényeket szervező cégeknek is juttatnak támogatást.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a megtartható rendezvényeket a szabályok figyelembevételével lehet meghirdetni, így például figyelembe kell venni az 500 fős limitet. Ennek kapcsán elhangzott: ma nehéz többhetes vagy hónapos távlatokban gondolkodni, senki nem tudja megmondani, hogy hazánk vírusmentes tud-e maradni. Az eddigi szabályok idehaza beváltak, a helyzet változásától függően lehet enyhíteni vagy szigorítani.

A kormányszóvivő kérdésre válaszolva kifejtette: az úgynevezett raktárkoncerteken nézők beengedésére nem lesz mód. – Így tartjuk a legbiztonságosabbnak – hangsúlyozta Szentkirályi Alexandra. Hozzátette: az Antenna Hungária biztosít majd egy alap-infrastruktúrát, emellett minden zenekar viheti a saját szakembereit is, a koncerteket streamelni fogják, online lesznek elérhetők. A szóvivő beszélt arról is, hogy összesen 150 koncertről van szó. Szentkirályi Alexandra elmondta azt is, hogy zenei producerekkel, fesztiválszervezőkkel egyeztetnek a fellépők személyéről. A támogatottak köre bővülni fog, folyamatban vannak a tárgyalások.

Koronavírus, munkahelyteremtés, ágyfelszabadítások

– A járványhelyzet romlik az európai országok többségében, van ahol drámai a fertőzöttek számának növekedése – jelentette be a csütörtöki Kormányinfón Gulyán Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter. Kiemelte: Spanyolország esetében ezért úgy döntött a kabinet, hogy zöldről sárgára változtatja az ország minősítését. A tárcavezető elmondta: Magyarországon hosszabb ideje ötszáz és hatszáz között stagnál az aktív esetek száma. Ma 534 aktív eset van országszerte, ebből 185 fertőzöttet Budapesten, 349-et pedig vidéken regisztráltak.

– Azért volt eredményes a védekezés a járvány első hullámának idején, mert mindenki józan ésszel mérte fel a helyzetet, és ennek megfelelően viselkedett. Az augusztus 20-i tűzijáték például megtartható lenne a jelenlegi szabályok szerint, de lemondtuk, mert úgy gondoltuk, hogy fokozott óvatosságra van szükség – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A munkahelyteremtés kapcsán rámutatott, hogy ma 4,472 millióan dolgoznak Magyarországon, tehát tovább emelkedett a foglalkoztatottak létszáma. Még nem értük el az egy évvel ezelőtti számot, de a néhány tízezres különbséget hamarosan sikerül behozni – tette hozzá. A BCG-oltás koronavírus elleni hatékonysága kapcsán Gulyás Gergely kérdésre válaszolva felidézte: ellentétes szakvélemények állnak rendelkezésre, de Magyarországon 1954-től van kötelező oltás, tehát a legveszélyeztetettebb korosztály pont nem kapott ilyet. – Éppen ezért nehéz szoros összefüggést feltételezni a BCG-vakcina és az alacsony járványgörbe között – fogalmazott a miniszter.

Kérdésre válaszolva Gulyás Gergely beszélt arról is, hogy a pandémia idején a Miniszterelnökségen biztosítottak gyermekfelügyeletet a dolgozók számára. – Nálunk az otthoni munka nem volt megengedett, az 1300 fős minisztériumi állomány végig dolgozott. Az volt a felelős vezetői magatartás, hogy biztosítsanak ilyen lehetőséget. Azt nem tudom, hogy a többi minisztériumban volt-e ilyen – magyarázta, hozzátéve: az érintett tanárok egy-két hónapos megbízási szerződés keretében dolgoztak, körülbelül 280 ezer forintos fizetésért.

 

A kórházi ágyfelszabadítások jövőbeni szükségességéről Gulyás elmondta, üres kapacitásnak mindenképp rendelkezésre kell állnia, ha jön a járvány második hulláma. Ugyanakkor egyelőre nem tudják megítélni, hogy mikorra, mennyi ágyra lesz szükség, hiszen nem tudni, milyen intenzitású lesz a járvány, ha egyáltalán lesz második hullám.

A zárt térben tartott sportrendezvényekkel kapcsolatban kijelentette: mindenkinek a saját felelőssége, hogy betartsa a szabályokat. – Nem tudunk, nem akarunk mindenhova rendőrt állítani. Az eddigi szabályok alkalmasak voltak arra, hogy féken tartsuk a vírus terjedését – mondta.

