Művészeket fenyegetnek az Elk*rtuk című film miatt

Fenyegetések, szidalmak – ez járt azoknak a művészeknek, akik bátorkodtak részt venni az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és a 2006-os eseményekről szóló, Elk*rtuk című film elkészítésében. A 888.hu megkereste a baloldali pártokat az üggyel kapcsolatban, hogy megtudjuk, elítélik-e ezeket a megnyilvánulásokat, azonban a megkérdezettek a hallgatás stratégiáját választották.

Forrás: 888.hu2021. 06. 02. 19:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tavaly augusztusban Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke fenyegető üzemmódra váltott. A Facebook-oldalán a kommunista diktatúrát megidéző stílusban ment neki Vidnyánszky Attilának, a Nemzeti Színház igazgatójának. A magyar baloldal vezetőjénél az verte ki a biztosítékot, hogy a Kossuth-díjas rendező lett a Színház- és Filmművészeti Egyetem kuratóriumi elnöke.

Készülni kell. Vidnyánszky és társai addig maradnak, amíg Orbán. Utána buknak. Sőt! Minden értelemben földönfutók lesznek. Nem lesz árokbetemetés. Zárójel lesz. Levegőtlen világ azoknak, akik megölték a magyar szabadságot”

fogalmazott a bukott miniszterelnök.

Úgy tűnik azonban, hogy az őszödi böszme fenyegetőzését sokan példaértékűnek vették, és ők is beálltak a sorba. Főleg a színművészet világából.

Az elmúlt napokban Kálomista Gábor, a Thália Színház igazgatója, az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és a 2006-os eseményekről szóló Elk*rtuk című film producere arról beszélt, hogy az alkotásban részt vevő embereket fenyegetések és szidalmazások érték.

– Azok, akik szóba kerültek, nem voltak könnyű helyzetben. Sokukat gyakorlatilag megfenyegették, amikor kiderült, hogy ebben a filmben dolgoznak. Az fenyegetésnek számít, ha egy színésszel közlik, hogy ezennel kiírta magát a színésztársadalomból, vagy kiveti magából ez a világ?

mondta Kálomista az Indexnek adott interjúban.

Az Origónak pedig elmondta, hogy nehéz volt szereplőket válogatni, a casting után ugyanis nagyon sok helyről kaptak támadásokat a szakmából. Producerek, rendezők kezdettől fogva szidták a filmet, annak alkotóit.

Az ügy kapcsán a 888.hu megkereste a következő pártokat:

  • MSZP,
  • DK,
  • Jobbik,
  • Momentum.
  • Nevezett pártok sajtóosztályára a következő három, végtelenül egyszerű kérdést küldte el a 888.hu:

  • Mi a véleményük arról, hogy alkotókat fenyegetnek, amiért szerepet vállaltak az Elk*rtuk című film elkészítésében?
  • Elítélik-e ezeket a támadásokat?
  • Önök szerint belefér-e a művészi szabadságba egy az őszödi beszéd kiszivárogtatásáról és a 2006. őszi zavargásokról szóló film elkészítése?
  • Utóbbi már csak azért is érdekes kérdés, mert nem is olyan régen, az SZFE kapcsán még a csapból is az folyt, hogy a művészi szabadság mennyire fontos. Viszont ezek után felmerülhet, hogy csak bizonyos esetekben…

    Úgy tűnik azonban, a baloldalt egyáltalán nem zavarja, hogy művészeket fenyegetnek és szidalmaznak, ugyanis válaszokat egyik párt sem adott. Ezek szerint vannak jó művészek, illetve rosszak, és majd a balosok eldöntik, hogy ki hova sorolható.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.