Sokan már túl lehetnek rajta

Igen valószínű, hogy nagyon sokan már túlestek a koronavírus-fertőzésen tünetek nélkül vagy enyhe lefolyással, ám az óvintézkedéseket ezzel együtt is nagyon komolyan kell venni.

Haiman Éva
2020. 03. 21. 7:05
null
Szükségpingpongasztalon pattog a labda. Nemcsak a fiataloknak, az időseknek is ajánlott otthon maradni (képünk illusztráció) Fotó: MTI/Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Igen valószínű, hogy nagyon sokan már túlestek a koronavírus-fertőzésen tünetek nélkül vagy enyhe lefolyással, ám az óvintézkedéseket ezzel együtt is nagyon komolyan kell venni, mert a járvány terjedését csak ezzel lehet lassítani és az egészségügy kapacitásait kímélni – erről Ócsai Lajos, az egykori ÁNTSZ korábbi járványügyi főosztályvezetője beszélt a Magyar Nemzetnek.

A szakembert azután kérdeztük, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányülést követően úgy fogalmazott: Magyarország a kevésbé fertőzött országok közé tartozik, köszönhetően annak, hogy a járvány megfékezése érdekében a kormány már akkor meghozta a szükséges intézkedéseket, amikor még csak harminc betegnél mutatták ki a koronavírus-fertőzöttséget, míg másutt ez csak félezer betegnél történt meg. Hozzátette: mindenki találgatja, mekkora a látencia, ez akár tíz-tizenötszörös is lehet, vagyis a valós megbetegedések nagyságrendje akár százezres is lehet.

Szükségpingpongasztalon pattog a labda. Nemcsak a fiataloknak, az időseknek is ajánlott otthon maradni (képünk illusztráció)
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Ócsai Lajos megerősítette: nagy valószínűséggel igaz, hogy az ismert eseteknél lényegesen több ember fertőződött meg már a koronavírussal, és az, amit a statisztikákban látunk, csak a jéghegy csúcsa. A Johns Hopkins Egyetem kutatása szerint legkevesebb öt nap a fertőzés lappangási ideje, de van, akinél 11 nap után jelentkeznek az első tünetek. Emiatt tartják indokoltnak a 14 napos karantént. De hogy a vírus végig fertőzőképes-e vagy csak akkor, amikor tünetek vannak, még mindig nem tudják biztosan, ezért sem mindegy, betartják-e az emberek a kérést, hogy maradjanak otthon.

– Ha enyhék is valakinél a tünetek vagy egyáltalán nincsenek is, a fertőzést tovább tudja adni, veszélyeztetve olyanokat, akiknek lehet, hogy nem lesz ilyen szerencséjük. Ezért is komoly probléma például a Budapestről a vidéki kistelepülések felé megindult áradat, mert sok helyütt magas az idős helyi lakosok aránya, akik fokozottan ki vannak téve annak, hogy náluk súlyos következményekkel járhat a fertőzés – figyelmeztetett a járványügyi szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.