Polt Péter maradt a legfőbb ügyész

Könnyen felmegy az ember vérnyomása, ha önök szónokolnak demokráciáról és jogállamiságról 2006 után – válaszolt egy DK-s felszólalásra a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára a Parlamentben. Dömötör Csaba kitért arra is, hogy Dobrev Klára Brüsszelben a magyar kormány jelöltjeinek fúrásán dolgozik, és azért kampányol, hogy ne kaphassunk uniós forrásokat.

2019. 11. 05. 6:41
null
Polt Péter le is tette tegnap az esküt a T. Ház előtt Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Országgyűlés újabb kilenc évre legfőbb ügyésznek választotta tegnap Polt Pétert, míg Handó Tünde 12 évre lett az Alkotmánybíróság új tagja. A Demokratikus Koalíció (DK) már az ülés elején jelezte, nem támogatja Polt Péter kinevezését.

Gréczy Zsolt napirend előtti felszólalásában arról beszélt, hogy Áder János a sztálini Szovjetunió legfőbb ügyészét, a hírhedt Visinszkijt is választhatta volna Polt Péter helyett, mert az ügyészség százával tussolt el ügyeket. A DK képviselője több olyan büntetőügyet is említett, melyekben a vádlottak egyetlen bűne szerinte az volt, hogy a Gyurcsány-kormány emberei voltak, akik nem voltak hajlandók Gyurcsány Ferenc ellen vallani. A politikus szerint az MTVA székházában randalírozó Varju László (szintén DK-s) ellen is koncepciós per készül, és csak azért történt a gyanúsítás, mert Orbán Viktor megüzente, hogy az MTVA az övé, Polt Péter pedig meghallotta az üzenetet.

– Ha Varju László nem sértette meg a törvényeket, majd tisztázza magát – rea­gált Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára, aki azt kérdezte a DK-s politikustól, szerinte rendben van-e az, hogy szerkesztőségekbe mennek be képviselők vagy hogy egy politikus a választás rendje ellen kíséreljen meg csalást.

– Könnyen felmegy az ember vérnyomása, ha önök szónokolnak demokráciá­ról és jogállamiságról 2006 után. Önök húztak kordont a Parlament elé, önök lövettek a békés tüntetők közé és tüntették ki a felelősöket. Az önök demokráciafelfogása a gumilövedék, a szakpolitikájuknak a ragadós kéz, az ideológiájuknak egy vörös csillag a logója. Nem szeretnénk újra ezeket látni – hangsúlyozta az államtitkár. Kitért arra is, hogy Dobrev Klára Brüsszelben a magyar kormány jelöltjeinek fúrásán dolgozik, és azért kampányol, hogy ne kaphassunk uniós forrásokat. – Mire számíthatna a DK-tól az ország? – tette fel a kérdést Dömötör Csaba.

Varju László mentelmi jogának felfüggesztését egyébként tegnap megszavazta az Országgyűlés. Hargitai János, a mentelmi bizottság elnöke elmondta: a legfőbb ügyész garázdaság és súlyos testi sértés bűntettének ügyében indítványozta a mentelmi jog felfüggesztését. Varju László 2018 decemberében több képviselővel együtt bement az MTVA székházába, ahol dulakodásba keveredett a biztonságiakkal; egy őr ennek során megsérült.

Polt Péter le is tette tegnap az esküt a T. Ház előtt
Fotó: Havran Zoltán

Napirend előtt beszélt Szabó Tímea (Párbeszéd) is, aki közölte, hogy a Fővárosi Közgyűlés mai alakuló ülésén véget vetnek a kormánypártok kilencéves elnyomásának és visszaadják Budapestet mindenkinek. A politikus szerint Orbán Viktor miniszterelnök „megőrül” az ellenzék sikerétől, és azon dolgozik, hogy éket verjen a balliberális pártok közé.

