Niedermüller lemondását követelték a tüntetők

Ezrek tüntettek tegnap az erzsébetvárosi önkormányzat épülete előtt Niedermüller Péter (DK) rasszista és kereszténygyűlölő szavai miatt. A demonstrációt ellentüntetők igyekeztek megzavarni, de rendbontás nem történt. Az erzsébetvárosi polgármester továbbra sem hajlandó bocsánatot kérni, pártja és szövetségesei pedig tovább mentegetik.

Bákonyi Ádám, Kárpáti András
2020. 01. 31. 6:05
NIEDERMLLER Pter
Résztvevõk Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elérkezett az a korszak, amikor a bűn az ártatlanság képében tetszelegve a valódi ártatlanságot naponta szólítja fel önigazolásra – jelentette ki Bayer Zsolt Albert Camus szavait idézve azon a tüntetésen, amelyet a helyi Fidesz és Fidelitas szervezett az erzsébetvárosi polgármesteri hivatal elé, miután Niedermüller Péter polgármester, a DK alelnöke a minap rémisztő képződménynek nevezte a fehér, keresztény, heteroszexuális férfiakat és nőket, egyúttal bírálta ezt a családelképzelést is.

Az eseményen, ahol több ezren vettek részt, a DK-s politikus lemondását és a közéletből való távozását követelték. Közben a körút túloldalán mintegy tucatnyi DK-s ellentüntető is megjelent, ők megafonba beszélve, valamint kiabálással, füttyszóval próbálták megzavarni a rendezvényt.

Bayer Zsolt publicista hangsúlyozta: az abnormalitás soha nem kebelezheti be a normalitást, hiszen Isten teremtményei vagyunk, még ha ezt Niedermüller esetében néha nehéz is észrevenni.

Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója arra hívta fel a figyelmet: mivel Niedermüller nem kért bocsánatot, korábbi szavait komolyan gondolta és megerősítette azokat, látható szándéka Szent István király ezeréves örökségét eltörölni. Mint mondta, onnan is látható, hogy Gyurcsány Ferencéknek a hatalom a legfontosabb, hogy Niedermüller több millió embert gyalázott meg, és mégsem teszik meg azt, amit a minimális tisztesség megkívánna: a bocsánatkérést, a lemondást.

Több ezren álltak ki a fehér, keresztény, heteroszexuális nők és férfiak mellett
Fotó: Havran Zoltán

Bajkai István, a Fidesz helyi országgyűlési képviselője azt hangsúlyozta, hogy a Fidesz–KDNP politikájával összhangban Magyarországon vallástól, bőrszíntől és nemi identitásától függetlenül mindenki békében élhet, ami a világ számos pontján nincs így. Azbej Tristan, az üldözött keresztények megsegítéséért és a Hungary Helps program megvalósításáért felelős államtitkár pedig arra emlékeztetett, hogy a Niedermüller kijelentéséhez hasonló megnyilvánulások, amelyek tárgyiasítják az embert, a történelem során – így a kommunizmus alatt – többször diktatúrához és vérontáshoz vezettek.

– Mit várhat egy fehér keresztény szülő, aki gyermekével az erzsébetvárosi önkormányzathoz fordul? – vetette fel Illés Boglárka, a Fidelitas elnöke, hozzátéve: kérdéseket szül, hogy a különböző liberális jogvédő szervezetek miért nem hallatják a hangjukat az ügy kapcsán, hiszen máskor egyetlen ember érzékenységének sérülése miatt is sajtóhadjáratot indítanak.

– Igazából örülök annak, amit Nie­dermüller Péter mondott, mert így legalább tudhatjuk, hogy ő és a pártja miként gondolkodik – mondta lapunknak egy ötvenes éveiben járó férfi a demonstráción. Mint fogalmazott, a fehér keresztény és heteroszexuális meghatározást ő kiegészítené a zsidóval is, lévén ő maga is zsidó.