Koronavírus külföldön

A Magyar Nemzet kíváncsi volt arra, mit gondol a miniszter arról, hogy Ukrajna vörösnek, azaz fokozottan veszélyesnek minősítette Magyarországot járványügyi szempontból. Gulyás Gergely úgy felelt: Ukrajna szuverén állam, olyan döntést hoz, amilyet akar. Hozzátette, az egymillió főre jutó aktív esetek száma Ukrajnában 762, míg Magyarországon 54. – Ha ez a döntés azzal jár, hogy ukránok nem jönnek Magyarországra, akkor a lépés a járványügyi védekezés szempontjából üdvözlendő – fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy van-e olyan sárga veszélyességi színnel jelölt ország, amelyiknél esélyes, hogy átkerülhet a piros zónába, Gulyás azt válaszolta: a sárga és piros besorolású országok között nagyon minimális a különbség. Így nem tartják kulcsfontosságúnak az átsorolást, de ha a helyzet megkívánja, akkor az átsorolás megtörténhet.

– Azt szerettük volna, ha van egy olyan kategória, amellyel a külföldi polgárokat nem tiltjuk ki az országból, ezt szolgálja a sárga színnel való megjelölés. A magyarok, ha sárga besorolású országokból térnek haza, akkor az első negatív teszt után elhagyhatják a karantént. A piros országok esetén szükséges egy újabb tesztet készíteni 48 órán belül, és a második teszt eredményét is meg kell várniuk – mondta a tárcavezető.

 

Arra a kérdésre, hogy a külföldről hazatérő állampolgárok közül hányan vannak karanténban, illetve, hogy az érintettek körében hány tesztet végeztek, Gulyás Gergely közölte: augusztus elseje óta indult el az önköltséges tesztelés, még nem tudni, hányan végeztek ilyet. Saját költségre több mint 140 helyen lehet koronavírustesztet végeztetni, ebből közel száz magánszolgáltató, a többi pedig állami – mondta, hozzátéve: az önkormányzatok segítségére számíthat, aki karanténba kerül, de ezt a segítségnyújtást kötelezően előírni túlzás lenne, mivel nem kerülhető meg az egyéni felelősség kérdése sem, ha valaki önszántából olyan országba megy, ahol nagyobb a járványügyi kockázat.

Migráció és a libanoni katasztrófa

Annak kapcsán, hogy augusztus 4-én erőszakos migránsok próbáltak betörni az országba Gulyás Gergely jelezte: nem zárható ki, hogy a határ fenyegetettsége romlani fog a következő hetekben, hónapokban.

– A kormány döntött arról is, hogy azonnali segítségként egymillió eurót juttat el a szír katolikus egyháznak a libanoni robbanás következményeinek enyhítése érdekében – közölte a miniszter, hozzátéve: a pénz a mai napon meg fog érkezni. Magyar áldozatról nem tudni – húzta alá a miniszter.

Gyurcsány megfenyegette a jobboldali közösséget

A Magyar Nemzet kérdésére, miszerint az elmúlt hetekben felerősödtek a jobboldali szavazókat ért sértő minősítgetések az ellenzék részéről, Gulyás Gergely elmondta: a magyar belpolitikai ügyekben a kormány nem tart igényt az EU segítségére. A tárcavezető annak kapcsán mondta ezt, hogy Gyurcsány Ferenc a napokban megfenyegette a jobboldali közösséget és Vidnyánszky Attila Kossuth-díjas rendezőt, az EU felháborodása azonban – ezúttal is – elmaradt. – Az ilyen jellegű fenyegetőzés mindig a gyengeség jele – értékelt a tárcavezető. Hozzátette: „Karácsony főpolgármestertől higgadtságot, Gyurcsány Ferenctől józanságot kérünk, reggel, délben meg este, vagy hogy ő is értse, reggel éjjel meg este.

Gyurcsány Ferenc és Dobrev Klára
Fotó: Bach Máté

Gyurcsány Ferenc kijelentésével kapcsolatban egy másik újságírói kérdés is elhangzott, amelyre válaszolva Gulyás Gergely kifejtette: személyes véleménye szerint, ha ma valaki a magyar közélet ellenzéki oldalára tekint, akkor egy percig sem lehet kérdés, hogy Gyurcsány Ferenc a viszonyítási pont. – Nem kell azon csodálkozni, hogy a Momentum politikusai számára is Gyurcsány Ferenc fenyegető szavai jelentik a mércét – mondta a tárcavezető.

