Nézőpont: A közép-európaiak döntő többsége bevándorlásellenes

A közép-európai térség 83 millió választópolgárából 61 millió bevándorlásellenes – derül ki a Nézőpont Intézet kilenc közép-európai országban végzett közvélemény-kutatásából.

Magyar Nemzet
2019. 03. 12. 7:20
null
A kontinensen kívülről érkezőket térségünk egyik országában sem látják szívesen a választópolgárok Fotó: MTI/EPA/Marcial Guillen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közép-európai térség 83 millió választópolgárából 61 millió bevándorlásellenes – derül ki a Nézőpont Intézet kilenc közép-európai országban végzett közvélemény-kutatásából. Eszerint Soros Györgyről több mint 30 ­millióan vannak rossz véleménnyel.

Vita alakult ki az utóbbi hetekben Magyarország és az Európai Bizottság között a migrációval kapcsolatos tervekről, ezért fontos tudni, hogy a közép-európai polgárok miként viszonyulnak a bevándorláshoz – indokolta felmérését a Nézőpont Intézet, amely kilenc országban (Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Lengyelországban, Szlovéniában, Horvátországban, Szerbiában, Romániában és Bulgáriában) végzett közvélemény-kutatást a témában.

A kontinensen kívülről érkezőket térségünk egyik országában sem látják
szívesen a választópolgárok
Fotó: MTI/EPA/Marcial Guillen

Ebből kiderült: a régió választópolgárai egyértelműen elutasítják a migrációt, így pedig a magyar kormány álláspontján vannak. – A térségben hozzávetőleg 83 millió választópolgár él, közülük a kutatás alapján számítva 61 millióan gondolják úgy, hogy az Európán kívülről érkező bevándorlás rossz. Mindössze 16 ­millióan vélekednek úgy, hogy jó a kontinens számára a migráció – hangsúlyozták az elemzésben.

Hozzátették: Csehország, Bulgária és Magyarország esetében a legnagyobb a migrációt elutasítók aránya, de még a leginkább megengedő Lengyelországban is 22 millió ellenzőre is csak 9 millió bevándorláspárti jut.

A legtöbb bevándorlásellenes értelemszerűen a legnagyobb lélekszámú Lengyelországban van, Romániában 12, Csehországban majdnem minden választókorú, tehát 8 millió fő. Magyarországon a 8 millió szavazópolgárból 7 millió ellenzi a migrációt.

A felmérésből kiderült az is, hogy Soros Györgyről 31 millió közép-európainak van rossz véleménye, és csak 14 milliónak jó. A spekulánst 38 millióan nem ismerik vagy nem tudnak róla véleményt alkotni.

Egyértelműen látszik az adatokból, hogy amelyik országban többen ismerik, ott többen vannak azok is, akik elutasítják a személyét. Szlovákiában, Romániában és Magyarországon a választópolgárok több mint fele ismeri és nem kedveli az üzletembert, Csehországban és Szlovéniában viszont a szavazókorúak többsége nem ismeri Soros Györgyöt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.