Sok egyetemen marad a távoktatás

Változatos megoldásokat dolgoztak ki az egyetemek a tavaszi szemeszter lezárására. A kormány már országosan feloldotta az intézménylátogatási tilalmat, ennek ellenére szinte mindenhol maradnak az online vizsgáztatásnál. Óvatos a nyitás a többi egyetemen is, csak bizonyos esetekben fogadják a hallgatókat, a kesztyű és a maszk viselése pedig kötelező. A Semmelweis végzőseinek kötelező személyesen záróvizsgázni, de a magasabb kockázatú diákokat csak PCR-teszt után engedik be, lázmérés nélkül pedig senki sem léphet be az egyetem épületeibe. Az Állatorvostudományi Egyetemen csak a külföldieket tesztelik koronavírusra.

Csókás Adrienn
2020. 05. 23. 8:54
TÓTH Istvánné; Dobróné Tóth Márta
Azokon a helyeken, ahol ez lehetséges, a vizsgákat is online tartják meg Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fokozatosan és elővigyázatosan enyhítenek a biztonsági intézkedéseken a felsőoktatási intézmények. A jogszabályok szerint már nem tilos az egyetemek látogatása, de a normál munkarend még sehol nem állt vissza. Horváth Zita felsőoktatási helyettes államtitkár úgy értékelt a Magyar Nemzetnek: gyorsan és hatékonyan igazodott a magyar felsőoktatás az új körülményekhez és a távolléti oktatás bevezetésével mindenhol lehetővé tették, hogy a hallgatók sikeresen fejezhessék be tanulmányaikat.

– A járvány ellen Magyarország sikeresen védekezett, így az elmúlt hetekben lehetőség nyílt a szigorú védelmi intézkedések enyhítésére. A kormány figyelembe véve és szem előtt tartva a felsőoktatási intézmények autonómiáját a felsőoktatási intézmények rektorainak hatáskörébe utalta az újranyitásról való rendelkezést – fogalmazott. A Pécsi Tudományegyetemen például úgy döntött a vezetés, hogy a legszükségesebb esetektől eltekintve online térben valósítják meg a számonkéréseket, csak a távoktatásban nem megvalósítható speciális gyakorlatokat szervezik meg.

Fenntartja a digitális munkarendet a Dunaújvárosi Egyetem és az Eszterházy Károly Egyetem is. Utóbbitól úgy tudjuk, augusztus végéig lehetőséget biztosítanak a járvány miatt elmaradt gyakorlati és laborfoglalkozások pótlására. A végzősök záróvizsgáinál vegyes megoldást alkalmaznak: a szakdolgozat védése online zajlik, a szakmai záróvizsga-felelet viszont személyesen is történhet.

A Neumann János Egyetemen érvényben marad a látogatási tilalom, itt a számonkérések többségét és a tanulmányi ügyintézést is elektronikusan bonyolítják. A személyes jelenlétet igénylő záróvizsgák szűkített létszámú bizottság előtt, megfelelő védőfelszerelések használata és távolságtartás mellett történhet meg – kiemelték: a kollégiumok látogatása továbbra is tilos az egész országban. A kollégiumzár miatt marad a távoktatás a Miskolci Egyetemen is. Mint írták, kétezer kollégistájuk van, akiknek a járvány miatt kellett költözniük, és most nem tudnak visszatérni.

A Nyíregyházi Egyetem ugyancsak az online vizsgákat preferálja. Személyes megjelenés csak maszk, kesztyű, fertőtlenítőszer használata mellett engedélyezett.

