Soros kottájából játszik az ellenzék

Orbán Viktort Donald Trumppal, az Amerikai Egyesült Államok elnökével együtt kritizálta legutóbbi interjújában Soros György. A bevándorláspárti milliárdos a magyar ellenzék programját visszamondva az önkormányzatokat nevezte meg a nemzetállami kormányokkal szembeni ellenállás terepeként. Az idős spekuláns által elmondottak Karácsony Gergely, Budapest ellenzéki főpolgármesterének politikai döntéseiben is tetten érhetők.

2020. 02. 04. 5:50
null
A milliárdos spekuláns a bűnözőkkel nagyvonalú lenne Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Orbán Viktor arra használja a hatalmát, hogy a végtelenségig megőrizze a pozícióját. Most egy lázadás zajlik ellene, az állampolgárok ellene vannak, de ő a posztján marad” – nyilatkozta Soros György a Corriere della Sera nevű liberális olasz lapnak adott interjúban, amelyben Donald Trump amerikai elnök kritizálása mellett kiemelten foglalkozott a magyar miniszterelnökkel is.

A Mandiner összefoglalója szerint Soros a tavalyi év kapcsán reményvesztéséről beszélt, ugyanakkor idén már biztató jeleket lát az idős spekuláns. „A polgármesterek nagyon aktívvá váltak az egész világon, de különösen Európában: foglalkoznak a klímaváltozással, a belső migrációval és más kérdésekkel is” – fogalmazott, majd megjegyezte: pont ezek a kérdések érdeklik a fiatalokat. Soros úgy látja, ha ezek a kezdeményezések továbbfejlődnek és az alulról és felülről jövőket sikerül összekapcsolni, akkor Európa és az általa hangoztatott nyitott társadalom számára nagyon előnyös mozgalom jöhet létre.

A milliárdos reménykeltőnek tartja a liberális és zöldpárti polgármesterek nagypolitikai aktivitását
Fotó: Europress/AFP

A kilencvenedik életévéhez közelítő milliárdos által elmondottak szó szerint egyeznek a magyar ellenzék, elsősorban Karácsony Gergely főpolgármester elképzeléseivel. Budapest ellenzéki vezetője a Fővárosi Közgyűlés első ülésén konkrét intézkedések nélkül meghirdette a klímavészhelyzetet, illetve a visegrádi országok fővárosainak balliberális szövetségének az élére állt.

Az úgynevezett Szabad Városok Szövetsége megalakulásakor a Karácsony által is aláírt nyilatkozatban a klímakrízist nevezték meg az egyik fő problémának. Kijelentették, hogy megvédik és terjesztik a szabadság, az emberi méltóság, a demokrácia, az egyenlőség, a jogállamiság, a szociális igazságosság, a tolerancia és a kulturális sokszínűség értékeit, és legfőképpen szorgalmazzák, hogy az Európai Unió különítsen el közvetlen hozzáférhető forrásokat a városoknak.

Az sem véletlen, hogy Soros terveivel összecsengve a zöldpárti Heinrich Böll Alapítvány korábban azt javasolta, hogy a közvetlen, helyhatóságoknak szánt uniós forrásokkal az önkormányzatokat tegyék érdekeltté a bevándorlók letelepítésében.

Karácsony a közvetlen EU-s források kapcsán az önkormányzatok mellett „auto­nóm szereplőket” is említett, lehetőséget adva arra, hogy a Soros György által finanszírozott NGO-k is uniós pénzekhez juthassanak. Érdemes megjegyezni, hogy a baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésén egy előterjesztés részeként a tőzsdespekuláns alapítványbirodalmának részét képező Transparency Internatio­nallel közös antikorrupciós csomagot is megszavaztak, szintén konkrétumok nélkül.

A városok nagyarányú, közvetlen uniós támogatására jelenleg nincs törvényi lehetőség, de a tagállami kormányoknak az új, 2021–2027-es uniós költségvetésről folyó tárgyalásai­val párhuzamosan Karácsony és a baloldali pártok európai parlamenti (EP-) képviselői – főként a DK-s Gyurcsány Ferencné és az MSZP-s Ujhelyi István – hosszabb ideje folytatnak egyeztetéseket különböző brüsszeli tisztségviselőkkel, hogy a nemzetállami szintet megkerülve jussanak pénzhez politikai céljaik megvalósításához.

A színházak is a játszma részesei

Soros György újra támogatja a színházi szférát, de ha valós párbeszédet akarunk és konstruktív jövőépítést, akkor Soroshoz fordulni óriá­si hiba – fogalmazott Vidnyánszky Attila a Népszavának adott interjúban. A Nemzeti Színház igazgatója szerint „Soros úgy ad pénzt, hogy azért kér valamit cserébe”. Például azt – teszi hozzá Vidnyánszky –, hogy tüntetést szervezzenek. A direktor azt is mondta, hogy Soros Györgynek „határozott politikai víziója és pénze van, a támogatottakat saját politikai játszmájának a szereplőivé tette”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.