Régóta várt útfejlesztések valósulnak meg vidéken

Gőzerővel folynak az útépítések és -felújítások a Magyar falu programban. A két év alatt biztosított 122 milliárd forintból a nagy felületű burkolatjavítási munkálatokkal együtt 1300 kilométeren javulhat a hazai utak állapota. Jövőre még nagyobb forrás állhat rendelkezésre, amely akár további 1500 kilométer útszakaszra is elég lehet.

2021. 05. 05. 7:23
null
Infrastruktúra terén léptük előre a legnagyobbat, elsősorban a közúthálózat fejlesztéseivel Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kistelepülésen élő munkavállalók nagy hányada napi szinten ingázik, de nem mindegy, hogy milyen közlekedési viszonyok közt kell megtennie a munkahelyre vezető utat. Az utak állapota a biztonságos közlekedés és időmegtakarítás szempontjából is fontos – indokolta lapunknak a Magyar falu programban megvalósuló útfejlesztések fontosságát Gyopáros Alpár.

A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos kiemelte: a kormány mindezekre válaszul döntött a Magyar falu programban a falusi útalap létrehozásáról, amely az állami fenntartású alacsonyabb rendű utak felújítását célozza. – Ezeknek a rossz állapotú, elhanyagolt mellékutaknak a felújítására két év alatt csaknem 122 milliárd forint forrást biztosított a program, amelyből a nagyfelületű burkolatjavítási munkálatokkal együtt 1300 kilométeren nyílik lehetőség a hazai utak állapotának javítására.

Nem mindegy, milyen utakon ingáznak a munkavállalók
Fotó: Mirkó István

A kormány célja, hogy 2022-ig közel háromezer kilométer útszakasz megújítása valósuljon meg. A programban idén tavasszal eddig 79 útfejlesztés indult el, ez összesen több mint 167 kilométer utat érint – mutatott rá Gyopáros Alpár. Hozzátette: a beruházások összértéke meghaladja a bruttó 23,8 milliárd forintot.

Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunknak kifejtette: a teljes körű felújítások mellett idén országosan összesen 1,32 millió négyzetméternyi felületen végezhet a cég a saját és bérelt gépeivel nagy felületű javítási munkákat, mintegy 11 milliárd forint értékben. Ehhez 200 ezer tonna meleg aszfaltot és 30 ezer tonna mart aszfaltot használhat fel a közútkezelő. Áprilisban Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Veszprém megyékben kezdődtek el nagy felületű útfelújítási munkák, van, ahol több helyszínen is.

A Magyar falu programban egy sor olyan útfejlesztés megvalósul, amelynek helyben óriási jelentősége van. A Somogy megyei Gamást a Somogyvárhoz tartozó Vityapusztával összekötő csaknem három kilométer szakasz megépítésére hatvan év óta vártak helyben, és az álom most valósággá válik.

– Vannak olyan idősebb emberek, akik már gyerekkorukban azt hallották, hogy ez az út megépül, aztán nem lett belőle semmi. Most azonban lesz, a beruházás idén elkezdődik

– mondta Móring József Attila, a választókerület országgyűlési képviselője.

A politikus kifejtette: hogy Gamást és Vityapusztát jelenleg földút köti össze, ami ha felázik, akkor az embereknek hatvan kilométert kell kerülniük, ha el akarnak jutni egyik helyről a másikra. – Több hasonló, kisebb problémás szakasz van Somogyban, abban bízunk, hogy a következő években mind megépülhet majd – tette hozzá.

A Győr-Moson-Sopron megyei Acsalagot a 86-os főúttal összekötő csaknem három kilométeres szakasz felújítása szintén hiánypótló fejlesztés. Szilágyi Andrásné polgármester lapunknak elmondta, hogy az út rendkívül rossz állapotú, így nagyon is időszerű a felújítása.

– Az emberek türelmesek voltak, elfogadták, hogy először az M86-os gyorsforgalmi út készül el. Most már elkezdődhet a falunak fontos útfejlesztés is, amely várhatóan 150 napon belül megvalósul. Ha így lesz, akkor mi is „gyorsforgalmi” úton juthatunk el majd a nagyvárosokba

– mutatott rá Acsalag első embere.

Kállai Mária, a szolnoki választókerület országgyűlési képviselője is úgy fogalmazott: a Magyar falu program nagyszerű lehetőség a falvak számára. – Úgy vélem, hogy a vidéken élő emberek egyik legfontosabb igénye a gyors és biztonságos közlekedés a lakóhely és a munkahely között, és ehhez kapcsolódóan az útfelújítás is – jegyezte meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.