Réka az Alpokban várja a kimentést

Hatodmagával lett a francia Alpok legnagyobb síközpontjában szolgálati szobája foglya Langó Réka. A pomázi lány és magyar kollégái március 17-e óta nem tudnak elindulni haza, repülőjáratai­kat sorra törölték. A külügyminisztériumot kérik, szerezzék be a szükséges engedélyeket a francia hatóságoktól, hogy egy mikrobusszal hazajöhessenek.

2020. 03. 31. 7:20
Decorative traditional alpine wooden house and hotel
A gyönyörű Les Deux Alpes foglya több ott dolgozó honfitársunk is Fotó: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idegőrlő várakozással telnek a napjai március 17-e óta Langó Rékának. A pomázi lány Les Deux Alpes faluban van hat másik magyar kollégájával együtt, ő február elején érkezett, a többiek még decemberben. A legnagyobb francia síközpont egyik szállodájában felszolgálók. Réka a Budapesti Gazdasági Egyetem turizmusképzését idén januárban végezte el, és visszatért a francia Alpokba, a tavalyi gyakorlatának helyet adó szállodába.

– A szezon végéig, április 25-ig dolgoztunk volna itt mindannyian. Rajtunk kívül a faluban még tudok két magyarról, akik szintén dolgozni jöttek, és itt ragadtak – mondta lapunknak a lány, hozzátéve: március 17-e óta kijárási tilalom van, egy formanyomtatvány kitöltésével lehet kimenni az utcára, ha nagyon szükséges. A papírját eddig egyszer sem ellenőrizték, nem látott rendőröket sem, ellenben sokan kutyát sétáltatnak és túráznak a környéken.

A gyönyörű Les Deux Alpes foglya több ott dolgozó honfitársunk is
Fotó: 123RF

Aznap, 17-én egyébként egyik pillanatról a másikra minden bezárt, kivéve az élelmiszerboltokat és a gyógyszertárat. Az önkormányzat a közösségi oldalán tájékoztatta az ottrekedteket. Felhívták a figyelmet, ha bárki a koronavírus tüneteit észleli magán, azonnal telefonáljon a polgármesteri hivatalnak.

– Mi szerencsére maradhattunk a hotelben, ahol egyébként is lakunk, mindenkinek van egy személyzeti szobája. Az itt felhalmozott ennivalót pedig elfogyaszthatjuk.

Nagy szerencse, hogy eddig nem kellett élelmiszerre költeni, mert nagyon drága – folytatta a pomázi lány. – A lyoni konzulátussal beszéltem először, később egyeztettem a párizsi nagykövetséggel, majd az otthoni konzuli szolgálattal is. Mi 17-én repültünk volna haza Lyonból, de aznap reggel törölték a járatot. A lyoni konzul aznap még nem tudott semmilyen szervezésről, azt mondta, friss minden, kövessem a híreket és tartsuk a kapcsolatot.

Ugyanezt mondták Párizsban és Budapesten is: azt tanácsolták, hogy a lyoni konzulátussal maradjunk kapcsolatban, valamint hogy regisztráljunk konzuli védelemre az interneten. Ezt meg is tettem. A lyoni konzul kérte, küldjünk neki egy e-mailt a pontos adatainkkal és a tartózkodási helyünkkel, hogy tudja otthonra továbbítani, így meg tudják hozni a döntéseket. Azt is meg kellett írnom, hogy nem csak mi, heten várunk a hazatérésre, hanem többen.

A párizsi nagykövetségünk a közösségi oldalán folyamatosan közli, hogy aznap hogyan lehet eljutni Franciaországból Magyarországra. A közvetlen repülőjáratokat mind törölték, néhány napja még volt olyan lehetőség, hogy két-három átszállással haza lehetett jönni. De egy ilyen repülőjegy már 500 eurónál is drágább volt.

– A március 17-i repülőjegyünket átírattuk április 2-ra, de pár napja azt a járatot is törölték.

Áprilisra az összes gép tele van, és várhatóan törölve is lesznek, a legközelebbi foglalható időpont május 3., de ma semmi sem biztos – kesereg Réka. – Ideg­őrlő a helyzet, de szerencsénkre nekünk van szállásunk és ételünk. Csak a bizonytalanság nagyon rossz. Tegnap felmerült, hogy két ember ki tudna jönni értünk, csak egy kilencszemélyes kisbuszt kellene találni.

A konzul szerint megoldható, hogy kapjon engedélyt a Franciaországba való belépésre, de ez bizonytalan. Azt mondta, a külügyminisztériummal megpróbálja megszervezni a dolgot. Attól félek, nem egy-két nap lesz, mire el tudják intézni az engedélyeket, ha egyáltalán el tudják – adott hangot kétségeinek a magyar lány.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.