Mráz: A Gyurcsány-lista nem hoz, inkább visz a baloldaltól

A baloldal szerint sem vezet a baloldal – ezzel a címmel publikált blogbejegyzést Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Intézet vezetője. A politológus a 444.hu-n a napokban megjelenő írást szemlézi, melyben a tavaly év végén megjelenő kutatások eredményeit veszik górcső alá. Emlékezetes, decemberre több baloldali közvélemény-kutató is arra jutott, hogy jelenleg az ellenzéki közös listára többen voksolnának, mint a kormánypártokra. Mráz szerint az őszödi beszéd után nem lenne jó, ha állandósulnának az őszödi kutatások is.

2021. 01. 06. 17:01
null
Budapest, 2020. december 15. Az Országgyûlés plenáris ülése 2020. december 15-én. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Politikai terméket gyártottak a valós adatok félreértelmezésével, amelyet karácsonyi ajándékként Gyurcsány Ferenc és Fekete-Győr András osztogatott. Most kiderült: az ajándék és a termék hazugságon alapult.

Úgy néz ki, a 2022-es választás előtt az őszödi beszéd elmondója műfajt teremt: az őszödi kutatásét

– írja a Nézőpontok.hu blogon megjelenő írásában Mráz Ágoston Sámuel. Az elemző úgy látja, hogy a konzervatív oldal kritikáira rendre visszatámadnak a balos kutatók, ezért emeli ki a 444.hu-n a Tóka Gábor tollából napokban megjelenő elmélkedést.

– Tóka szakmai tudása legalább olyan nagy, mint Fidesz-gyűlölete és virtigli liberálisként a jelenlegi baloldal iránti elkötelezettsége. A Soros-közeli kutató évtizedek óta a CEU alkalmazottja, jelenleg az intézmény Nyílt Társadalom Archívumának munkatársa, és ugyan a 2018-as választások előtt kilépett a szakértői szerepből, s a Közös Ország Mozgalomban inkább politikai aktivistaként kampányolt, a baloldalon változatlanul szakmai hivatkozási alapnak számít – mutatja be a szerzőt Mráz.

A politológus emlékeztetett: Tóka is arra jut, hogy a Gyurcsány vezette közös lista valójában nem vette át a vezetést, a kormánypártok 51:49 arányban verik az ellenzéket, ami a mandátumarányokban 57 százalékos többséget jelentene a Fidesz–KDNP számára.

Gyurcsány közös listája tehát nem hozott, hanem inkább vitt szavazókat a baloldaltól – összegezte Mráz.

– Mindez komoly zavart okozott a baloldalon, s ahogy lenni szokott, ilyenkor az elhallgatás stratégiáját választották az érintettek – hívta fel a figyelmet Mráz Ágoston, megjegyezve, hogy egyedül a Medián vezetője, Hann Endre ismerte el, hogy „nem fejtette ki az igazság minden részletét” a baloldali összeborulást felmérő kutatásaiknál. Hozzátette, az ügyeskedések eredményeként egy hibahatáron belüli változást sikerült népszerűség-csökkenésként eladni. – Lehet, ha még közelebbről néznénk, növekedés lenne belőle… – fűzte hozzá.

– Vajon nem kellene még a választások előtt átgondolni, milyen szabályok vonatkoznak a közvélemény-kutatókra? Az őszödi beszéddel egykor Gyurcsány zsákutcába vitte a magyar baloldalt, az őszödi kutatásokkal is könnyen megtévesztheti szövetségeseit. Kár lenne, ha a következő 450-460 napban az ő kottájából játszanának a kutatóintézetek – fejezte ki aggodalmait Mráz Ágoston Sámuel.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.