Soha annyi segítséget nem kaptak a családok és a fiatalok, mint most

Szinte semmilyen támogatásra nem számíthattak az állam részéről a balliberális kormányok idején azok a fiatalok, akik házasságot és családalapítást terveztek. Ezen a téren is fordulat állt be 2010-ben, július 1-jétől, a családvédelmi akcióterv első elemeinek életbe lépésével pedig tovább bővül a családtámogatási rendszer — fejtette ki lapunknak adott interjújában az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. Novák Katalin hozzátette: a családbarát gondolatnak a köznevelésben is hangsúlyosabban kell megjelennie, a legújabb nemzedéket a családbarát értékek mentén kell nevelnünk.

Varga Attila
2019. 03. 16. 6:50
null
Az államtitkár szerint nekünk, magyaroknak fontos az összetartozás, ebben ráadásul nemzeti egység van Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Egy korábban nem ismert statisztika szerint Magyarországon a 40 éves nők 91 százalékának van gyermeke. Honnan származik ez az adat, és milyen jelentőséget tulajdonít neki?

– A Központi Statisztikai Hivataltól, és azért tartom nagyon fontosnak, mert van egy olyan téves vélekedés, miszerint a családalapítás támogatása, a gyermeknevelés terheinek csökkentése azt üzeni, hogy a kormány szerint a nők csak anyák lehetnek. Egyrészt ez nem igaz. Másrészt nem tartom sértőnek, ha kimondjuk, hogy a nőknek nemcsak jogaik, lehetőségeik, hanem bizonyos előjogaik is vannak. Ilyen előjog, ilyen privilégium a gyermekvárás, a szülés, a szoptatás, ami csak a nőknek adatott meg. Ráadásul a megjelent adat éppen azt támasztja alá, hogy ez a kihívás tíz nőből legalább kilencet érint. Tehát ha az édesanyákat támogatjuk, akkor valójában a nők túlnyomó többségét támogatjuk.

– A családvédelmi akcióterv egyes elemei fokozatosan lépnek életbe. Melyek lesznek az elsők?

– Július 1-jével négy új elemmel bővül a családtámogatási rendszer. Egyfelől megnyílik a lehetőség a babaváró támogatás, azaz a legfeljebb tízmillió forint kamatmentes, szabad felhasználású kölcsön felvételére, amelyből egyetlen fillért sem kell visszafizetni, ha egy házaspár három gyermeket vállal. Másrészt a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) mellé felvehető kamattámogatott kölcsönt attól kezdve használt lakásra is fel lehet majd venni, ráadásul a csok tovább bővül, egyszerűsödik, a második gyermeket váró családok jelzáloghiteléből egymillió, a harmadik gyermeküket váró családok jelzáloghiteléből pedig már négymillió forintot engedünk el. Szintén július 1-je után 2,5 millió forintot, de legfeljebb az autó bruttó vételára felének megfelelő támogatást kaphatnak a nagycsaládosok, ha legalább hétszemélyes új autót vásárolnak.

– Volt valaha ilyen kiterjedt családtámogatási rendszer Magyarországon?

– Gondoljunk bele abba, hogy 10-15 évvel ezelőtt szinte semmilyen segítségre nem számíthattak az államtól azok, akik házasságot terveztek vagy családot szerettek volna alapítani. Ezzel szemben egy ma Magyarországon élő fiatalnak vagy családnak számos lehetősége van. Soha annyi segítségük nem volt, mint most. Most ezek a magyar fiatalok nemcsak a szülők megtakarításaiból tervezhetik a jövőjüket, hanem állami segítséggel saját erőből is képesek lehetnek rá. Függetlenül attól, hogy már dolgoznak, friss diplomások vagy még felsőoktatási hallgatók. Ha úgy érzik, hogy megtalálták azt, akivel összekötnék az életüket, és családban gondolkodnak, akkor a babaváró támogatás segítségével úgy is hozzájuthatnak tízmillió forinthoz, hogy abból végül akár egyetlen fillért sem kell törleszteniük.

– Milyen feltételekkel?

