Pénteken Pilisvörösváron tesztel a szűrőbusz

Az NNK szűrőbuszainál egy hónap alatt csaknem húszezer gyorstesztet végeztek, a minták harmada lett pozitív.

Magyar Nemzet
Forrás: mti2020. 12. 11. 14:38
null
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára a szűrőállomás mellett megtartott sajtótájékoztatón elmondta:

szerettek volna segíteni a Pilis-Dunakanyar térségében élő több mint százezer embernek, hogy mielőbb felismerhető legyen a betegségük,

ezért kérte az Országos Mentőszolgálatot (OMSZ), hogy két városban, Pilisvörösváron és Szentendrén is végezzenek mobil szűrést.

Csató Gábor, az (OMSZ) főigazgatója ismertette: a járvány kezdete óta

több mint félmillió mintavételt végeztek a mentőszolgálat munkatársai, és több mint négyszáz mintavételező egységet mozgatnak minden nap.

A tesztelést jelenleg a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) segítségével és orvostanhallgatók bevonásával végzik. Hozzátette: a mintavétel nem helyettesíti a felelős gondolkodást, fontos, hogy akinek tünete van, izolálja magát a környezetétől.

Bertókné Tamás Renáta, az NNK főosztályvezetője kiemelte:

a szűrőbuszos vizsgálatot csak háziorvosi beutalóval lehet igénybe venni. A vizsgálathoz a pácienseknek nem kell kiszállniuk az autóból. Először gyorstesztet végeznek, ha az negatív, akkor a szűrőbusz közelében lévő mentőautóban elvégeznek egy PCR-tesztet is.

Közölte: a szűrőbuszok egy hónap alatt csaknem húszezer mintát vettek, és a gyorstesztek 30-40 százaléka lett pozitív.

A szűrőbuszoknál egy hónap alatt csaknem húszezer mintát vettek
Fotó: Teknős Miklós

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője az MTI-nek elmondta: folyamatosan figyelik a beérkező igényeket, és ahhoz igazítják a kapacitásaikat. Pilisvörösvárról és környékéről sok mintavételi kérés érkezett, ezért indokolt volt az egynapos szűrési akció, és ha a későbbiekben igény lesz rá, a busz visszatér a városba.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.