Rárohadt a lakókra az angyalföldi társasház

Egyetlen nap alatt el kellett hagyniuk az otthonaikat egy XIII. kerületi társasház lakóinak, mivel az épület életveszélyessé vált. A lakók szerint a ház felújítását évtizedek óta halogatta a többségi tulajdonos szocialista vezetésű önkormányzat, és ez vezetett a kialakult helyzethez. A kerület vezetése szerint azonban épp a lakók akadályozták a felújítást. Egyre valószínűbb, hogy a vitát a bíróságnak kell rendeznie.

Munkatársunktól
2021. 01. 23. 7:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azonnali hatállyal el kell hagyniuk az épületet – közölte Budapest Főváros Kormányhivatalának építésügyi és örökségvédelmi főosztálya 2021. január 7-én egy Mosoly utcai társasház lakóival. Hová menjen az, aki ilyen végzést kap? Legjobb esetben barátokhoz vagy családtagokhoz, ha megteheti, esetleg albérletbe. De mi lesz azokkal, akiknek nincs hova menniük? Ezekre a kérdésekre

a lakók az épület többségi tulajdonosától, a szocialista Tóth József vezette önkormányzattól várják a választ, mivel szerintük a kerület vezetését terheli a felelősség, amiért télvíz idején elvesztették otthonaikat.

– Többen úgy érezzük, a XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. nem igazán törődött velünk, mondván, ez a mi problémánk, és csak a társasház közös képviseletének közbenjárására ajánlottak fel a lakás nélkül maradtaknak egy-egy helyet a szociális házban, valamint egy idős asszonynak azt, hogy két évre beköltözhet az idősotthonba – tudtuk meg az egyik lakótól, aki a történtek miatt több társával együtt perre készül Tóth Józsefék ellen.

Állítólag már az önkormányzati lakások 1990-es évekbeli privatizálása során ismert volt, hogy az 53 százalékban a kerület tulajdonában lévő lakóépület statikailag veszélyes állapotban van. A helyhatóság azonban nem tartotta problémásnak, hogy az egyébként építészetileg is hibás épületben lévő lakásokat áruba bocsátsa. Így került a társasház harminc lakása közül 14 magántulajdonba.

– Az évek során az épület állapota tovább romlott. Az alapzat már csaknem tíz éve is megerősítésre, injektálásra szorult volna, azt azonban senki sem gondolta, hogy baj lesz – idézte fel forrásunk. Az önkormányzat és a magántulajdonosok között ugyanis 2013-ban egyeztetés indult az épület megerősítéséről, felújításáról. Ennek költségeit a kerület előfinanszírozta volna (egy több mint 200 millió forintos keretből), a magántulajdonosok pedig negyven év alatt fizették volna vissza a rájuk eső részt.

Az évek azonban csak teltek és semmi nem történt. Az önkormányzat szerint a tulajdonosok miatt, a tulajdonosok szerint az önkormányzat miatt.

A lakógyűlés 2018-ban egyhangúlag döntött arról, szükségesnek tartja az épület felújítását, de ez nem jutott el a megvalósításig.

2020 novemberében új statikai szakvéleményt kellett készíttetnie a közös képviselőnek. Ekkor kiderült, hogy a felújítás halogatása miatt az épület életveszélyessé vált. A szakvélemény alapján a kiürítést hat hónapon belül kellett volna végrehajtani, de ez a januári újabb vizsgálat eredményei alapján 24 órára módosult.

– Egyelőre úgy tűnik, kárpótlásra nem számíthatunk. Az önkormányzat körülbelül úgy áll hozzánk, hogy a lakásaink jelen állás szerint értéktelenek, és egyébként meg minek vettünk lakást egy olyan házban, ami már régebben sem volt jó állapotban. A válasz persze egyszerű: azért, mert bíztunk az önkormányzatban, és abban, hogy az épületet nem hagyják lepusztulni – fakadt ki az egyik lakó.

A XIII. Kerületi Közszolgáltató Zrt. lapunknak küldött válaszában azt írta: az önkormányzati vagyon védelme érdekében felajánlották a felújítás előfinanszírozását, de ezt a társasház lakóközössége és a közös képviselő éveken keresztül elutasította. Emlékeztettek rá, hogy a tulajdonosok 78 százaléka 2013 után vásárolta meg az ingatlanát a korábbi, magánszemély tulajdonosoktól, akkor már látható volt, milyen állapotban van épület, vagyis szerintük a vevőknek tisztában kellett lenniük a vásárlás kockázatával. Tudatták, hogy a kiköltöztetett lakók közül összesen három embert helyeztek el átmenetileg az önkormányzat gondozóházában és egy másik intézményében. Hangsúlyozták, hogy a társasházban az önkormányzat jogai és kötelezettségei megegyeznek a többi tulajdonoséival.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.