Pikó vitorláskikötővé változtatta a gyermekek balatoni strandját

Vitorláshajók sorakoznak a józsefvárosi önkormányzat tulajdonában lévő káptalanfüredi strandon. Pikó András balliberális polgármester ahelyett, hogy a józsefvárosi gyermekek balatoni üdültetését segítené, inkább vitorláshajók tárolására és kikötésére adta bérbe a strandot. A tábor területén még nem üdülhetnek a gyerekek, ugyanis a polgármester még nem hívta le azt a 1,7 milliárdos támogatást, amivel az újonnan épülő tábor építését be tudná fejezni. Ennek ellenére a strand rendelkezésre állt minden józsefvárosi előtt, most kérdésessé vált, hogy a vitorlások miatt hogyan férnek oda a fürdőzők.

2021. 05. 18. 18:33
KARÁCSONY Gergely; GY. NÉMETH Erzsébet; PIKÓ András
Budapest, 2019. szeptember 13. Karácsony Gergely ellenzéki fõpolgármester-jelölt (j3), Gy. Németh Erzsébet, az ellenzék DK-s XVII. kerületi polgármesterjelöltje (j2) és Pikó András (j) az ellenzéki pártok demonstrációján a VIII. kerületi Práter utcában 2019. szeptember 13-án. Az ellenzék közösen állt ki VIII. kerületi polgármesterjelöltjük, Pikó András és törvénytelen adatkezeléssel vádolt kampánycsapata mellett. MTI/Balogh Zoltán Fotó: MTI/Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Pikó András vitorlásmutyija?” – tette fel a kérdést a józsefvárosi Fidesz, amikor néhány kormánypárti képviselő megtekintette a balatoni strand területét.

„Egy ideje nyilvánvaló, hogy Pikóék bénázása miatt idén sem lesz balatoni nyaralásra lehetősége a józsefvárosi gyerekeknek, éppen ezért megoldásokon gondolkodunk, és ennek keretében megnéztük a káptalanfüredi üdülő strandját, hogy milyen állapotban van, alkalmas-e gyerekcsoportok fogadására” – kezdték beszámolójukat az önkormányzati képviselők, akik a helyszínre látogatva megdöbbenve tapasztalták, hogy a strandon vitorláshajók sorakoznak. Kiderült: a hajók itt vannak már egy jó ideje, a tulajdonosaiknak kulcsa van a strandhoz, és a helyszínen nyoma sincs annak, hogy milyen jogcímen használják a területet, a gondnok vezetői utasításra engedte be őket.

„Számtalan kérdést vet föl, hogy ki milyen jogcímen engedélyezte ezt, milyen céllal? Összefüggésben van-e a vitorlásmutyi azzal, hogy Pikóék egyáltalán nem tesznek semmit a gyerektábor fejlesztésének a befejezéséért? Azért nem tesznek semmit, mert magánkézre akarják játszani a strandot?” – tette fel a kérdést a józsefvárosi Fidesz.

Sára Botond korábbi józsefvárosi polgármester a közösségi oldalán azt írta, hogy hónapok óta gondolkodik rajta, mi lehet az oka, hogy a baloldal egyáltalán nem siet a káptalanfüredi gyerektábor felújításának a befejezésével.

„Hiszen ki ne akarná, hogy mielőbb újra ott nyaralhassanak a gyerekek. Most tegyük félre azt, ha sietnének vele, és már korábban újra kérték volna az általuk elbénázott kormányzati forrást – amit egyébként Kocsis Máté szerzett vissza helyettük –, akkor nem tudnák még hónapokig mantrázni a »kormány elvonta a támogatást« hazug szöveget”

– vonta le a következtetést a korábbi fideszes polgármester, aki azt reméli, hogy ez a politikai játszma nem lesz fontosabb a baloldalnak, mint a gyerekek nyaralása. Sára Botond kitért arra, hogy a káptalanfüredi önkormányzati strand partszakaszának egy részén éppen vitorláskikötő épül, vitorlások vannak a parton. A kormánypárti politikus szerint ezért egyre kevesebb arra az esély, hogy a józsefvárosi gyermekeket akár egy-egy napra is le lehessen vinni a Balatonra.

Pikó András lakájmédiája szerint idén is azt tervezi az önkormányzat, hogy a józsefvárosiak ingyen használhatják majd a káptalanfüredi strandot. Az is kiderült, hogy a gyermekeket Magyarkútra vinné táborozni az önkormányzat, amihez Pikó és kabinetje a józsefvárosiaktól kalapozná össze a pénzt. A korábbi gyakorlat szerint a rászoruló családok gyermekeinek az önkormányzat biztosította a nyaralási lehetőséget a Balaton-parton.

A Magyar Nemzet korábban megírta: amennyiben a józsefvárosi önkormányzat írásban kéri, újra megkaphatja az 1,7 milliárd forintos kormányzati támogatást a káptalanfüredi gyermeküdülő befejezésére.

Amennyiben az önkormányzat a támogatás feltételeit teljesíti, a kormány nem látja akadályát az összeg folyósításának. Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője korábban leszögezte: Józsefváros teljes egészében visszakapja az állami támogatást, kormányzati forrásból megújulhat a gyermekek és idősek négy évszakos üdülője, csak kérelmeznie kell az önkormányzatnak. Ezután el kell végezni a vállalt építési és zöldítési programot a már megépült házak mellé.

Pikó András korábban azt állította, hogy Kocsis Máté, Józsefváros korábbi polgármestere és a Fidesz bosszúja miatt vesztette el a kerület az 1,7 milliárd forintos állami támogatást a káptalanfüredi gyermeküdülő felújításának a befejezésére. Mint kiderült: Pikó András, Józsefváros baloldali polgármestere olyan csökkentett tartalmat kívánt megvalósítani, amit az Emberi Erőforrások Minisztériuma nem tartott elfogadtatónak, és visszavonta a támogatás felhasználásának a határidő-módosítását. Kocsis Máté, a Fidesz–KDNP frakcióvetetője korábbi posztjában emlékeztetett: az elmúlt években megépítették az új házakat, Pikóéknak annyi dolguk lett volna, hogy 2020-ban az állami támogatásból befejezik, de hónapokig nem csináltak semmit, majd lecsökkentették a műszaki tartalmat.

„Meg kellett volna építeniük a játszóteret, a kertben a tanösvényt, a közösségi épületet, a sportpályákat. Már 2019 októberében (!) jogerős építési engedélyük volt rá, 2020 tavaszán elkezdődhetett volna a beruházás”

– idézte fel a korábbi eseményeket Kocsis. A politikus hozzátette: ha nem Pikó a polgármester, már kész is lenne. Ehelyett 2020 őszén lebutították a szakmai programot, például már a fűtést sem akarták bekötni a négy évszakos házakba, de a védőnői szobát és a főzőkonyhát is kihúzták a tervekből.

Latorcai Csaba közigazgatási államtitkár Kocsis Máténak írt válaszleveléből kiderül, amennyiben az önkormányzat a támogatás feltételeit teljesíti – azaz nem változtatnak a műszaki tartalmon – nem látják akadályát a beruházás támogatásának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.