Reagált Czine Ágnes az összeférhetetlenség kapcsán, szerinte jogszerűen járt el

Nem összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre legyen az Alkotmánybíróság tagja és egy egyetem rektorhelyettese. Márpedig Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem élén álló szakember esetében ez merült fel.

Munkatársunktól
2021. 07. 30. 6:30
null
Czine Ágnes alkotmánybíró (jobb oldalon) 2021 januárjáig bruttó 67 millió forintot vett fel a református egyetemtől Fotó: MTI

Nem összeegyeztethető, hogy valaki egyszerre legyen az Alkotmánybíróság tagja és egy egyetem rektorhelyettese. Márpedig Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem élén álló szakember esetében ez merült fel.

2019 októbere óta mintegy 67,5 millió forint megbízási díjat és jutalmat vett fel a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettesi feladataiért Czine Ágnes alkotmánybíró, aki az Alkotmánybíróság tagjaként legfeljebb tudományos oktató tevékenységet folytathatna kereső foglalkozásként – derül ki a Károli Gáspár Református Egyetemhez elküldött közérdekű adatigénylésből.

Czine Ágnest 2014 szeptemberében választotta meg az Alkotmánybíróság tagjává az Országgyűlés. A tisztség betöltéséről azonban egyértelműen kimondja az alkotmánybíróságról szóló törvény, hogy az alkotmánybírónak tudományos oktató tevékenységen kívül nem lehet más kereső foglalkozása.

Czine Ágnes alkotmánybíró (jobb oldalon) 2021 januárjáig bruttó 67 millió forintot vett fel a református egyetemtől
Fotó: MTI

Ráadásul a nemzeti felsőoktatási törvény elkülöníti a rektori és rektorhelyettesi tevékenységet az oktatói munkától, mivel azok vezetői tevékenységnek minősülnek. Ezt megerősíti az alkotmánybíróságról szóló törvényhez fűzött külön miniszteri rendelet is, amely alapján Czine Ágnes alkotmánybírói tevékenysége és a Károli Gáspár Református Egyetemen betöltött rektorhelyettesi feladatkörei összeférhetetlenek.

Az egyetemtől kikért kifizetési dokumentumokból kiderült, hogy Czine Ágnes 2019. október 1-je óta a Károli Gáspár Református Egyetem rektorhelyettese, amely feladatért 2021. január 1-jéig megbízási díjakkal és jutalmakkal együtt összesen bruttó 67 522 133 forint díjazásban részesült.

Az Alkotmánybíróság honlapján megtalálható vagyonnyilatkozatában Czine Ágnes feltüntette a rektorhelyettesi tevékenységet egyéb jövedelemként, amelyért a vagyonbevallás szerint havi bruttó 1 467 900 forint díjazásban részesül.

Lapunk azzal a kérdéssel fordult a református egyetem rektorhelyetteséhez, hogy összeegyeztethetőnek tartja-e az alkotmánybírói és rektorhelyettesi tisztségeit, valamint szándékában áll-e lemondani valamelyik posztjáról, azonban lapzártáig nem kaptunk választ.

2021. július 30-án Dr. Czine Ágnes a következő közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz:

„A Károli Gáspár Református Egyetem rektora 2019. október 1. napjával megbízott a Károli Gáspár Református Egyetem oktatási és képzési rektorhelyettesi feladatainak ellátásával, amelyet a jelenleg hatályos jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően elfogadtam, és azt az Alkotmánybíróságnak bejelentettem. Ezen feladatok ellátására törvényi lehetőséget adnak az Alkotmánybíróságról szóló 2011. évi CLI. tv. 10. §-ának (1) bekezdésében foglaltak, amely törvényhely szerint alkotmánybíró tudományos és felsőoktatási tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó tisztségeket is elláthat, ha az az alkotmánybírói feladatok ellátását nem akadályozza. Ezt követően 2020. június 9. napján azt is bejelentettem az Alkotmánybíróság teljes ülésének, hogy a Károli Gáspár Református Egyetem szenátusa ideiglenesen megbízott az egyetem rektori feladatainak ellátásával. Az Alkotmánybíróság teljes ülése a bejelentést tudomásul vette. Az oktatási és képzési rektorhelyettesi (rektori) feladatok ellátása az alkotmánybírói feladataim ellátását nem akadályozza, ez a fentiekben hivatkozott jogszabályhely alapján tehát nem összeegyeztethetetlen az alkotmánybírói feladataim ellátásával.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.