Nyelvtanulási diákhitel: ha megvan a vizsga, nullára csökken a kamat

Még csak októberben indították útjára, de máris ezer körül jár a legújabb diákhitel ügyfelei­nek száma. A kifejezetten nyelvtanulási célokra fordítható hallgatói kölcsönt a többség a maximális ötszázezer forint értékben veszi fel. Úgy tudjuk, a Diákhitel Központ már egy vadonatúj lehetőségről is tárgyal, ami szintén a nyelvvizsga híján beragadt diplomák felszámolását szolgálná.

Csókás Adrienn
2019. 12. 12. 6:30
null
A pénz megszerzése után már csak tanulni kell, és elérhető közelségbe kerülhet a diploma Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte minden eddigi ügyfél a maximális, ötszázezer forintos összegben igényelte a nyelvtanulási diákhitelt, ami már az első hónapokban igen népszerűnek bizonyult. Az október óta felvehető hitelkonstrukció iránt nagyobb az érdeklődés, mint azt előzetesen gondoltuk – mondta el lapunknak Magyar Péter.

A Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatójától úgy tudjuk, már csaknem ezer körül jár a nyelvtanulási hitelt felvevők száma. – Országosan 93 ezer olyan fiatal van jelenleg, aki nyelvvizsga hiányában nem vehette még át a diplomáját. Ez a létszám ráadásul minden évben további tízezerrel nő, hiszen a felsőoktatásba felvettek átlagosan harminc százaléka még a nyelvvizsga megszerzése előtt áll.

A pénz megszerzése után már csak tanulni kell, és elérhető közelségbe kerülhet a diploma
Fotó: Éberling András

Minden olyan intézkedésre nagy szükség van, ami a felsőoktatási tanulmányok elvégzését, a fiatalok diplomaszerzését szolgálja – fogalmazott a vezérigazgató, kiemelve: a meglévő diákhitel termékekkel ellentétben az új kölcsönnek nincsenek kijelölt hitelfelvételi időszakai, hanem egész évben folyamatosan igényelhető. A kamat 1,99 százalék, ami nullára csökken, amint az ügyfél megszerzi a nyelvvizsgáját.

A visszafizetésre egy-öt év áll rendelkezésre, de a hitel felvétele és a törlesztés megkezdése között minden esetben van egy egyéves türelmi idő. Ingyenes előtörlesztésre bármikor lehetőség van. Fontos továbbá az is, hogy nincsen hitelbírálat és a pénzhez akár tíz nap alatt hozzá lehet jutni, ha megvannak a szükséges dokumentumok.

Ilyen például a felsőoktatási intézmény igazolása arról, hogy az illető diplomaszerzésének egyetlen gátja valóban a nyelvvizsga hiánya.

Magyar Péter hozzátette: a kedvező feltételek miatt az összes eddigi termékük esetében kimondottan alacsony a bedőlt hitelek aránya, sőt a fiatalok átlagosan másfélszer annyit törlesztenek, mint amennyi a minimálisan előírt törlesztési kötelezettségük lenne.

– A Nyelvtanulási diákhitelt eddig igénylő fiatalok többsége már végzett hallgató, de természetesen ez a lehetőség nyitva áll a jelenlegi felsőoktatási hallgatók előtt, akik nem szeretnék a tanulmányaik végére hagyni a nyelvvizsgaszerzési kötelesség teljesítését. A felvett összeggel ráadásul semmilyen módon nem kell elszámolni, nekünk mindegy, hogy a pénzből valaki nyelvkönyveket vásárol, tanfolyamra vagy magántanárhoz jár, vagy épp külföldre utazik nyelvet tanulni. Lényeg, hogy a hallgató erőfeszítéseit a végén sikeres nyelvvizsga koronázza – jegyezte meg.

Kiemelte továbbá, hogy a diplomaszerzési arányok további javítása érdekében egy új lehetőségen is gondolkodnak: tárgyalni kezdtek arról, hogy a Nyelvtanulási diákhitelt valamiképpen kombinálják a korábbi években sikerrel működő, állami támogatású Diplomamentő programmal.

Az érintett fiatalok így egyszerre juthatnának egy nagyobb összegű, vissza nem térítendő támogatáshoz, valamint egy visszatérítendő, ám nagyon kedvező feltételekkel törleszthető hallgatói hitelhez is. Így minden eddiginél nagyobb segítséget kapnának ahhoz, hogy megszerezzék a szükséges nyelvtudást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.