– A kereszténység és a zsidó vallás ugyanazokat az értékeket vallja és ugyanazt a rendet követi, miszerint az Isten férfiakat és nőket teremtett, a Teremtés könyvé­ben pedig az áll, hogy sokasodjunk, szaporodjunk és töltsük be a Földet.

Ehhez egy férfi és egy nő kell, ennek kimondása pedig nem homofóbia – mondta a tüntető férfi. Gondolatait azzal egészítette ki, hogy ha Netanjahu izraeli miniszterelnök is kiállt a keresztényekért, akkor a magyar zsidóknak is ki kell állni a keresztényekért és az országért.

Niedermüller a tüntetés hatására sem volt hajlandó visszavonni a széles körű tiltakozást kiváltó szavait.

A demonstráció előtt pedig a polgármesteri hivatalra kifüggesztett egy molinót egy Karinthy Frigyes-idézettel: „Sose voltam barátja faji elméleteknek: szerény nézetem szerint két ember közt nagyobb a különbség, mint két fajta között.”

Egyébként miután napokig hallgattak, a DK vezetői a tüntetés előtt teljes mellszélességgel vették védelmükbe Nie­dermüllert. „Nem lesz újdonság és a lényeg szempontjából nem fontos, csak egyszerűen tény: fehér, keresztény, heteroszexuális férfi vagyok. Egyik jelző mögötti tartalom sem tesz különlegessé. Ilyen vagyok” – írta közösségi oldalán Gyurcsány Ferenc.

A Niedermüller szavaiban semmi kivetnivalót nem találó pártelnök azt viszont rettenetesnek nevezte, ha egyesek rossz szemmel nézik, undorító szavakkal illetik azokat, akik nem fehérek, nem keresztények, nem heteroszexuálisok. Gyurcsány az egész ügyből végül azt a következtetést vonta le, hogy „ki akarnak teríteni bennünket”, mármint a DK-t.

Bayer Zsolt beszédében hangsúlyozta, hogy mind Isten teremtményei vagyunk
Fotó: Havran Zoltán

Vadai Ágnes szerint szándékosan félreértelmezték Niedermüller szavait, akinek egész politikai és politikán kívüli munkásságát mélyen áthatja a kirekesztés elleni és a tolerancia melletti kiállás.

– Különösen fáj, hogy éppen a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia értelmezi félre Niedermüller Péter mondatait. Miért volt csönd a papi pedofília kapcsán, a hajléktalanok üldözésekor, a háború elől menekülő gyerekek kirekesztésekor vagy éppen a nőket lealacsonyító megjegyzések kapcsán? – terelte el a szót Niedermüller rasszista megnyilvánulásáról Vadai.

Mindeközben a Magyar Református Presbiteri Szövetség mintegy 15 ezer magyarországi – és harmincezer Kárpát-medencei – presbiter férfi és nő nevében tiltakozott Niedermüller megbélyegző, kirekesztő, gyűlöletkeltő, keresztyéneket gyalázó kijelentése ellen. A szövetség a közleményében azt írta, hogy a református presbiterek a helyi közösségek önkéntes tisztségviselői, akik, vállalva keresztyén identitásukat, a társadalom építő tagjai és nem „rémisztő képződmények”.

Uszítás Kispesten

Szerdán a Párbeszéd kötelékébe tartozó kispesti alpolgármester, Varga Attila tett keresztényellenes kirohanást egy Facebook-bejegyzésben. – A Horthy-rendszer a saját állampolgárait fosztotta meg az állampolgári jogaitól, később pedig az életüktől az állam és az egyházak szervezeteinek összehangolt tevékenységével – írta a kerületvezető-helyettes az egyházak magyarországi holokausztban játszott állítólagos vezető szerepéről. Varga szerint a jelenlegi kormány is ezt a faji kirekesztő gyakorlatot folytatja a kártérítések ügyében – vont párhuzamot a holokauszt és a gyöngyöspatai események között Varga. (B. B.)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.