Keresés
Magyar Nemzet
2020. október 1., csütörtök, Malvin napja
HÍR TV – CsörteAbszurd és valótlan az EB jelentése.
Belföld
A cikk emailben történő elküldéséhez kattintson ide, vagy másolja le és küldje el ezt a linket: https://magyarnemzet.hu/belfold/nemzeti-kormanyokat-buktatnanak-meg-a-baloldali-sajto-segitsegevel-8672295/

Nemzeti kormányokat buktatnának meg a baloldali sajtó segítségével

Az amerikai milliárdos Soros György által szponzorált Európai Alapítványok Hálózata pályázatot hirdetett: a Civitates program keretében több mint 700 millió forintnyi összeggel kívánják támogatni az általuk függetlennek ítélt újságírást – hívja fel a figyelmet a Századvég Alapítvány. Elemzésében arra keresi a választ, hogy – különösen Magyarország szempontjából – milyen motivációk húzódhatnak meg a projekt mögött.

A Soros-szervezetek sajátos stratégiája egyre élesebben rajzolódik ki: a milliárdoshoz köthető NGO-k, vagyis álcivil szervezetek partnereket keresnek a sajtó, az üzleti szféra, esetleg a sport világából, majd befolyásos véleményformálók segítségével – a nyílt társadalom eszméjét szem előtt tartva – igyekeznek átformálni a választók gondolkodását, valamint nyomást gyakorolni az egyes európai országok megválasztott vezetőire, állapítja meg az elemzés.

Eldöntik, ki független

A Századvég elemzése kiindulópontként megjegyezi, az Open Society Foundations, valamint a hozzá köthető NGO-k részéről általánosnak tekinthető jelenség, hogy különböző nehezen megfogható, homályos, ám egyértelműen politikai töltetű célkitűzéseket kívánnak megvalósítani, így nem meglepő, hogy az említett pályázati források többek között az „európai demokrácia védelmére”, illetve a „hatalommal való visszaélés leleplezésére” fordíthatók.
A független sajtó értelmezése a Soros-­kontextusban sajátos színezetet kap, mivel a balliberális újságírás kiemelt támogatói maguk döntik el, hogy mely orgánumok tekinthetők függetlennek, mintegy determinálva ezzel a politikai elfogultságot – mutat rá az elemzés. A sajtóviszonyok alakítására irányuló törekvések a Soros-hálózat részéről Magyarországon sem példa nélküliek. A mil­liárdos egyik legfőbb hazai zászlóshajója, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jelentős, évente együttesen több tízmillió forintos támogatásban részesül az Open ­Society ­Foundationstől, a Sigrid Rausing Trusttól (amelynek igazgatósági tagja, Chris ­Stone 2012 és 2017 között az Open Society Foundations elnöki tisztségét töltötte be), továbbá az MLDI-től (melynek vezérigazgatója, Peter Noorlander korábban az Open Society Media Program vezető jogtanácsosa volt), egyebek mellett újságírók peres képviseletének ellátására, a „jogtudatosításukra”, valamint további, a sajtómegjelenéssel kapcsolatos kiadások finanszírozására – ismerteti a Századvég.

Ellenzék helyett

A Soros-NGO-k tevékenysége nagy súllyal esik latba Magyarországon, ahol karakteres ellenzéki politikusok hiányában a balliberális újságírókra hárul a feladat, hogy meghatározó közéleti kérdésekben a nemzetközi baloldal vízióit artikulálják. Ezen túlmenően az Európára nehezedő migrációs nyomás láthatóan nem fog alábbhagyni, hiszen a koronavírus-járvány első hullámának visszaszorulásával az országba bejutni kívánók száma ismét jelentősen megugrott. A Századvég szerint úgy tűnik, a nyílt társadalom ideológiáját és a nyitott határokat képviselő alapítványok folytatni kívánják sajátos narratívaépítésüket, és mindent megtesznek azért, hogy a társadalom szélesebb spektrumát maguk mellé állítsák víziójuk, többek között az illegális bevándorlás elfogadtatása érdekében. E cél realizálásához megfinanszírozzák a számukra kedves európai sajtóorgánumokat.
Azonban nem ez az egyetlen jele a Soros-hálózat és a hazai baloldali médiumok, illetve újságírók együttműködésének – hívja fel a figyelmet az elemzés. Az Index egykori főszerkesztője, Dull Szabolcs német sajtódíjat kapott, melyet a tervek szerint ma az Európa Tanács emberi jogi biztosa, Dunja Mijatović ad át neki. Mijatović a Nyílt Társadalom Alapítványok által támogatott OpenDemocracy platform tagja, 2018-ban pedig a magyar Stop, Soros! törvénycsomagot kifogásolta arra hivatkozva, hogy a jogszabály korlátozza az NGO-k bevándorlókat támogató munkáját. Könnyen belátható, hogy Soros György szövetségesei nem koope­rálnának olyan újságírókkal, akik a nyílt társadalom víziójával nem összeegyeztethető nézeteket képviselnek.

