Propagandakiadvány készült a Józsefvárosban

A napokban derült ki, hogy az új kerületi vezetés és az ellenzéki polgármester a látszatra sem ad: az újság felületének körülbelül harmadát Pikó fotói teszik ki.

2019. 12. 17. 8:22
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A helyi sajtó pártirányításával vádolja visszamenőleg a Fideszt a józsefvárosi polgármester, Pikó András, holott éppen a napokban derült ki az új kerületi vezetés alatt megjelent önkormányzati lap első számából, hogy az ellenzéki polgármester a látszatra sem ad: az újság felületének körülbelül harmadát Pikó fotói teszik ki. Még a vállaltan baloldali Mérce is kifogásolta, hogy az első hét oldalon Pikó András nyolc fotón jelenik meg mindenféle szögből. Az októberben megválasztott polgármester most a Face­book-oldalán olyan levelezést tett közzé, amely véleménye szerint bizonyítja, hogy a korábbi kerületvezetés döntötte el, hogy mi jelenhet meg a lapban. A levelek szerint a főszerkesztő megjelenés előtt elküldte a lap legújabb számát a fideszes városvezetésnek, hogy jelezzék észrevételeiket. Pikó szerint ez „a sajtó pártirányítása”.

Kocsis Máté korábbi polgármester, a kerület országgyűlési képviselője, aki szintén kapott hasonló levelet az egykori főszerkesztőtől, a közösségi médiaoldalán reagált az ügyre. – A HVG azt írja, hogy Pikó polgármester szerint a Józsefváros újságot jóvá kellett hagynom. Nem kellett. Észrevételt tehettem a velem kapcsolatos írásokhoz. Érdekes persze, hogy az a HVG írja ezt, amelyiktől Pikó cikkeket rendelt a kampányban a saját dicsőítésére – emlékeztetett a képviselő. Ismeretes: Pikó András egy zárt csoportban annak örült, hogy a kampány során „két újságíró külön is foglalkozik Józsefvárossal majd a HVG-nél”.

Kocsis Máté arra is emlékeztetett, hogy az ex-klubrádiós polgármester nemrég a szélsőbaloldali 168 Óra volt főszerkesztőjét bízta meg a kerületi lap vezetésével. – Aztán rögtön az első lapszámot Pikó teleíratta magával, amiből nagy balhé lett. Nem lehet, hogy csak erről akarja elterelni a figyelmet? – fogalmazott a fideszes politikus. Felszólította Pikót, hogy ­kommunikációs trükkök helyett kezdjenek inkább végre dolgozni, és adják vissza a kilencszáz alacsony jövedelmű dolgozónak az egyhavi bérét, amit elvettek.

A szólásszabadságot is sajátosan értelmezik egyes ellenzéki településvezetők. Vácon az új polgármester, Matkovich Ilona adta utasításba, hogy minden önkormányzati cég valamennyi dolgozója, megbízottja, alvállalkozója csak az ő előzetes írásbeli engedélyével nyilatkozhat a sajtóban vagy szólalhat fel nyilvános eseményen, de engedély kell egy Facebook-poszthoz is, ha az az önkormányzatot érintheti.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.