A baloldal hátráltatja az újranyitást a vakcinaellenes kampánnyal

Az EU-s vakcinák rendkívül lassan érkeznek, ám Orbán Viktor szerint lehet tartani a jelenlegi oltási tempót.

Munkatársunktól
2021. 03. 14. 7:34
ORBÁN Viktor
Budapest, 2018. december 7. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2018. december 7-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Izraeli útjáról hazatérve Magyarország miniszterelnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában arról beszélt, hogy

egy nap alatt 63 ezer embert oltottak be Magyarországon, miközben a hárommilliót is elérte az oltásra regisztráltak száma.

Orbán Viktor közölte: utóbbi csoportban magas a hatvan év felettiek aránya, s ők kiemelt veszélyeztetettségük okán – a regisztrációjuk idejétől függetlenül – előbbre kerülnek az oltási sorrendben.

A kormányfő elmondta, hogy a jelenlegi oltási tempót lehet tartani, amihez a megfelelő számú vakcinán kívül minden más feltétel adott. Szavai szerint

a védőoltások nyugati beszerzési rendszerével van baj – az unió által megrendelt és szétosztott vakcinák nagyon lassan vagy nem is érkeznek meg, az emberek csalódtak Brüsszelben – ezért kellett rendelni keleti vakcinákat.


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszterelnök arra is kitért, hogy öt uniós tagállam kérte az EB elnökét, hogy a vakcinaelosztás aránytalanságát meg kell vizsgálni. Szerinte jelenleg az EU az egész világ legfertőzöttebb területe, ahol az összes eddigi haláleset húsz százaléka történt. Izraeli tapasztalatairól beszámolva a kormányfő példaértékűnek nevezte az ottani oltási procedúrát, és szerinte az unióból kivált briteknél is jó a helyzet.

A kormányfő úgy gondolja, hogy a „hajnalodás” előtti legsötétebb pillanatokat éljük át a pandémiában, ám az országnak megfelelő számú kórházi ágya van, és nálunk van a legtöbb lélegeztetőgép is népességarányosan.

Emlékeztetett: 13 millió embernek elég nyugati vakcinát rendeltünk meg, de mivel már novemberben látta, hogy baj lesz a nyugati beszerzési rendszerrel, ezért három és fél millió főnek elegendő keleti vakcinát is rendeltünk,

összesen tehát 16,5 millió személynek eleget, hogy a határon túli magyaroknak is jusson.

Orbán Viktor elmondta, hogy az orosz és a kínai vakcinák időben vagy hamarabb érkeznek, az unió által kiosztottak viszont nem vagy nagyon lassan, ami hétről hétre csalódást okoz mindenkinek, aki bízott a közös brüsszeli beszerzésben.

Azzal kapcsolatban, hogy a baloldal támadja a járvány elleni védekezést – egyebek mellett a kínai oltóanyagot is – a kormányfő azt hangsúlyozta, hogy eddig ötszázezer embert oltottak be a Sinopharm vakcinájával, amit mással nem tudtunk volna pótolni. – Amikor emberek élete forog kockán, a baloldal politikát csinál a járványból, lejáratják az egészségügyet, kamuvideókat készítenek. Kérdés, hogyan számolnak el a saját lelkiismeretükkel – mutatott rá Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy a konkrét intézkedéseken túl hosszabb távon kell gondolkodni, ennek jegyében például a saját tudósaink is dolgoznak a magyar vakcinán, és a hazai maszkgyártás megszervezése is napirenden van. A magyar védőoltás Debrecenben készülhet majd, és az a cél, hogy egy újabb járvány esetén 10-15 millió magyart gyorsan be lehessen oltani.

– A derű ma nem része az emberek mindennapjainak a szolgáltató szektorban, elmaradtak a vendégek, a zárásra kötelezett vállalkozók komoly üzleti, gazdasági bajok elé néznek – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve: ennek enyhítéséhez az kell, hogy

a zárvatartás időszaka rövid legyen, ami csak úgy lehetséges, ha megfelelő ütemben növekszik a lakosság átoltottsága. – Ehhez pedig a baloldalnak abba kell hagynia a vakcinaellenes kampányt – húzta alá a kormányfő, hozzátéve: emellett a kormány gazdasági intézkedésekkel is segíti a bajba jutott szektorokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.