– Nem kell elkezdeniük a babaváró támogatás kamatmentes kölcsön törlesztését azoknak a házaspároknak, akik július 1-jét követően, a várandósság tizenkettedik hete után igénylik azt. Ebben az esetben ugyanis három évre felfüggesztjük a visszafizetést, ha pedig ez idő alatt megszületik a második gyermek, akkor további három évig nem kell törleszteniük, ráadásul a tőketartozás harminc százalékát is elengedjük. Ha pedig a következő hároméves időszakban a házaspár harmadik gyermeket is vállal, akkor a teljes tartozást elengedjük.

– Meddig él ez a lehetőség?

– A babaváró támogatást 2019. július 1-jétől 2022. december 31-ig lehet igényelni a bankfiókokban. Azok a házaspárok lehetnek jogosultak a legfeljebb tízmillió forintos kamatmentes kölcsönre, ahol a feleség 18–40 év közötti, és a család egyik tagja rendelkezik legalább három év társadalombiztosítási (akár hallgatói) jogviszonnyal. Azt nem győzöm hangsúlyozni, hogy ez szabad felhasználású kölcsön. Sok levelet kapunk az igénylést fontolgatók terveiről, így tudjuk, hogy van, aki például örökölt lakást szeretne felújítani, ahová már a baba is megérkezhet. Így is dönthetnek azok a fiatalok, akik gyermeket szeretnének vállalni.

– Csábító a kormány ezen ajánlata, de három gyermek… A termékenységi rátánk 1,5, így átlagban már a két gyermek vállalása is komoly siker lenne.

– Mi ahhoz szeretnénk segítséget nyújtani, hogy minden családban annyi gyermek lehessen, amennyire a szülők vágynak. De az mindenkinek a magánügye, hogy mennyi gyereket tud és akar vállalni. Kutatások igazolják, hogy a magyar fiatalok házasságban, átlagosan legalább két gyermeket nevelve szeretnének élni, sokan azonban anyagi akadályok miatt nem tudják ezt megvalósítani, így tíz magyar házaspár ma átlagosan csak tizenöt gyermeket vállal. A kormány 2010-ben azt a célt tűzte ki, hogy egyre könnyebb legyen Magyarországon családot alapítani, gyermeket vállalni, gyermeket nevelni. Így idővel a magyar újra gyarapodó és fiatalodó nemzet lehet. A KSH tanulmánya szerint 2002 és 2010 között, az előző kormányzati ciklusban csaknem minden szempontból csökkentek Magyarország főbb demográfiai mutatói. A termékenységi ráta, azaz a gyermekvállalási kedv 1,23-ra esett vissza. A 2010 utáni családbarát fordulatnak köszönhetően sok negatív tendencia megfordult. A gyermekvállalási kedv húsz éve nem volt akkora, mint tavaly, ami igaz a házasságkötések számára is. A kormány továbbra is a gyermekvállalás előtt álló akadályok lebontásában és a gyermeknevelésben nyújt segítséget. Példának okáért a csoknak, a kedvezményes kölcsönnek és a babaváró támogatásnak köszönhetően a három gyermeket vállaló családok 35 millió forinthoz juthatnak, amelyből a hitelelengedés 1+4 millió forintjának köszönhetően végül 25 millió forint vissza nem térítendő támogatás és tízmillió forint kedvezményesen törleszthető kölcsön lesz. A tapasztalatok szerint a fiatalok leginkább az önálló egzisztencia, az anyagi biztonság megszerzése után szeretnének gyermeket vállalni.

Az államtitkár szerint nekünk, magyaroknak fontos az összetartozás, ebben ráadásul nemzeti egység van
Fotó: Bach Máté

– Annyira sokrétűek a támogatások, nem gondoltak arra, hogy például aki az önkormányzat anyakönyvvezetőjénél bejelentkezik vagy egyházi jegyesoktatásra megy, már ott kaphasson egy tájékoztatót, hogy családalapításkor mivel számolhat?

