Rókával szilveszterezett Duli Gábor, a Bükk hegység magányos farkasa

Csatlakozott a borsodi megyeszékhelyen működő Tisztább Bükk, szebb Bükk! elnevezésű Facebook-csoporthoz a miskolci Duli Gábor, aki tavaly száz zsák, körülbelül hatezer liter szemetet szedett össze egyedül a város szélén levő Csanyikvölgyben. Hogy a munkája mennyire nem volt hiábavaló, arra a bizonyíték, hogy a hulladék az eltelt hónapokban nem termelődött újra. Ennél szerinte nincs fontosabb.

2020. 03. 02. 6:36
null
A férfi erőfeszítései nem tűnnek hiábavalónak Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Nézzék, milyen tiszta az erdő az út mindkét oldalán! Amikor tavaly elkezdtem a szemétszedést, akkor ez a domboldal szinte terítve volt mindenféle hulladékkal – mutat a környező területre a miskolci Duli Gábor, aki tavaly a Bükk megyeszékhelyhez közeli, keleti lejtőin, a Csanyikvölgyben gyűjtött össze önkéntesen száz zsák, körülbelül hatezer liter hulladékot. A fiatalember már az általános iskolában komoly érdeklődést mutatott a természetvédelem iránt, a Zöld Szív Ifjúsági Természetvédő Mozgalomnak is tagja volt. Annak idején gyerekként is jártak azokon a területeken, ahol tavaly a szemetet gyűjtötte. Az akkori élmény nagyon mélyen él benne, és úgy emlékszik vissza, kifejezetten jó érzéssel töltötte el, hogy a diáktársaival megtisztítottak egy erdős területet.

Duli Gábor később, körülbelül tíz évvel ezelőtt került újra szorosabb kapcsolatba a természettel, amikor elkezdett intenzíven túrázni. Az elmúlt évtizedben egyedül, magányos farkasként Magyarország összes hegyét bejárta, és a túrázásai alkalmával rendszeresen ott is aludt az erdőkben; kilátókban, barlangokban húzta meg magát. A hétvégi, hosszú órákon át tartó túrázások és a természetben éjszakázások hatalmas élményt jelentettek neki. Az egyik szilveszterkor például egy rókával aludt együtt az egyik barlangban. Erre úgy emlékszik vissza, hogy ő már pihent, amikor megjelent az állat. A róka odament hozzá, megszimatolta, majd beljebb húzódott a barlangban, és mindketten elaludtak. Nem zavarták egymást.

Később a hétvégi túrázások egynapos bükki kirándulásokká szelídültek, a barlangokban éjszakázások pedig elmaradoztak, de a férfi természet iránti rajongása megmaradt. A nagy változást a 2019-es év hozta meg Duli Gábornak, amikor egyik pillanatról a másikra elkezdte foglalkoztatni a klímaváltozás, amire addig nem fordított nagy figyelmet. Egy éve azonban tudatosult benne, hogy nagy a gond a Földön. Megdöbbentette, hogy egyre-másra halnak ki fajok, és az is, hogy az emlősök már csak körülbelül négy százaléka él vadon. Az ehhez hasonló információk és az előrejelzések teljesen elszomorították. Aztán egy éve, az egyik kiránduláson a természetben eldobott dobozok, palackok, nejlonzacskók láttán az jutott az eszébe, hogy fel kellene szedni mások után a hulladékot. S mivel volt nála egy kis hátizsák, el is kezdte összegyűjteni a szemetet. Legközelebb már zsákokat vásárolt, és célzottan hulladékot ment szedni az erdőbe, ezt tavasszal és ősszel körülbelül húsz hasonló akció követte. Egy alkalommal átlagosan négy órát gyűjtötte a hulladékot, amelyet nem válogatott. A megtöltött zsákokat kukák mellé vagy buszmegállókba rakta le, de olyan is előfordult, hogy rögtön a városgazdálkodási társaság munkatársainak adta oda a hulladékot.

A férfi erőfeszítései nem tűnnek hiábavalónak
Fotó: Bach Máté

Duli Gábor a tavalyi szemétgyűjtések tapasztalatai alapján úgy döntött, hogy idén nem magányos farkasként, hanem egy csapat tagjaként folytatja a küzdelmet a szemetelés ellen. Csatlakozott Serbán Zsolt bükki tisztasági nagykövet 2018 végén elindított kezdeményezéséhez, és a közelmúltban már együtt gyűjtötték a szemetet. A jelenleg 367 fős csoport Tisztább Bükk, szebb Bükk! néven érhető el a Facebookon, és ők is a hegység megtisztításán fáradoznak. Duli Gábor a jövőben Serbán Zsolt csapatát erősíti majd, mert kifejezetten hatékonynak és jól szervezettnek tartja a csoportot. Egy-egy alkalommal akár több tucat aktivista is összejön, hogy együtt szedje a szemetet, és a példa ragadós, mert előfordul, hogy ismeretlen turisták is csatlakoznak a hulladékot gyűjtő aktivistákhoz. Munka pedig akad bőven, mert a rengeteg nejlonzacskón és PET-palackon kívül hűtőszekrényt, számítógépet, monitort vagy éppen zsákba tett döglött kutyát is talált már a természetben.

– Az emberek sokra tartják a vállalásomat, teljesen ismeretlenek gratuláltak a rólam megjelent hírek után. Kritikát nem kaptam, mindenki pozitívan állt az akciómhoz. Fontosak a visszajelzések, de még ennél is lényegesebb, hogy a szemétszedésektől megtisztul a környezet, sokat mozgok, és még jól is érzem magam az önkéntes munkától. S talán másoknak is jó példát mutatok – mutat rá

Duli Gábor elmondja azt is, hogy lassan beérik a munkája gyümölcse, mert ­eleinte újratermelődött a szemét, de az utóbbi időben már alig-alig lát hulladékot a korábban megtisztított területeken. Ebben az is közrejátszhat: ha az emberek látják, hogy egy terület tiszta, akkor kevésbé szemetelnek. S talán a jövőben nemcsak olyanok lesznek mind többen, akik a jó példát követve felszedik a szemetet, hanem olyanok is, akik nem dobják el. A cél ez lenne.

Hét tonna hulladék

Amíg Duli Gábor a Bükkben, Párdy Bence a Tisza-tónál üzent hadat a szemétnek, és tavaly késő őszig öt hónap alatt 1190 zsák, körülbelül hét tonna műanyaghulladékot gyűjtött össze a folyó árterében. A fiatalember előzőleg a civilek által szervezett PET-kupára jelentkezett, de az egy hétből végül közel fél év lett, és ennyi időn át sátrazva, lakókocsival és kenuval próbált minél többet összeszedni az Ukrajnából és Romániából áradáskor érkező hulladékból. Párdy Bence a napokban a Mandinernek arról beszélt, hogy a szemét reménytelenül újratermelődik, ennek ellenére nem hagyja abba a magánakcióját, és már a következő szezonra készül. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.