A Szegedi Tudományegyetemen minden vizsga online zajlik, néhány laborigényes, például gyógyszerészeti számonkérés kivételével. Jelentősen bővítették a távoktatás erőforrásait, az online vizsgáztatás hátterét biztosító kapacitásokat megötszörözték. – A vizsgaidőszak első napján egyszerre több mint hétezer tanulónk volt csúcsidőben a rendszerben, ebből 2800-an egyszerre vizsgáztak online formában (a többiek tananyagot töltöttek le vagy oktatóval konzultáltak), így elmondható, hogy a korábban nagyjából 500 fő egyszerre történő kezelésére tervezett informatikai rendszer bővítése jól vizsgázott – közölték a Magyar Nemzettel.

Azokon a helyeken, ahol ez lehetséges, a vizsgákat is online tartják meg
Fotó: MTI/Balázs Attila

A Pannon Egyetem és a Soproni Egyetem sem él a tilalom általános feloldásával, az intézmények csak a végzősök záróvizsgáit engedélyezik személyesen megtartani. Sopronban ezt is vegyes módszerrel teszik: az időpontra behívott tanulók és a záróvizsga-bizottság titkára – védőintézkedések mellett – lehet jelen a teremben, a vizsgabizottság elnöke és többi tagja viszont online videókapcsolaton keresztül bonyolítja a számonkérést. A belépést csak egyedi kérelemre engedélyezik, például azoknak, akik a diplomájukat szeretnék átvenni vagy speciális kutatási tevékenységet végeznek. A maszk viselése kötelező.

A Semmelweis Egyetemen nemcsak lazítanak a szabályokon, de a végzős évfolyamon egyenesen kötelezővé teszik a személyes megjelenést valamennyi karon. Távolmaradás csak rektori engedéllyel lehetséges. – A magasabb kockázati csoportba tartozó egyetemisták csak negatív PCR-eredmény után léphetnek be az intézmény területére, ennek részleteiről az egyetemisták Neptun-üzenetben kaptak tájékoztatást. A térítésmentes tesztet az egyetem szűrőállomásain végzik el, egy online felületen történő időpontfoglalást követően – közölték a Magyar Nemzettel, hozzátéve: az egyetem intézményei­be kötelező pretriázs (testhőmérséklet-mérés és kikérdezés) nélkül senki sem teheti be a lábát.

Tilos belépniük azoknak, akiknek az új koronavírus-fertőzésre jellemző tüneteik vannak vagy a megelőző három napban tapasztaltak magukon ilyen tüneteket. Mivel a járványügyi védekezés továbbra is kiemelt fontosságú, ezért törekedni kell a megfelelő távolság megtartására, emellett a kézhigiénés szabályok betartása és a maszk viselése is kötelező az egyetem valamennyi épületében – hangsúlyozta az egyetem vezetése.

Nyit az Állatorvostudományi Egyetem is, ahová a külföldi diákok csakis tesztelést követően, a járványügyi intézkedések szigorú betartásával (távolságtartás, szájmaszk) léphetnek be. A manualitást igénylő gyakorlatokat átcsoportosították az őszi félévre. Mivel a egyetemisták online vizsgázásra készültek, ezen a belépési korlátozások megszüntetése ellenére sem módosítanak.

Lehetővé teszik az intézmények látogatását a Corvinus Egyetemen is, ahol az alsóbb évesek elektronikusan, a végzősök viszont személyesen adhatnak számot tudásukról. Utóbbiak közül nem kell bejönnie azoknak a külföldieknek, akik nem tudnak visszatérni az országba. A Kaposvári Egyetemet is újra birtokba vehetik a diákok. A vizsgákat jellemzően online tartják, de egyedi elbírálás alapján folytathatók a szakmai gyakorlatok, heti két alkalommal kinyit a tanulmányi osztály, és elindulnak az egyetemi könyvtár alapvető szolgáltatásai is. A látogatók kizárólag maszkban és kesztyűben léphetnek be a könyvtárba.

A Testnevelési Egyetem digitális munkarendben zárja a szemesztert, ám a rektor utasítása szerint ezekben a napokban fokozatosan visszaáll a normál munkavégzés. A kisgyerekes közalkalmazottak továbbra is otthon maradhatnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.