Sikeres a járványügyi védekezés a köznevelési intézményekben

Egyértelműen kedvező tendenciákról számolt be az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Forrás: MTI2020. 10. 06. 17:55
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A meghozott óvintézkedéseknek és a gyors, határozott tanügyi döntéseknek köszönhetően a járványügyi védekezés sikeres, a fertőzések száma alacsony volt szeptemberben a köznevelési intézményekben – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden az MTI-vel.

A minisztérium összegzése szerint a több mint 6000 köznevelési intézmény közül összesen 25 óvodában és 6 iskolában van érvényben rendkívüli szünet, ez az összes intézménynek csupán az öt ezreléke.

Tantermen kívüli, digitális munkarendben az október 6-i adat szerint a 3079 iskola közül mindössze 5 teljes feladatellátási-helyen és további 83 intézményben egyes osztályok diákjai tanulnak, ez az iskolák mindössze 3 százaléka – ismertették.

A tárca megállapítása szerint a tendencia egyértelműen kedvező, hiszen immár két hete csökken azon iskolák, illetve osztályok száma, amelyek nem hagyományos munkarendben vesznek részt az oktatásban.

Kitértek arra is, ahogy azt az országos tisztifőorvos is elmondta, a fiatalok körében csökkent a fertőzöttség aránya. Ebben nagy szerepe van a gyerekek, tanulók, pedagógusok és a családok fegyelmezettségének, valamint a köznevelési intézmények számára meghatározott óvintézkedések betartásának. Ugyanakkor továbbra is nagyon fontos, hogy a köznevelés minden szereplője változatlanul ilyen felelősségteljesen viselkedjen – rögzítették.

Müller Cecília: Jellemzően még mindig a fiatal korosztály érintett

Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-járvány elleni védekezés céljából felállított operatív törzs hétfői tájékoztatóján kiemelte: bár a fertőzöttek nagy része még mindig a fiatalok közül kerül ki, az idősek is egyre inkább érintettek. Hozzátette: a járvány felszálló szakaszában vagyunk Európa-szerte és nemzetközi szinten is. Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy eldöntött az orvosok béremelése, ezzel is köszönetet mondanak a helytállásukért. Az oktatási nevelési intézményekkel kapcsolatban jelezte, hogy jelenleg 21 óvodában és öt iskolában van rendkívüli szünet, 64 osztálynál és négy teljes iskolánál pedig digitális tanrendet rendeltek el. Ez javuló tendenciát mutat – hangsúlyozta Müller Cecília, aki ez alkalommal is felhívta a figyelmet a védekezéssel kapcsolatos szabályok betartására.

Kiss Róbert rendőr alezredes közölte, hogy a járványügyi szabályok betartásával kapcsolatban 64 esetben került sor intézkedésre a hétvégén. Üzletekben, vendéglátóhelyeken 33 személlyel szemben kellett intézkedni. Az operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa beszélt a mától hatályos új belépési szabályokról, amelyek jelentős könnyítést jelentenek a Csehországból, Szlovákiából és Lengyelországból érkezőknek. Ők egy negatív teszttel és érvényes szállásfoglalással beléphetnek Magyarországra.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.