Megosztott a néppárt, nincs többség a túlzó javaslat mögött

Még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus néppárti EP-képviselők között is szép számban akadnak olyanok, akik túlzónak gondolják az eljárási szabályok módosítására vonatkozó terveket, így azt, hogy egyszerű többséggel lehessen felfüggeszteni vagy kizárni egész nemzeti delegációkat – értesült lapunk néppárti forrásokból. Hétfőig lehetett módosításokat megfogalmazni a javaslathoz, amely lehetőséggel a Fidesz–KDNP csoportja is élt.

2021. 02. 24. 6:30
null
Fotó: WWW.DERIBAUCOURT.COM Forrás: EPP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

E sorok írásakor is intenzív tárgyalások zajlanak az Európai Néppárt európai parlamenti (EP) frakciója eljárási szabályzatának beharangozott módosításáról. Jelenleg a szigorú tervezet egyetlen pontja sem bír az elfogadáshoz szükséges támogatottsággal

– értesült lapunk néppárti forrásokból. A frakció elnöksége és a nemzeti delegációk vezetői pénteken tartanak rendkívüli ülést az ügyben, amit – akár már jövő héten – az eljárási szabályzat reformjáról szóló, tematikus frakcióülés követhet. – Az eddigi formális és informális egyeztetések tapasztalata az, hogy a tervezetnek nincs olyan eleme, amit a frakció legalább kétharmada elfogadhatónak tart – ismertette forrásunk, utalva arra, hogy a parlamenti csoport eljárási szabályainak módosítása márpedig kétharmados többséget igényel.

Hidvéghi Balázs, a kormánypártok EP-képviselője
Fotó: Európai Parlament

Lapunk korábban megírta: a néppárt az eljárási szabályzat felülvizsgálatára még múlt év végén állított fel öttagú munkacsoportot, amely február elején állt elő a túlzó és szigorú, egybehangzó vélemények szerint a Fidesz jogainak csorbítására kialakított szabálytervezettel. Többek között megteremtenék a lehetőséget egész delegációk kizárására és felfüggesztésére, amely döntéshez a szavazásra jogosult EP-képviselők mindössze egyszerű többsége is elegendő lenne. Sem a kizárás, sem pedig – a működési szabályzatban gyakorlatilag vadonatúj részt jelentő – felfüggesztés esetében a szóban forgó delegáció nem voksolhatna a saját ügyében.

Megtörhetik a frakció egységét

Az említett munkacsoport tagjai és a frakció vezetése az utóbbi hetekben következetesen tagadták, hogy a magyar kormánypárti delegációra írnának új szabályokat, ám néppárti berkekben is szinte magától értetődő, hogy a szigorú javaslat a Fidesz ellenében fogalmazódott meg.

– Még a magyar kormánypártokkal szemben kritikus képviselők között is szép számban akadnak olyanok, akik túlzónak gondolják a szabálytervet. Az egyszerű többséggel történő felfüggesztés és kizárás például könnyűszerrel árthatna a frakció egységének, ehhez gyakorlatilag egy érzelmekkel fűtött vita is elegendő lenne

– vélekedett forrásunk.

Magyar javaslatok a reformhoz

A nemzeti delegációknak egyébként hétfőig volt idejük rá, hogy módosításokat javasoljanak a reformhoz. Információink alapján ezt a magyarok is megtették, eszerint

  • a Fidesz–KDNP nem vinné lejjebb a képviselők kizárásához szükséges küszöböt. (Ezt a néppárt jelenleg kétharmados többséggel teheti meg, és csak egy-egy politikus, nem egész delegációk esetében. Az egyszerű többséggel történő kizárás egyébként a tagpártok saját működési rendjében is példa nélküli – a szerk.)
  • a magyar delegáció nem ért egyet a kollektív bűnösség elvének bevezetésével, egész nemzeti delegációk szankcionálásával sem.
  • a kormánypártok azt is javasolták: amennyiben a felfüggesztésről döntés születik, a képviselőket ne lehessen olyan jogaiktól megfosztani, amelyek maguktól a választópolgároktól, és nem a parlamenti csoporttól származnak. (A terv szerint a delegáció felfüggesztése ugyanis azt a következményt vonná maga után, hogy a tagok többek között nem szólalhatnak fel a néppárt nevében a plenáris üléseken, nem viselhetnek tisztségeket a politikai csoportban, és nem készíthetnek európai parlamenti jelentéseket. Ez jogilag is visszás, hiszen az EP-képviselőket közvetlenül a polgárok bízták meg saját érdekeik európai szintű képviseletével – a szerk.)
  • A súlyos véleménykülönbségek miatt az is elképzelhető, hogy a menetrend elnyúlik, ám a következő hetekben minden bizonnyal intenzív egyeztetések várhatók az eljárási szabályzat módosításáról a néppárti EP-frakcióban.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.