Még a lézerágyú birtoklása is bűncselekmény lesz

Idén eddig már több mint ötven lézeres támadás történt hazánk légterében repülőgépek pilótái ellen. A tapasztalatok szerint szinte lehetetlen a támadó elfogása, ezért a Legfőbb Ügyészség törvénymódosítást kezdeményezett. Az Igazságügyi Minisztériumban már dolgoznak a jogszabályokon. Nem kizárt, hogy a drónokkal kapcsolatos törvényeket is szigorítani kell, hiszen október közepén, három egymást követő napon illegális drónberepülés bénította meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret.

2019. 11. 05. 5:50
null
Súlyos katasztrófát is okozhatnak a felelőtlen támadók Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jelenlegi szabályozás szerint a tiltott légtérbe drónnal való berepülés éppúgy bűncselekmény, mint az, ha lézerrel megpróbálják elvakítani a le-, illetve felszálló repülőgépek pilótáit. A Btk. szerint három évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető az, aki ilyen formában veszélyezteti a légi közlekedést, azt azonban kevesen tudják, hogy adott helyzetben a légi közlekedés veszélyeztetése kimerítheti a terrorcselekmény előkészülete vagy éppen terrorcselekmény elkövetése büntetőjogi kategóriát is, ahol a büntetési tételek a következményektől függően sokkal súlyosabbak is lehetnek.

A Közlekedésbiztonság című szakportál szerint nagy teljesítményű lézersugárral tavaly száz, idén már több mint ötven esetben ért lézeres támadás Magyarország területén fel- és leszálló vagy még csak leszálláshoz készülő gépeket. Az egyik utasszállítót a közelmúltban a másodpilótának kellett letennie, mivel a repülőt ért lézeres támadás olyan erős látászavart idézett elő a kapitánynál, hogy kénytelen volt átadni a gép irányítását, nem vállalhatta a landolást.

A lézeres támadások elkövetői emberek százainak az életével játszanak. Bráda Balázs, a Repülőtéri Rendőr Igazgatóság felderítőosztály vezetője, aki erről a Hír TV ma esti Riasztás című műsorában is beszél, elismeri: eddig egyetlen elkövetőt sikerült elfogni és bíróság elé állítani, még 2010-ben. A mozgó repülőgépből ugyanis nem lehet hajszálpontosan megállapítani, honnan indították útjára az életveszélyes lézernyalábot. A törvény őrei ezért a vonatkozó szabályozás szigorítását kezdeményezték.

Súlyos katasztrófát is okozhatnak a felelőtlen támadók
Fotó: Mirkó István

Az előbb említett szakportál idézi Polt Péter törvénymódosításra irá­nyuló indítványát. A legfőbb ügyész a növekvő számú lézeres támadásokra tekintettel azt javasolta: a tárca kezdeményezze a Btk. módosítását oly módon, hogy az a jövőben önálló tényállásként tegye lehetővé büntetni a nagy teljesítményű, kézi lézerkibocsátó eszközök engedély nélküli beszerzését, tartását is, ne csak az engedély nélküli használatát.

A Riasztás szerint egyébként néhány nappal ezelőtt több ezer veszélyes lézermutatót semmisítettek meg, illetve vontak ki a forgalomból Magyarországon. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés során 27 terméket vizsgáltak meg, de mindössze négy felelt meg az előírásoknak.

Nem kizárt, hogy a drónokkal kapcsolatos törvényeket is szigorítani kell, hiszen október közepén, három egymás követő napon illegális drónberepülés bénította meg a Liszt Ferenc nemzetközi repülőteret. Az incidenssorozat azonnali intézkedésekre sarkallta a Terrorelhárítási Központot éppúgy, mint a magyar polgári titkosszolgálatokat. Az üzletekben vásárolt drónok ugyanis nem tudnak belépni a tiltott légterekbe, katonai bázisokra, atomerőművek területére, így repülőterekre sem. Minden jel szerint úgynevezett autonóm repülés történt, vagyis a támadók maguk készítette drónokkal intéztek időzített támadást, amivel azt akarták bizonyítani, hogy a repülőtér nincs felkészülve az ilyen eseményekre. Esetükben már felmerülhet a terrorcselekmény előkészülete, főleg ha volt valamilyen követelésük például a légi irányítástól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.