Életek múlhatnak a pontos adatokon

Az adatok ellenőrzése a kórházparancsnokok feladata. Amennyiben az egészségügyi intézményekben a gyógyításhoz szükséges készletekben hiány van, azt Dr. Halmosi Zsolt vezérőrnagy felé kell jelezniük.

Kárpáti András, Szilágyi Anna, Magyar Nemzet Online
Forrás: MTI, M12020. 03. 30. 10:48
null
Print
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Operatív Törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján Dr. Halmosi Zsolt vezérőrnagy, országos főparancsnok elmondta, Orbán Viktor a tegnapi naptól kezdődően 108 egészségügyi intézmény élére kórházparancsnokokat nevezett ki. Tegnap 14 órakor átadták nekik a megbízóleveleket.

- Az intézkedés célja, hogy a következő időszakban előttünk álló feladatokra az intézmények olyan támogatást kapjanak a kórházparancsnokoktól, hogy a felkészülésük sikeres legyen. A felkészülési időszak több szempontot is ötvöz – hívta fel a figyelmet.

- Az első, hogy életek múlnak majd azon, hogy azok az adatok, amelyek a kórházaktól származnak a szükséges eszközökkel kapcsolatban, pontosak legyenek. Az adatok ellenőrzése a kórházparancsnokok kiemelt feladata. Amennyiben a zavartalan gyógyításhoz szükséges készletekben, védőeszközökben hiány van, azt felém kell jelezniük. Az országos törzstől megfelelő segítséget vagy átcsoportosításokat kapnak ez esetben – tájékoztatott.

- A kórházparancsnokok orvosszakmai kérdésekben nem foglalhatnak állást. Nem tehetnek javaslatot

– mondta a vezérőrnagy.

Dr. Halmosi Zsolt arra is figyelmeztetett, rendkívül fontos, hogy a járványügyre vonatkozó szabályok betartásra kerüljenek. A kórházparancsnokok ezt személyesen ellenőrzik.

- Az elmúlt 24 órában 447 főre nőtt a regisztrált fertőzöttek száma, ugyanakkor örömteli hír, hogy 34-en gyógyultan távozhattak az egészségügyi intézményekből. Két újabb halott is van, mindketten kilencven év felett voltak és más alapbetegségben is szenvedtek, erre rakódott rá a koronavírus fertőzés – erről már Müller Cecília országos tisztifőorvos beszélt.

– Az ország egész területen nagyjából egyenletesen oszlik el a fertőzöttek aránya, gócpont továbbra sincs

– tette hozzá.

Müller Cecília megköszönte a lakosság együttműködését a hatóságokkal. Szavai szerint ennek köszönhető, hogy a járvány nem robbanásszerűen terjed. A tesztekkel kapcsolatban azt hangsúlyozta, hogy a járványt nem azokkal lehet megállítani. A tesztek egy része, vagy a vírus jelenlétét mutathatja ki, vagyis egy pillanatnyi állapotot rögzít, másik részük pedig azt mutatja meg, hogy valaki átesett-e a fertőzésen. A tisztifőorvos azt is hangsúlyozta, továbbra is a háziorvosát hívja, aki a koronavírus-fertőzés tüneteit észleli magán. Felhívta a figyelmet, a korlátozásokat minden állampolgárnak be kell tartania, így lassíthatjuk a járvány terjedését.

- A fiatalabb családtagok sokat tehetnek idősebb hozzátartozóikért. Lelki terhet is jelent, hogy otthon kell maradniuk, így minél többször keressék őket, akár Skype-on, telefonon, hiszen ez is oldja a feszültséget. Emlékeztetett, az is fontos, hogy segítsük őket a bevásárlásban, gyógyszerek beszerzésében. – A csomagolatlan áruknál mindenképp használjuk a csipeszt, és figyeljünk az élelmiszerek lejárati idejére – folytatta. – Az üzletekben tartsuk az egy-két méteres távolságot, és ügyeljünk a pénztárosok egészségére is. Természetesen hazaérkezés után egyből mossunk kezet – figyelmeztetett az országos tisztifőorvos.

Müller Cecília hangsúlyozta: a szabadban is fontos betartani a másfél-két méteres távolságot, mert a vírus nem csak zárt térben fertőz. A magánlabor vizsgálatokkal kapcsolatban elmondta: ezeket nem számítják be a hivatalos statisztikába, egyébként a lelet közlése a labor felelőssége. A tisztifőorvos kitért arra is, hogy a csongrádi idősek otthonában nem történt újabb koronavírusos megbetegedés.