Dömötör Csaba a válaszában arról beszélt, az elmúlt napok mutatják, mire lehet számítani az ellenzéktől. – Zuglóban és Óbudán is az volt az első, hogy megpróbálták megkerülni a képviselő-testületet az ingatlaneladásoknál. Annyira 2006! – foglalta össze Dömötör, aki azt is kifogásolta, hogy öt főpolgármester-helyettes lesz, köztük egy olyan MSZP-s vezető, aki a Hagyó-korszakban a közbeszerzési bizottság vezetője volt. De Zuglóban és Terézvárosban is megduplázódik a polgármester-helyettesek száma.

Olyan döntéseket terveznek, amelyekről korábban szó sem volt, mondta, példaként azt említve, hogy a XI. kerület baloldali polgármestere el akarja lehetetleníteni a budai szuperkórházat. – Visszatért az ideológiai hadviselés is. Mit ártott Szent István, hogy nem akarják kiállítani a szobrát a róla elnevezett parkban? A Jobbik hogy érzi magát ebben a koalícióban? – kérdezte a párt tagjai felé fordulva. Hozzátette: már azt is jelezték, hogy a kultúra szabadsága jegyében mely színházigazgatókat nem támogatják. – Az ellenzék vezetése alatt csak és kizárólag baloldali és liberális körök jutnak levegőhöz, visszatért a Demszky-korszak – fogalmazott Dömötör Csaba.

A szocialista Tóth Bertalan a nemzeti gyásznapon merész párhuzamot vont.

– A mai elnyomó hatalom, Orbán rendszere ugyanazt teszi, amire 63 éve nemet mondtak a magyarok: üldözi a vélemény szabadságát, kontrollálja a sajtót, megsérti a jogegyenlőséget, tiporja a jogbiztonságot, tagadja a szolidaritást – fogalmazott az MSZP elnöke. Hozzátette: ha azzal nincs probléma, hogy Szíriá­ba szíreket telepítenek be, akkor azzal sem volt probléma, hogy svábokat telepítettek ki Magyarországról és magyarokat telepítettek be Magyarországra.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kifogásolta, hogy a képviselő párhuzamot von aközött, hogy szír embereket segítenek a saját szülőföldjükre visszatérésben, azzal, hogy felvidéki magyarokat telepítettek át Magyarországra.

Ander Balázs (Jobbik) a hét végi jászberényi választás kapcsán arról beszélt: azért ismétlik meg a voksolást, mert az eredmény nem tetszett a kormánypártiaknak. Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára szerint az önkormányzati választás a Jobbik számára tragikus kimenetelű volt, csak olyan jelöltek győztek, akik nem vállalták a Jobbik nevét, mert már annyira „ciki” a párt. – Emiatt nem tudni, hogy a jászberényi jelöltnek segíteni fog-e, hogy ön neki kampányol – tette hozzá. Az államtitkár november 4. tanulságának azt nevezte, hogy az igazság és a hazugság végül elválik egymástól. – Önök beálltak a kommunisták mögé. Gyurcsány Ferenc azon beszédét pedig, amelyben újraértelmezte 2006-ot, önök megtapsolták. Önök a posztkommunisták mellett ülnek most, amivel a történelem rossz oldalára álltak a hatalomért – mondta az államtitkár.

Alkotmánybíróság a Parlamentben

A következő fél évben az Alkotmánybíróság (AB) a Parlament egyik irodahelyiségében ülésezik a testület Donáti utcai épületének felújítása miatt – tudatta tegnap az AB. Az 1970-es évek elején épült Donáti utcai háromszintes vasbeton épületet legutóbb csaknem három évtizede, az 1990-es évek elején újították fel. Most az energiahatékonyság javítása érdekében kicserélik a nyílászárókat, szigetelik a homlokzatot. Az AB épületének felújításához szükséges többletforrásokról szóló augusztusi kormányhatározat 556 millió forintot biztosít a munkálatokra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.