Országos vizsgálat indult az iskolákban

Szilágyi Anna
2019. 05. 24. 8:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mivel a beltéri levegő minőségének jelentős hatása van az egészségre, a Nemzeti Népegészségügyi Központ felméri ebből a szempontból a hazai általános iskolákat, majd akciótervet készít – jelentette be tegnap az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta, az előzetes vizsgálatokból látszik, hogy az alsós gyerekek 17–27 százaléka küzd légúti tünetekkel, tehát fontos javítani a levegő minőségét. A projektben hazánkon kívül részt vesz Olaszország, Szlovénia, Csehország és Lengyelország is.

Csányi Péter, a humán tárca szakmai irányításért felelős helyettes államtitkára arról beszélt, a kormány kiemelt célja a légszennyezettség csökkentése, ezért 2011-ben már programot indítottak a szálló por csökkentésére, amely légzőszervi betegségeket okozhat, 2012-ben pedig megjelent a nem dohányzók védelméről szóló törvény, amely betiltotta a közösségi terekben való beltéri dohányzást.

– Az iskolai levegő minőségének javítása egy teljes körű egészségfejlesztési program része, ehhez tartozik a mindennapi testnevelés és a közétkeztetési reform is – hangsúlyozta a helyettes államtitkár. Már tizenhat iskolában végeztek felmérést arról, hogy mely tényezők okozhatnak levegőminőség-romlást: például a nem megfelelő takarítószerek használata és szünetekben a szellőztetés hiánya.

Ledia Lazeri, az Egészségügyi Világszervezet magyarországi irodavezetője kiemelte: minden tagországban növekszik az igény az egészségkockázatok felmérésére, hazánkban pedig kedvező alapot ad a gyerekek védelméhez, hogy a humán tárcához tartozik az egészségügyön kívül a sport és az oktatás területe is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.