Müller Cecília azt mondta, az egészségügyi intézmények egyre bővítik a kapacitásaikat, kulcskérdés, hogy egy kezelésre szoruló beteg sem maradhat ellátatlanul. Jelenleg tizenöt fő igényel intenzív ellátást – tette hozzá.

Az alapellátásról azt mondta,

a 65 éven felüli háziorvosokat, illetve a krónikus betegségben szenvedő orvosokat kivonták a közvetlen betegellátásból.

A védőfelszerelések beszerzése a munkáltató feladata, ettől függetlenül az Operatív Törzs is juttatott el maszkokat a részükre.

- Van gyermek és fiatal is a fertőzöttek között hazánkban, így nem véletlenül kérik mindenkitől a korlátozások betartását – közölte az országos tisztifőorvos.

Arról is szólt, hogy a mentőszolgálat akkor megy ki tesztet elvégezni, ha a háziorvos erről értesíti. Hozzátette, az országos mentőszolgálattól már 55 mentőkocsi áll rendelkezésre erre a célra, és az esetek nagy részében 24 órán belül elvégzik a kért tesztet, türelmet kérnek, mert ez egy sürgős beavatkozás.

Az országos tisztifőorvos megerősítette,

valóban sikerült ellaposítani a járványgörbét, így nincs olyan nagyszámú beteg, amely jelentősen megterhelné az ellátórendszert.

A maszkok elosztásánál alkalmazott gyakorlattal kapcsolatos kérdésre Müller Cecília elmondta: az egészségügyi dolgozók ellátása a prioritás, közülük is először azok kapnak maszkot, akik igazoltan koronavírusos beteggel foglalkoznak, például az intenzív osztályokon. Továbbá az egészségügy többi területén dolgozók, valamint a rendfenntartó és szociális intézmények munkatársai számára is biztosítanak maszkot. Kiss Róbert rendőralezredes közölte: Kínán kívül más helyekről is érkeznek maszkok és egyéb orvosi eszközök, Törökországból például 6,6 millió maszk készítésére alkalmas alapanyagot kapott az ország. A tisztifőorvos kitért rá: az egészségügyi intézmények számára részletes iránymutatást biztosítottak arról, hogy mely esetekben minősül sürgősnek vagy életmentőnek a kezelések elvégzése. Szavai szerint a tömeges megbetegedések küszöbén vagyunk jelenleg.

Kiss Róbert arról tájékoztatott: vasárnap döntöttek arról, hogy Magyarország csatlakozni kíván az Európai Bizottság polgári védelmi programjához. A kijárási korlátozással kapcsolatban elmondta, folyamatosan ellenőrzik annak betartását, s már több száz főt figyelmeztettek, 15 esetben helyszíni bírságot is kiszabtak. 97 esetben bírságolták meg a házi karantént megszegőket. Szavai szerint a határőrizeti feladatokat is zavartalanul ellátják.

A rendőralezredes hangsúlyozta,

a rendőrség továbbra is ellenőrzi a hatósági házi karanténokat, de a cél az, hogy az otthon nyugalmához, a magánélethez való jogokat is csak a szükséges mértékben korlátozza.

Kiss Róbert elmondta, az üzletek nyitva tartását egyelőre nem módosítják, továbbra is azt kérik, hogy az idősek 9-12 óra között látogassák a boltokat.

Valódi gyógyszer a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője az M1 aktuális csatornán a ma reggeli adatokra reagálva elmondta, a járvány kibontakozásával az enyhe tünetekkel rendelkezők otthon is gyógyulhatnak. Ilyenkor néhány hét alatt enyhülhet a láz és a köhögés – tette hozzá.

A kórházban csak a súlyos, sokszor életveszélyes állapotban lévőket kell kezelni; közülük körülbelül 10-15 százalék szorul gépi lélegeztetésre – mondta.

Szlávik János felhívta a figyelmet: megállapították, hogy a koronavírus a már teljesen gyógyult, s már jó állapotban lévő betegek szervezetében is kimutatható. Ezért azoknál, akik már három napja jól vannak, további, kéthetes otthoni karanténra van szükség, hiszen csak így lehet biztosítani, hogy nem adják tovább a kórt.

Hozzátette, vannak olyan gyógyszerek, amelyekkel a betegség súlyossá válása megelőzhető, ezek között vannak különböző malária elleni készítmények, antibiotikumok és más vírus elleni gyógyszerek. Ezek kombinációjával – úgy tűnik – Magyarországon is sikerül a súlyosabb szövődmények kialakulását csökkenteni.

A betegek 30-40 százalékánál alkalmaznak ilyen készítményeket – mondta Szlávik János.

Valódi gyógyszer a koronavírus ellen egyelőre csak kísérleti stádiumban létezik – hangsúlyozta.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.