Néhány nap múlva lezárják a Nyugati pályaudvart

Felújítási és karbantartási munkák miatt zárva lesz a Nyugati pályaudvar június 19. és július 18. között. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a felújításáról tartott mai sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a pályaudvaron évente 18 millió ember fordul meg, akik a korszerűsítésnek köszönhetően ezentúl színvonalasabb szolgáltatást vehetnek igénybe.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 06. 08. 17:25
TUZSON Bence; HOMOLYA Rbert; JUHSZ Roland; SCHANDA Tams Jnos; VITZY Dvid; SZENTKIRLYI Alexandra
Budapest, 2021. június 8. Balról jobbra: Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ, Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti államtitkára, Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelõs államtitkára, Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ (BFK) Zrt. vezérigazgatója a Nyugati pályaudvar felújításáról tartott sajtótájékoztatón 2021. június 8-án. Lezárják a pályaudvart június 19. és július 18. között felújítási és karbantartási munkák miatt, ez idõ alatt nem közlekednek a vonatok a fõpályaudvaron. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra a gazdaság megerősítését, új munkahelyek teremtését, a közszolgálatások – ezen belül kiemelten a vasúti közlekedés – fejlesztését emelte ki a kormány idei céljai közül, jelezve, hogy a vasúti közlekedés fejlesztéseként folyamatosan korszerűsítik a pályákat, felújítják és utasbaráttá teszik a pályaudvarokat, állomásokat. A kormányszóvivő kiemelte:

a vasútfelújítás a környezet védelmét is jelenti, hiszen a vasúti közlekedés az egyik legkörnyezetbarátabb közlekedési mód. Aki autó helyett a vonatot választja, az egy kilométeren 131 gramm szén-dioxid-kibocsátást tud megtakarítani.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára (ITM) is a vasút környezetbarát jellegére hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a vonattal utazók átlagosan 71 százalékkal kevesebb káros anyaggal terhelik a környezetet, mint az autóval közlekedők. Schanda Tamás továbbá felidézte, hogy a Nyugati pályaudvar renoválásának munkálatai egy éve elkezdődtek.

Egyebek között kicserélik 2200 négyzetméteren az üveg függönyfalat, a világítást, a teljes csapadékvíz-elvezető rendszert. A projekt során 13 váltó- és egy vágányátszelés cseréjét végzik el. Mintegy 3300 méteren építenek földmunkagépekkel vágányokat, több mint 16 ezer négyzetméteren új aszfaltot tesznek le és korszerűsítik a vágányok végén az utastájékoztató táblákat is

– sorolta. Az államtitkár arra is kitért, hogy a Nyugati pályaudvar lezárása átmenetileg okozhat kényelmetlenséget az utasoknak, de látva a terveket, a munkálatok előrehaladtát, valamint a közép és hosszú távú eredményt, mindez megéri, ezért az utasok türelmét és megértését kérte.

A tájékoztatón részt vett a Miniszterelnöki Kormányiroda állami vagyongazdálkodásért felelős államtitkára is. Juhász Roland kiemelte:

a kormány deklarált célja, hogy a vasúti közlekedés legyen a közösségi közlekedés gerince, ezért 2021-ben húszmilliárd forinttal támogatja a MÁV versenyképes vasút programját.

A menetrend változásával kapcsolatos információk IDE kattintva érhetőek el.

Borítókép: MTI/Balogh Zoltán

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.