Nagy megállapodás nem várható Koszovó és Szerbia között

Szerbia nem zárkózik el a megállapodástól, de vajon sikerül-e átnevelni a népet, hogy elengedjék Koszovót?!

Forrás: MTI2020. 07. 12. 10:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagy megállapodás nem várható Koszovó és Szerbia között, csak technikai részletekben egyezhetnek meg a vezetők – vélekedett Ördögh Tibor, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára az M1 aktuális csatorna vasárnap reggeli műsorában.

Aleksandar Vučić szerb elnök pénteken – miután videomegbeszélést tartott Emmanuel Macron francia elnökkel, Angela Merkel német kancellárral és Avdullah Hoti koszovói kormányfővel – a sajtónak elmondta: megállapodás született arról, hogy a szerb és a koszovói vezető vasárnap videón keresztül tárgyalni fog egymással a kapcsolatok normalizálásáról.

Szerbia mindmáig nem ismerte el egykori tartományát, Koszovót önálló államként, és ezt az álláspontját néhány uniós tagország is támogatja. A két fél tárgyalásai csaknem két éve szakadtak meg.

Ördögh Tibor elmondta: két éve azért szakadtak meg a tárgyalások, mert Koszovó százszázalékos vámot vezetett be Szerbia és Bosznia-Hercegovina számára is. Ezt a vámot ugyanakkor most visszavonták.

A szakértő szerint Koszovó nyitott a megállapodásra. Csütörtökön nyilvánosságra is hoztak egy többpontos javaslatot erről.

Szerbiában is megvan az esélye egy koszovói megállapodásnak, miután Aleksandar Vučić pártja megerősödve került ki a választásból. Kérdés viszont, hogy sikerül-e „átnevelni a népet”, hogy elengedjék Koszovót – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.