Megelőzhető a járványos agyhártyagyulladás

Tavaly ismét több hazai halálos eset irányította rá a figyelmet a járványos agyhártyagyulladás elleni védekezés fontosságára. A ritka, de rendkívül súlyos lefolyású fertőző betegség akár 24 órán belül halált is okozhat, és a túlélőknél maradandó egészségkárosodással járhat. A szakemberek kiemelték: a betegség általános tünetekkel jelentkezik, amit – különösen a téli influenzaszezon közepén – még az orvosok is nehezen ismernek fel.

Szilágyi Anna
2020. 02. 26. 15:45
Kubinyi Erika
A vakcinát már néhány hónapos korban is beadhatják Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már javában zajlik az influenzaszezon, ami nemcsak egybeesik a járványos agyhártyagyulladásos esetek előfordulásának legtipikusabb időszakával, de a hasonló kezdeti tünetek miatt meg is nehezítheti a súlyos betegség felismerését. A meningococcus baktérium különböző típusai által okozott fertőző betegség leginkább a csecsemőkre és az öt év alatti gyermekekre veszélyes, és szélsőséges esetben 24 órán belül halált okozhat. Magyarországon az elmúlt években 41-48 járványos agyhártyagyulladás esetet regisztráltak évente, többségük hátterében a baktérium B és C típusa állt – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ adataiból.

A járványos agyhártyagyulladás leg­gyakrabban a téli és kora tavaszi hónapokban fordul elő, azaz a decembertől március végéig terjedő időszakban. A legveszélyeztetettebb korcsoportba a csecsemők tartoznak, de a súlyos betegség a kisgyermekeket is nagyobb arányban érinti.

A baktérium cseppfertőzéssel, szoros testi érintkezés útján terjed, közvetlen (pl. köhögés, tüsszentés) vagy tartós, illetve gyakori kontaktus, mint zsúfolt együttélés, együtt alvás során. A betegek már a tünetek megjelenése előtt egy héttel fertőzők lehetnek, és ez az antibiotikum-kezelés megkezdésétől számított 24 óráig tart.

A vakcinát már néhány hónapos korban is beadhatják
Fotó: MTI/Balázs Attila

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke, egyben praktizáló házi gyermekorvos kiemelten fontosnak tartja a szülők tájékoztatását, mert szerinte továbbra is sok a tévhit a kizárólag védőoltással megelőzhető betegséggel kapcsolatban. Ezek közül kiemelte például, hogy a különböző meningococcus elleni védőoltásokról még most is sokan azt gondolják, hogy általános védettséget nyújtanak a baktérium minden típusával szemben. Hozzátette, örvendetes ugyanakkor, hogy a korábbi évekhez képest egyre több szülő kéri az oltásokat, és az elmúlt években láthatóan nőtt a fertőző agyhártyagyulladás ellen beoltott gyermekek száma.

– A hazai statisztikákból egyértelműen kiderül, hogy a csecsemők fokozottan ki vannak téve a fertőző betegségek veszélyeinek. Ennek egyrészt az az oka, hogy az anyai ellenanyagok védelmező hatása csökken, másrészt a babák éretlen immunrendszere még nem biztosít teljes védelmet a kórokozók ellen – emelte ki a gyermekorvos.

Láz, erős fejfájás, hányinger, tarkókötöttség lehet a betegség elsődleges jele, de csecsemőknél jelentkezhet még magas hangú sírás, nyöszörgés, az evés visszautasítása, ébresztési nehézség is tünetként. A csecsemők és a kisgyermekek meningococcus B elleni oltására kizárólag a Bexsero védőoltás alkalmazható. A hazai megbetegedések többségét okozó B típusú baktérium elleni védekezést is már 2-3 hónapos korban javasolt megkezdeni.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a meningococcus baktériumok évente mintegy félmillió megbetegedést okoznak, halálozási mutatójuk pedig rendkívül magas: évente ötvenezer ember veszíti életét a fertőzés következtében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.