Mit tudhat Mr. Negyven Százalék a kispesti kerületvezetőkről?

Újra és újra megmentik a botrányos ügyekbe keveredett Kránitz Krisztiánt. Vajon miért?

2021. 01. 31. 14:38
null
Kránitz Krisztián (balra) és Gajda Péter, kispesti vezetők Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Ismét megmentette a kispesti baloldal Kránitz Krisztián igazgatót, aki január elsejétől a vagyonkezelőnél is nagyobb intézménybe került, ahol igazgatóhelyettesnek szánják” – írta Facebook-bejegyzésében Dódity Gabriella, kispesti Fidesz–KDNP-s önkormányzati képviselő. Kifejtette: „Emlékezetes, a képviselők döntése alapján már tavaly január végén fel kellett volna menteni Kránitzot, de ezt a baloldali városvezetés nem hajtotta végre. Majd amikor arról szavaztak a képviselők, hogy azonnali hatállyal menesszük az igazgatót, a baloldali szavazatok ismét megmentették őt.”

A képviselő szerint a DK-s alpolgármester, Kertész Csaba javaslata alapján január elsejével a többek között az óvodákat és bölcsődéket is fenntartó Gazdasági Ellátó Szervezetbe (GESZ) olvasztotta a vagyonkezelőt. „A hírek szerint ezzel Gajda Péter polgármester nem értett egyet, mégis egyszemélyben döntött az átalakításról. Veszélyhelyzet van ugyanis a vírus miatt, ilyenkor pedig a polgármester gyakorol majdnem minden hatáskört a képviselő-testület helyett” – ismertette Dódity, aki szerint

„felmerül a kérdés: mit tudhat Kránitz Krisztián, ha megmentéséért semmi sem ciki a kispesti baloldalnak”?

„Többen felhívták a figyelmemet arra is, hogy ráadásul Kránitz az újabb megmentőakcióban nagyságrendileg ötmillió forinttal is gazdagodott. Próbáltam kinyomozni, mi az igazság, ezért több városvezetővel is beszéltem, de kevés sikerrel jártam, mert amit az egyik mondott, azt a másik megcáfolta, vagy kérdésemre úgy maszatolt: hallottam ilyesmit…” – írta a képviselő.

„Mivel semmire nem kaptam egyértelmű választ, a kérdéseimet feltettem írásban is. Hátha úgy egyértelmű lesz, hogy kíváncsi vagyok: mennyibe került Kispestnek az új mentőakció?” – emelte ki Dódity Gabriella.

Dódity Gabriella, a Fidesz–KDNP kispesti önkormányzati képviselője a képviselő-testület 2020. 09. 24-i ülésén

Mint ismert, a Magyar Nemzet és a Hír TV 2019 októberében hozta nyilvánosságra a kispesti hangfelvételeket. Ezeken Lackner Csaba, akkor még MSZP-s helyi önkormányzati képviselő arról beszél, hogy hogyan vándorolnak az önkormányzati közpénzek az ő és társai zsebeibe. Mint mondta, a pénz „külső vállalkozókon” keresztül jön vissza. Az egyik ilyen külső vállalkozó, akit Lackner említett, Somogyi László – Somogyi Lászlóné MSZP-s önkormányzati képviselő volt férje. Lackner szerint egy alkalommal milliókat osztottak vissza Kránitznak – akit a hangfelvételeken Mr. Negyven Százaléknak is neveztek –, hogy Somogyi kaphasson munkát. Lackner ezenfelül arról beszélt, hogy Kránitz fogyasztott kokaint. A Magyar Nemzet megtalálta a vagyonkezelő vezetőjének spanyolországi villáját, valamint felleltünk egy kölcsönszerződést, amiből kiderült: Kránitz húszmillió forintot adott kölcsön egy vállalkozónak készpénzben. Kiderítettük: a vagyonkezelő igazgatójának ügyvédje, aki számos perben képviseli Kránitz Krisztiánt, jó áron jutott önkormányzati telekhez, Kránitz Krisztián barátnője pedig önkormányzati lakást bérelt éveken keresztül, amelybe be sem költözött.

A vagyonkezelő igazgatójának adott jutalom nem csak Kránitz botrányos ügyei miatt visszás: decemberben Gajda Péter kispesti polgármester megkongatta a vészharangot, miután a kormány bejelentette, hogy a vállalkozásoknak nem kell befizetnie az iparűzési adót, valamint adóemelési moratóriumot vezetett be. „Eddig úgy számoltunk, hogy a 13,5 milliárdos költségvetésünkből 3,1 milliárdot vesz el a vírus és a kormány. Orbán Viktor tegnapi bejelentésével ez a szám tovább nő. Kispest kompenzáció nélkül garantáltan csődbe megy a döntés miatt, a vállalkozókon pedig nem segít az adófelezés” – írta Gajda Péter még a karácsonyi ünnepek előtt.

Úgy tűnik, Kispesten az önkormányzati szolgáltatásokra kevés pénz jut 2021-ben, ám Mr. Negyven Százalék és más önkormányzati vezetők jutalmára azért van pénz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.