– Igyekszünk közérthetően és széleskörűen tájékoztatni, a napokban indult el éppen a Család.hu új aloldala, ahol az érintettek mindent megtalálhatnak: hátteret, szakértői interjúkat, kérdezz-feleleket. Készül egy kiadványunk is, amelyben praktikus információkkal látjuk el az édesanyákat és az édesapákat a védőoltásokról, a szoptatásról, mindenféle kedvezményekről, amelyek a szülőknek, családosoknak járnak. Kísérleti jelleggel már tizenhét kórházban adunk Családbarát Magyarország babacsomagot üdvözlőlevéllel, rugdalózóval, képkerettel, előkével, pelenkával, puha takaróval és hőmérővel. Ez minden újszülött szüleinek jár majd hamarosan, a tájékoztató füzettel együtt.

– Sok még a bizonytalanság az új családtámogatások körül, állítólag több ezer e-mailt kaptak.

– Igen, rengeteg levelet, telefont kapunk, általában mindenki arról érdeklődik, hogy a saját élethelyzete alapján neki mi jár, mire jogosult. Igyekszünk minden kérdésre választ adni. Türelmet kérünk, hiszen a részletszabályok kidolgozása időbe került, március idusán beszélgetünk, és már minden rendelet, minden részletszabály ismert a júliusi intézkedések esetén. A támogatásokat július 1-je után lehet igényelni, addig mindenki fel tud készülni. A gyermekvállalással kapcsolatos döntéseket azonban már most meg lehet hozni, a most megfogant gyermekek esetében már bátran lehet tervezni a július után igényelhető támogatásokkal.

– A közelmúltban bejelentettek egy új „csodafegyvert”, a falusi csokot. Miben hozhat ez változást?

– A Magyar falu program része a falusi csok. Azt szeretnénk, hogy ne csak Budapesten és a nagyvárosokban, de a vidéki Magyarországon is minél könnyebb legyen családot alapítani, dolgozni, gyermeket nevelni, élni. Azokon az ötezer fő alatti településeken, ahol csökken a népesség, új lehetőségek nyílnak az ott élők számára, így ezek egyre vonzóbbá válhatnak. A vidéki Magyarország csodálatos, de fontos az is, hogy minél könnyebben megközelíthető legyen az adott település, és a megfelelő színvonalú szolgáltatások ott is elérhetők legyenek. Másfél évig a férjemmel és három gyermekünkkel Németországban, egy Frankfurttól ötven kilométerre fekvő faluban éltünk. Volt helyben óvoda, orvos, bolt, kávézó és pékség, a postás és a szemétszállító pedig eljött még az erdő szélén található házhoz is. Igaz az is, hogy az óvodában csak néhány órára vállalták a gyerekeket, sokat kellett fizetni érte, és minden ennivalót mi csomagoltunk nekik. Nem kell mindenhová gimnázium, de legyen családi bölcsőde, óvoda és alsó tagozatos iskola.

– Nyolc éve egy családbarát Magyarországért dolgozik a kormány. Jól érzem azt gyakorló apaként, hogy a családbarát gondolatot jobban be lehetne építeni az alapfokú iskolák tananyagába, de akár a gimnáziumi, főiskolai tananyagba is?

– Ha vissza szeretnénk találni azokhoz az értékekhez, amelyeket tulajdonképpen nem vesztettünk el, csak sok minden rájuk rakódott, akkor abban kell támogatnunk a fiatalokat, hogy ők is megláthassák, hol vannak az értékek az életükben. Nem véletlenül vezettük be hároméves kortól a kötelező óvodát. Már most számos eleme megvalósult a családbarát elképzeléseinknek, de én is úgy látom, hogy ezen a területen van még teendőnk, szerencsére mozgásterünk is. Érdemes végiggondolni, melyek azok az értékek, amelyeket a mi közösségünk, a magyarság fontosnak tart. Nekünk, magyaroknak a család és az összetartozás fontos, ebben nemzeti egyetértés van. Ezt a szemléletet kell továbbadnunk a gyermekeinknek, és ezeknek az értékeknek kell megjelenniük a köznevelésben, a tankönyvekben, de a pedagógusképzésben is. Csak így születhet meg egy olyan nemzedék, amelynek tagjai tudják, érzik, hogy jó magyarnak lenni és jó Magyarországon élni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.