Orbán Viktor: Megszerezzük a szükséges mennyiségű vakcinát

Bár valamelyest csökken az új fertőzöttek száma, február elsejéig biztosan maradnak a korlátozások.

Munkatársainktól
2021. 01. 08. 7:53
ORBÁN Viktor
Orbán Viktor bejelentette, hogy a boltok átállnak a négyzetméter alapú nyitvatartásra. Fotó: Szigetváry Zsolt Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A járványügyi helyzet, a vakcina beszerzése és az oltásmenet további szervezése volt a témája Orbán Viktor miniszterelnök interjújának, amelyet január 8-án adott a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Szavai szerint 42 589 egészségügyben dolgozót oltottak be eddig, és most már oltani tudják az idősotthonok lakóit és dolgozóit. – A bentlakók 80, az ott dolgozók 50 százaléka vállalta eddig az oltást – közölte a kormányfő, hangsúlyozva, hogy az oltások biztonságosak. Mint mondta, eddig nyolcvanezer főre elegendő vakcina érkezett, ami még messze nem elég a lakosság beoltásához, ezért az operatív törzs úgy döntött, hogy

a korlátozó intézkedéseket február 1-jéig meghosszabbítják.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a középiskolákban egyelőre marad az online oktatás is. – Más a mi válságkezelésünk, mint a nyugatiaké: úgy látjuk, a kiszámíthatóság bizalmat teremt, ezért nem hozunk menet közben döntéseket, és rángatjuk a szabályokat az aktuális fertőzési adatok szerint. Inkább legyen egy kiszámítható rend, amihez tartani tudjuk magunkat – fejtette ki a miniszterelnök. Azt is hangsúlyozta, hogy valamelyest csökkent a nyomás az egészségügyön, a kórházban kezelt 5297 Covid-fertőzött nemzetközi összehasonlításban nem túl magas szám, és azt jelzi, hogy Magyarország eredményesen védekezik.

A vírus legyőzésének továbbra is egyetlen feltételeként a vakcinát említette a kormányfő.

– Tárgyalunk Oroszországgal, Kínával, Izraellel is, hogy elegendő vakcinához jussunk. Nem várunk, cselekszünk – mondta a miniszterelnök, hangsúlyozva: ha Magyarország csak várna a vakcinára, akkor kiszolgáltatott maradna, ezért szavai szerint „meg kell azt szerezni”, és ennek megfelelően számos különböző gyártóval tárgyalnak, több más uniós országhoz, köztük a németekhez hasonlóan.

Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy nemzetközi összehasonlításban sikeresen védekezünk a koronavírus-járvány ellen

A miniszterelnök arról is beszámolt, hogy nő az oltási hajlandóság, ám

az orvosok szerint legalább hárommillió embert kell beoltani, hogy a fertőzés lassuljon.

Emlékeztetett, hogy az oltási tervben az időseknek és a krónikus betegeknek adnak elsőbbséget, akiknek a veszélyeztetettsége azt jelenti, hogy bele is halhatnának a fertőzésbe.

– Mivel mindenkit még nem tudunk beoltani, ezért rendkívül fontos betartani a védekezés szabályait –

fogalmazott a kormányfő.

A közoktatási rendszer kapcsán a miniszterelnök sikerként emelte ki, hogy egyik napról a másikra tudtunk átállni egy újfajta digitális oktatási rendszerre. – Fegyelmezettség szempontjából az egész ország jelesre vizsgázott, mindenki belátta, a rendezettség az esélye annak, hogy a legkisebb áldozattal jussunk át ezen a veszélyes korszakon – mutatott rá Orbán Viktor.

A foglalkoztatottsággal kapcsolatban a miniszterelnök cáfolta, hogy százezrek vesztették volna el a munkájukat.

– Többtucatnyi olyan gazdasági intézkedést hoztunk, amelyeknek az a látható eredménye, hogy közel 4,5 millió ember dolgozik ma Magyarországon, vagyis 26 ezerrel kevesebben, mint a járvány előtt. Továbbra is dolgozunk azon, hogy az elveszett munkahelyeket visszanyerjük, több száz munkahelyteremtő beruházást támogatunk, otthonteremtő programot indítunk.

Nemcsak a válságot akarjuk túlélni, hanem azt szeretnénk, ha az idei egy kiemelkedően jó év lenne a magyaroknak. Ennek a realitása valóságos – fogalmazott Orbán Viktor. Szavai szerint a fogyasztással szemben inkább a beruházásokat támogatják, de egyes ágazatokban – ahol erre szükség van – bértámogatást is adnak.

Az USA-ban kitört zavargásokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy külpolitikában Magyarország nem kíván más államokat minősíteni, és ami a tengerentúlon történik, az az amerikaiak dolga, de mindemellett reméli, hogy meg tudják oldani a problémáikat. Ezt egy olyan ország vezetőjeként mondom, aki ismeri ezt a problémát, hiszen a baloldal Magyarországon is próbálkozott erőszakkal fogalmazott a miniszterelnök, felidézve, hogy 2018-ban megostromolták az Országgyűlés épületét, és rendőrsorfallal kellett megvédeni a Parlamentet az erőszakos baloldali tömegtől.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.