Merkely Béla: Decemberben Európában oltani fognak

Hét vakcina gyártása is nagyon előrehaladott stádiumban van – mondta el a Hír TV-nek a Semmelweis Egyetem rektora.

Forrás: HÍR TV2020. 11. 11. 20:54
MERKELY Bla
Budapest, 2020. május 25. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem (SE) rektora a digitális terápiák hazai fejlesztése érdekében kötött stratégiai együttmûködési megállapodás aláírásán az Innovációs és Technológiai Minisztériumban (ITM) 2020. május 25-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hét vakcina gyártása is nagyon előrehaladott stádiumban van – mondta el a Hír TV Informátor stábjának Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora. Az egyetemi tanár azt is kiemelte, hogy decemberben Európában már oltani fognak.

– Nagyjából hét vakcina gyártása van már nagyon előrehaladott stádiumban – mondta el az Informátornak adott interjújában Merkely Béla, a SOTE rektora. Merkely Béla hangsúlyozta, hogy önmagában nem elég vakcinát gyártani, a vakcinagyártás mellett igazolniuk kell az adott oltóanyag biztonságosságát és a hatékonyságát. A SOTE rektora arra is kitért, hogy az amerikai Pfizer és a német BioNTech vakcinája mellett van három kínai és egy orosz vakcina, amelyet érdemes tartalékolni, mert ha nem lenne elegendő az EU-beszerzés, akkor érdemes alternatív piacokat is keresni – húzta alá.

A beszélgetés során arra is kitértek, hogy a vakcinák között technológiailag hatalmas különbség van. Eltérő, hogy egy oltóanyagot hányszor kell beadni, mennyi időre ad védelmet, illetve pontosan mi ellen is véd.

– Alapvetően most két különböző típusú vakcina gyártása van folyamatban. A Pfizeré egy teljesen új technológia, ez egy úgynevezett Messenger-örökítőanyag által juttatja be azt az információt, amely a szükséges antitestképzést elindítja, tehát gyakorlatilag kódolt, vírusfehérje-ellenes antitesteket tudunk bejuttatni a szervezetbe. Ez egyébként óriási előrelépés lenne. A többi egy régi, ismert technológia, amikor egy adott vírus fontos fehérjéjével szemben a szervezet aktivizálja magát, saját ellenanyagot termel, és a vírus fehérjéjével szembeni immunizálás akadályozza meg azt, hogy egy súlyos lefolyású fertőzés jöjjön létre – magyarázta Merkely Béla.

A SOTE rektora kérdésre válaszolva kijelentette, hogy az új vakcinát egyértelműen beadatná magának. Elhangzott, hogy az oltás beadatása után kialakult szövődmények és a vírusfertőzés okozta szövődmények között nagyságrendbeli különbségek vannak: azaz sokkal többen halnak bele a vírusba, mint amennyien oltás következtében. Merkely azt is kiemelte, hogy nem szabad elfelejteni, hogy oltások mennyi emberéletet mentettek meg az elmúlt mintegy 15 évben, és arra is felhívta a figyelmet, hogy a kezdeti vakcinákhoz képest a mostani technológia egy űrutazással ér fel.

Merkely Béla azzal folytatta, hogy jó hírekre mindig szükség van, és biztos abban, hogy decemberben Európában már oltani fognak. Hozzátette: ahhoz, hogy a járvány megálljon, két tényező szükséges: mennyi embert tudnak beoltani, illetve hányan estek át a fertőzésen, hiszen ezeknek az összege adja ki a nyájimmunitást.

Az oltásrendről a SOTE rektora elmondta, hogy a fiataloknál a megbetegedés szinte semmilyen szövődményt nem okoz, viszont az idősebbeket meg kell védeni az oltóanyaggal. Ezért úgy látja, hogy az egészségügyi dolgozók oltását követően kor szerint kell haladni, de ahogy azt Orbán Viktor miniszterelnök is hangsúlyozta a bejelentéseiben, az önkéntességet helyezik előtérbe. Merkely Béla szerint az idősebbek körében alacsony lesz a vakcina elutasítottsága.

A beszélgetés végén a professzor felidézte, hogy a járvány első hullámában nagyon kevés információnk volt erről a vírusról, akkor az élvezett elsőbbséget, hogy legyen elegendő lélegeztetőgép, mert Olaszországban és New Yorkban nem volt elegendő készülék. De ma már tudjuk, hogy az a legjobb, ha meg tudjuk úszni a lélegeztetőgépet.

De azt is tudjuk, hogy időben el kell kezdeni a gyógyszeres kezelést, így a remdesivirt, amely a vírus reprodukcióját csökkenti le, és összességében a fertőzőképes vírusszámot, így viszi a gyógyulás irányába a beteget. Ilyen a vérplazma-terápia is. Ha a vérplazma kellő mennyiségű antitestet tartalmaz, és a fertőzés kezdeti szakaszában el tudja távolítani a betolakodó vírusokat, akkor rendkívül hatékony lesz – hangzott el.

A SOTE rektora leszögezte, hogy a koronavírus nem egy egyszerű fertőzés, nem egy egyszerű influenza, hanem az egész szervezetet érintő vírustámadás, amely egyénektől függően eltérő módon károsít, és tulajdonképpen a károsodás mértékétől függ, hogy milyen lesz a kimenetel, és ez az egészségügynek óriási leterheltséget okoz.

– S mikor ilyen korlátozó intézkedéseket hozunk, annak az az egyik oka, hogy az egészségügy képes legyen hosszú távon megfelelni – mutatott rá a professzor.

A vakcinákról és a koronavírus-gyógymódokról készült adást pénteken 20.30-tól láthatják az Informátorban.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.