A komolyabb felkészülést igénylő, őszi nagy futóversenyek, például az UltraBalaton megtartásával kapcsolatos kérdésünkre Gulyás Gergely jelezte: egyelőre nincs terv, ma arra tudnak garanciát adni, hogy a jelenlegi szabályok augusztus végéig tarthatók. – Újra és újra értékelni kell a helyzetet ahhoz, hogy felelős döntést hozhassunk. Őszi rendezvények megszervezéséről így majd csak szeptemberben tudunk dönteni – mondta.

Lánchíd-ügy és a Pesti úti idősek otthona

A Magyar Nemzetnek a Lánchíd felújítását érintő kérdésére a miniszter azt mondta: továbbra is drukkol a kormány, és reméli, sikerül a fővárosnak túljutnia a közbeszerzési eljárás következő szakaszán. Hozzátette, a Közbeszerzési Hatóság segített, amikor rámutatott a tender jogsértő rendelkezéseire, amelyre egyébként „egy joghallgató is körülbelül tíz perc alatt rájött volna”.

Újságírói kérdésre a tárcavezető kijelentette: a főpolgármester, a saját és csapata inkompetenciáját a kormányra vagy olyan gazdasági körökre próbálja hárítani, amelyektől azt reméli, hogy ezek emlegetése egyfajta fügefalevelet biztosít, elfedve a saját inkompetenciáját. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy Karácsony az ATV Egyenes beszéd című műsorában azt mondta, hogy Mészáros Lőrinc cégei újíthatják fel a Lánchidat.

Hogy alkalmasnak tartja-e a miniszter a fővárost a Lánchíd felújítására, elmondta: nagyon nagy hit kell ehhez, az eddigiek alapján.

A Pesti úti idősotthonban feltárt hiányosságokat firtató kérdésre azt mondta Gulyás Gergely: – Ha a fővárosi önkormányzat nem tudja fenntartani az intézményt, adja át a kormánynak, egy alapítványnak vagy az egyházaknak. Valakinek, aki képes működtetni az idősotthont – emelte ki.

M0-s, mátrai erőmű és egyéb témák

Gulyás Gergely arra a kérdésre, hogy van-e már valamilyen eredménye annak a független szakértői vizsgálatnak, amelyet a hídon végeznek, elmondta: – Jelenleg is folyamatban van a vizsgálat. Ennek során arra kell egyértelmű választ kapni, hogy hibázott-e a kivitelező vagy a kiírás volt hibás. Mindkét esetben felelősöket akarunk látni – hangsúlyozta. Arra pedig, hogy mikor lehet újra használni az M0-st, elhangzott, hogy nem szeretnének olyan időpontokat mondani, amit nem tudnak pontosan betartani.

Arra a kérdésre, hogy a Mátrai Erőmű miért nincs kormányzati tulajdonban, a miniszter elmondta, hogy már évekkel ezelőtt felmerült az ötlet, de végül másnak adta el a német tulajdonos az erőművet. – A hazai villamosenergia-termelés 16 százalékát ez az létesítmény adja, amely a hozzá tartozó ipari parkkal együtt mintegy tízezer embernek ad munkát – fűzte hozzá.

A Székesfehérváron létesülő katonai kollégium kapcsán elhangzott, hogy a létesítés előkészületei a tervek szerint folynak, amelyet nem befolyásol a vírushelyzet.

A kormányzati, pályázati támogatások megítélésére vonatkozó kérdésre a miniszter úgy felelt, sem előnyt, sem hátrányt nem jelenthet az, ha valaki közéleti szerepet is vállal, ám ezzel kapcsolatban figyelni kell a látszatra is.

– Nyilván a Színház -és Filmművészeti Egyetem éveit sokféleképpen lehet értékelni, de a kormánnyal szemben álló művészek között is konszenzus van abban, hogy alapvető változtatásokra van szükség – mondta Gulyás. Kiemelte: van egy kuratórium, ami nem vádolható sem pártossággal, sem azzal, hogy nem elismert szakemberek dolgoznának benne. – Adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy dolgozzanak és egy év múlva vissza lehet térni arra, hogy jót tett-e ez a képzésnek vagy nem – fejtette ki a tárcavezető arra a kérdésre, hogy létrejöhet-e konstruktív együttműködés az ott tanulók vagy ott dolgozók között annak fényében, hogy elutasítják kuratóriumot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.