Őszre halasztják a nagyobb pereket

Megszűnt a veszélyhelyzet kihirdetésekor elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon, bár a bíróságok épületébe az ügyfelek fő szabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel. A büntető- és a polgári perek távmeghallgatással folytathatók, ezeket zömmel a kényszerintézkedésekről döntő tárgyalásokon használják.

2020. 04. 08. 5:55
null
Gyárfás Tamás médiavállalkozó pere Fenyő János megölése ügyében Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszűnt a március 15-e óta tartó rendkívüli ítélkezési szünet a bíróságokon. A bíróságok a veszélyhelyzet időtartama alatt is működnek, azonban továbbra is be kell tartani azokat az intézkedéseket, amelyek a járványügyi helyzetben a bírósági munkatársak és az ügyfelek egészségének védelmét szolgálják. A bíróságok épületébe az ügyfelek fő szabályként továbbra sem léphetnek be, és a személyes ügyfélfogadás is szünetel a kezelőirodákon. A bíróságok lehetőség szerint elektronikus hírközlő hálózat vagy más elektronikus, kép és hang továbbítására alkalmas eszköz útján folytatják a büntető-, illetve a polgári pereket.

Bírósági eljárásokat továbbra is lehet kezdeményezni, valamennyi ügyszakban biztosított az elektronikus ügyindítás. Ehhez ügyfélkapu-, cégkapu- vagy hivatalikapu-regisztráció szükséges. A papíralapú beadványok természetesen postai úton továbbra is benyújthatók (igaz, az Országos Bírósági Hivatal elnökének rendelete értelmében hét napra iratkaranténba kerülnek).

A felbujtással vádolt Gyárfás Tamás tárgyalása eredetileg e hónap 11-re volt kitűzve, ezt most szeptemberre napolták el
Fotó: Kurucz Árpád

A Magyar Nemzet értesülése szerint a korábban megkezdett büntetőpereket – néhány kivételtől eltekintve – egyelőre nem folytatják tovább. Így előbb júniusra, majd szeptemberre napolták el a Fenyő-gyilkosság miatt felbujtás vádjával Gyárfás Tamás és Portik Tamás ellen indult pert is, ami április 11-re volt eredetileg kitűzve. Ugyancsak elnapolták a Fővárosi Törvényszéken zajló monstre pert a Quaestor-ügyben. Itt még nincs kitűzve új tárgyalási nap. Ugyancsak napolták a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa előtt zajló titkosított pert, amelyben Galambos Lajos, a Gyurcsány-féle elhárítás volt vezetőjét, egy munkatársát, valamint Jakubinyi Róbertet vesztegetéssel vádolják. Itt szintén nincs még kitűzve új dátum, a folytatás szeptemberre-októberre várható. A másik, a Vizoviczki László és társai ellen ugyancsak vesztegetés miatt indult titkosított büntetőperben – a vád szerint Vizoviczki rendőrtiszteket és más hivatalos személyeket vesztegetett meg, hogy elkerülje a szórakozóhelyeinek hatósági ellenőrzését – szintén elnapolták a folytatást.

A távmeghallgatás lehetőségével zömmel a nyomozási bírók élnek, akik így döntenek a terheltek elleni kényszerintézkedésekről, például a letartóztatásokról. Így a Budakörnyéki Járásbíróság védett hírközlési rendszeren keresztül hallgatta ki a múlt héten a kötözős szex közben szeretőjét agyonszurkáló, háromgyerekes gödöllői asszonyt és rendelte el a letartóztatását. Ugyancsak távmeghallgatás útján tartóztatta le a 28-as villamoson egy fiatalembert szíven szúró két férfit a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája, aki elrendelte a gyanúsítottak nő társának mint bűnsegédnek nyomkövetővel való ellátását és bűnügyi felügyeletét (ez a házi őrizetnek megfelelő intézkedés).

Az elmúlt napokban szintén távmeghallgatás útján rendelték el a letartóztatását a koronavírus-járványon nyerészkedni próbáló csalóknak

A március 31-én a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendelet – tekintettel a járvány miatti veszélyhelyzetre – egy sor könnyítésről döntött, ami az ítélkezések folytatását teszi lehetővé. Így például eddig a távmeghallgatásra csak a terhelt hozzájárulásával kerülhetett sor. Ezentúl azonban azt a bíróság a terhelt hozzájárulása nélkül is elrendelheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.