Maximálná az óraszámokat az új NAT

Várhatóan nem egyszerre, hanem több lépcsőben vezetik be az új Nemzeti alaptantervet, 2020-ban csak az első és ötödik évfolyamot érinti a változás — derült ki egy tegnapi oktatási konferencián. Az biztos, hogy a diákoknak kevesebb lesz a heti óraszámuk, mint most, de nem számottevően.

Csókás Adrienn
2019. 05. 23. 9:09
null
Több javaslat is van a tanárok béremelésére Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első és ötödik évfolyamon biztosan bevezetik az új Nemzeti alaptantervet (NAT) 2020-ban, a 9. osztályosok körében viszont várhatóan csak 2021-ben, majd 2022-től felmenő rendszerben következhet a többi évfolyam – mondta el Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ (KK) elnöke, egy tegnapi szakmai konferencián.

A Nemzeti Pedagógus Kar (NPK) budapesti szervezetének szakmai napján a NAT megújításáért felelős miniszteri biztos kiemelte: valamennyivel csökkenni fog a diákok óraszáma, de nem jelentősen. Szemléletváltást jelent viszont, hogy nem kötelező óraszámokat határoznának meg az egyes tantárgyakhoz, hanem maximumokat, aminél kevesebb idő alatt is meg lehet tanítani az előírt tartalmat.

– Próbálunk olyan NAT-tot letenni az asztalra, amiben maximáljuk a gyerekek terhelhetőségét, és nem lehet a megadott számok fölé menni. A szabadon választható órakeretet sem kell feltétlenül megtölteni. Legfontosabb célunk, hogy a követelményt ne az elitiskolákra írjuk meg, hanem a nagy átlagra – fogalmazott Hajnal Gabriella. Hozzátette: személyes véleménye szerint jóval kevesebb tanóra kellene, mint amennyi most van az iskolákban, heti harminc fölé menni a gimnáziumokban sem lenne szabad. A drasztikus csökkentés azonban egy lépésben nem megoldható. Jelezte azt is: ő annak a híve, hogy az 5–6. évfolyamhoz hasonlóan a 7. és 8. osztályban is komplex természettudomány óra legyen a külön biológia, fizika, kémia helyett. Ez szerinte a szaktanárhiányt is enyhítené.

A KK elnöke beszámolt arról is, hogy a minisztériumi egyeztetéseken szó van a pedagógusok heti kötelező óraszámáról. Ismert, jelenleg a heti negyven órából 32 óra a kötött munkaidő, és nyolc órával szabadon gazdálkodhatnak. A tanári szakszervezetek szeretnék, ha visszaállítanák a korábbi fix 22 tanórát, és ezen túl nem lenne megkötés.

Több javaslat is van a tanárok béremelésére
Fotó: Havran Zoltán

– A heti 22 ideális, de több szempontból elérhetetlen. A saját javaslatom ezzel kapcsolatban, hogy amíg nem nyúlunk a NAT-hoz, addig nem érdemes változtatni, mert ugyanezt az óratömeget így is, úgy is le kellene tanítani, legfeljebb túlórában. Ha a NAT szerinti tanulói óraszámcsökkentés megvalósul, akkor lejjebb vihető a tanárok óraszáma is.

A pedagógusfizetésekkel kapcsolatban elmondta: a béreket emelni akarja a minisztérium, erről több javaslat is van.

– Az én vesszőparipám, hogy a fiatalokat kellene jelentősebben támogatni, hogy a pályán tudjuk tartani őket. A KK-nak van olyan javaslata is, hogy a pályakezdők bérét emeljük, főiskolai végzettség esetén 220 ezer forintra, az egyetemi diplomások pedig 230 ezer forintos kezdőbérről induljanak, a jelenlegi 195 és 203 ezer helyett – magyarázta Hajnal Gabriella.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.