Szövetségesekre talált a nemzetpolitikai államtitkárság

Fontos, hogy olyan munkatársaink legyen az egész Kárpát-medencében, akik a magyar jogrend mellett ismerik az utódállamok törvényeit, de még inkább a helyi szokásjogot – mondta Potápi Árpád János.

2019. 07. 01. 11:10

Fontos, hogy olyan munkatársaink legyen az egész Kárpát-medencében, akik a magyar jogrend mellett ismerik az utódállamok törvényeit, de még inkább a helyi szokásjogot – mondta Potápi Árpád János.

Radikális váltás volt 2010-től a nemzetpolitikában, az azóta eltelt időszakot két részre lehet osztani – jelentette ki csütörtökön Potápi Árpád János a Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogram idei szakaszában részt vevő külhoni magyar jogászhallgatók képzésének ünnepélyes megnyitóján. A nemzetpolitikai államtitkár elmondta: először megteremtették a szükséges keretrendszert, a jogszabályi hátteret. Kiemelte a kedvezményes honosításról szóló törvényt, a nemzeti összetartozás napjáról szóló határozatot, az alaptörvény elfogadását és a választójogi törvény módosítását annak érdekében, hogy a határon túliak is tudjanak szavazni és részt tudjanak venni az EP-választáson.

– Erre a keretrendszerre épülve 2014/15-től egy kicsit a szülőföldön való boldogulás felé fordultunk. Arra törekszünk, hogy a Kárpát-medencét kulturális, oktatási, gazdasági, egészségügyi, szociális és média szempontból egy egységes egészként fogjuk fel – emelte ki Potápi Árpád János. Hozzátette: ennek az oktatáson belül része lehet a jogászképzés is. Az államtitkár fontosnak nevezte, hogy azok, akik nem itt, Magyarországon szereznek diplomát, ők is tisztában legyenek a hazai jogrenddel, törvényekkel és szokásjoggal.

– Nekünk azonban legalább ilyen fontos, hogy olyan munkatársaink legyen az egész Kárpát-medencében, akik a magyar jogrend mellett ismerik az utódállamok törvényeit, de még inkább a helyi szokásjogot. Ha innen, Budapestről mi bármilyen intézkedést meghozunk, illetve ha vitás kérdésünk van, akkor határon túli segítség nélkül a sötétben tapogatóznánk. Éppen ezért nagyon fontos a számunkra, hogy olyan szövetségeseink, munkatársaink, együttműködő partnereink legyenek, akik mindkettővel tisztában vannak. Ez esetben gyorsabban haladunk előre – hangsúlyozta a nemzetpolitikai államtitkár. Szavai szerint ez a mostani képzés is ezt a célt szolgálja.

Mint ismert, a nemzetpolitikai államtitkárság által 2012 óta működtetett, a Budapesti Ügyvédi Kamara közreműködésével zajló Szász Pál tanulmányi ösztöndíjprogramban eddig összesen 177 jogászhallgató vett részt a képzésben és kapott elismerő tanúsítványt. Idén 21 fiatal jött Erdélyből, hét a Délvidékről, míg kettő a Felvidékről. A program célja, hogy olyan jól képzett, a nemzet iránt elkötelezett, a magyar és a többségi állam szerinti szaknyelvet egyaránt ismerő jogászokkal rendelkezzenek a külhoni magyar közösségek, akik hozzájárulnak a magyarság jogi megerősítéséhez. Az ösztöndíjat azon külhoni hallgatók nyerhetik el, akik szülőföldjükön jogi tanulmányokat végeznek, és érdeklődnek a gazdasági jog iránt. – Ez a 177 már elégségesen magas szám ahhoz, hogy a kilencedik vagy tizedik alkalom után egy közös találkozót szervezzünk meg, ahol a felgyülemlett tudást ás tapasztalatot összegezni lehet, és akár fel is lehet dolgozni – tette hozzá Potápi Árpád János. Rámutatott arra is, hogy bár tömegesíteni nem szeretnék a programot, de lehet arra számítani, hogy jövőre még több ösztöndíjasnak adnák meg a képzés lehetőségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.