Sikerként tálalt veszteségek

Sneider Tamás nem indul újra a Jobbik elnöki posztjáért, a regnáló pártvezető semmilyen vezető tisztségre nem pályázik. Sneider leköszönve posztjáról pártja soha nem látott sikereként értékelte az önkormányzati választás eredményét. Összevetve azonban mindezt az öt évvel ezelőttivel, kiderül, legutóbb háromszor annyian voksoltak a Jobbikra, mint múlt vasárnap.

2019. 10. 18. 12:24
null
MN_SABLON
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem indul újra a Jobbik elnöki tisztségéért Sneider Tamás, és más vezetői pozícióra sem pályázik – ezt maga a regnáló pártelnök jelentette be tegnap. A párt elnöksége az EP-választás után lemondott ugyan, de az önkormányzati választások miatt a november 9-re meghirdetett tisztújító kongresszusig hivatalában marad. Sneider tegnap arról beszélt, hogy a Vona Gábor távozása óta eltelt időszak a Jobbik legnehezebb másfél éve volt, most pedig a 2022-es választásokig meg kell határozni az új irányvonalakat. A leköszönő pártelnök szerint mindezek ellenére sikerekről lehet beszélni, mivel a májusi EP-választáshoz képest a Jobbik megkétszerezte a szavazói számát, 11 százalék körüli eredményt ért el minden megyében, ahol önállóan indultak. – A Jobbik soha ekkora önkormányzati győzelmet nem tudott elkönyvelni – állította Sneider Tamás, aki szerint elnöksége alatt megteremtette pártja felemelkedésének lehetőségét.

A Jobbik „soha nem látott sikerét” erősen árnyalják a Választás.hu-n megtalálható eredmények. A párt az EP-választáson 220 184 ezer szavazattal 6,3 százalékot ért el. Sneider Tamás szavai szerint a múlt vasárnapi választáson kétszer annyi voksot kaptak, mint májusban, azaz mintegy 440 ezret. Ez azonban semmiképpen nem mondható a Jobbik eddigi legjobb önkormányzati eredményének, hiszen 2014-ben – amikor ráadásul önállóan mérette meg magát – összesen 1,2 millió szavazatot kapott, azaz háromszor annyit, mint október 13-án. Az elnyert mandátumok tekintetében sem mondható, hogy sikeresebb lett volna a párt múlt vasárnap.

Öt éve a Jobbik 14 polgármesteri mandátumot vitt, míg idén – a balliberális oldallal összefogva is – mindössze nyolcat. Az önállóan indított közel harminc polgármesterjelölt közül pedig egy sem tudott nyerni most vasárnap. Megyei közgyűlésekben 2014-ben 81 mandátumhoz jutott a párt, idén 52 helyet nyert el. Összességében 410 mandátumot szerzett a Jobbik idén, ez öt évvel ezelőtt jóval több, 468 volt.

Sneider Tamás igen sajátosan értelmezte a mostani eredményeket, amikor múlt vasárnap azt mondta, az összefogással nyert jobbikos polgármesteri posztok a Jobbik sikere, míg a baloldali polgármesterjelöltek a Jobbik nélkül nem nyerhettek volna.

A Jobbik novemberi elnökválasztására már korábban bejelentkezett Jakab Péter tegnap közösségi oldalán tette közzé elnökjelölti szándéknyilatkozatát, amelyben 2022-ig kér magának bizalmat a választmánytól.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.