Kritika nélkül

A Századvég szerint elgondolkodtató és a hálózati jelleg bizonyítékaként értékelhető, hogy az amerikai tőzsde­spekulánshoz közelálló külföldi sajtó­orgánumok a politikai relevanciával bíró magyarországi történésekről rendszeresen a hazai balliberális médiumok nézőpontjából számolnak be, azok álláspontját lényegében kritika nélkül átvéve. Az ABC News, illetve a New York Times is a magyar baloldali sajtó szellemiségében tudósított az Index körül zajló változásokról, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem strukturális átalakításával kapcsolatos fejleményekről. Emellett feltételezhető, hogy a hazai balliberális szerkesztőségek feltőkésítése is elemét képezi annak a nagyobb szabású tervnek, amely a jobboldal kormányzati pozícióból való eltávolítására, illetve arra irányul, hogy a nyílt társadalom koncepciójának megvalósítására nagyobb hajlandóságot mutató politikai pártok kerülhessenek hatalomra. Ezt az állítást támasztja alá, hogy a Sigrid Rau­sing Trust 2019. október 1-jétől kezdődően nyolcvan-, illetve negyvenezer fonttal (körülbelül 30 és 15 millió forinttal) támogatta a balliberális kötődésű Átlátszó.hu és Direkt36 portálokat.
Összegezve kijelenthető, hogy a nemzetközi, Soros által finanszírozott NGO-k egyre színesebb eszközöket alkalmaznak a politikai befo­lyásszerzésre, így Európa nemzeti kormányainak a jövőben is számítaniuk kell a választói felhatalmazással nem rendelkező, külföldi érdekeket képviselő lobbiformációk intenzív támadásaira – zárul az elemzés.

Csak egy kattintásra van attól, hogy ne maradjon le a Magyar Nemzet mérvadó híreiről!

IDE kattintva feliratkozhat hírlevelünkre, mi pedig napi két e-mailben elküldjük Önnek legfontosabb cikkeinket. (Ez a szolgáltatás ingyenes!)

Vírusjárvány

Folyamatosan frontvonalban a Dél-pesti Centrumkórház
Egyesek akkor sem kapják el a koronavírust, ha szoros kontaktszemélyként élnek együtt egy fertőzöttel.

Gazdasági reformok

Kulcskérdés a nemzetgazdaságilag fontos vállalatok megmentése
Boros Imre a hazai mezőgazdaság és a feldolgozóipar vállalkozóinak felkarolását tartja stratégiailag fontosnak.

Kiemelt

A térség meghatározó haderejévé válhat a Magyar Honvédség
A magyar hadiipar megteremtése erősíti a függetlenséget és erősíti a magyar gazdaságot – hangsúlyozta Benkő Tibor.

Poszt-trauma

Az SZFE-szappanoperaház
A színiiskolán lejátszódó újbaloldali performanszról is vetélkedőt lehetne rendezni.

Poszt-trauma

Játék kicsi magyarokkal
Trianon magyar tragédia, nem román örömünnep.

Poszt-trauma

A könyvesemberek fasizmusa
Van még lejjebb?

Poszt-trauma

Az ovisokat szemelte ki az LMBTQISTB
Hófehérkét megmenti a lófarkú királylány?

Aktuális

Botka Endre: A harmadik helyet talán elcsíphetjük...
Botka Endre reméli, hogy a harmadik helyet el tudja csípni a Ferencváros a BL csoportkörében.

Fricz Tamás blogja

Az erkölcsi hazaárulás harmadik Momentuma
A nemzeti érdek létezik, de ezt nem értik vagy nem akarják érteni a Momentum fiataljai. Ez tragikus.
Vissza az oldal tetejére
Tisztelt olvasóink!
A Magyar Nemzet teljes archívumának feltöltése folyamatban van. Hamarosan az összes korábbi cikk elérhető lesz, addig szíves türelmüket kérjük.
a Magyar Nemzet szerkesztősége

A weboldalon sütiket használunk, hogy biztonságos böngészés mellett a legjobb felhasználói élményt nyújtsuk. Részletes leírás …

Ne maradjon le, legyen mindig naprakész, iratkozzon fel a Magyar Nemzet hírlevelére!