Súlyos ellentmondásba keveredtek Gyurcsányék

Korábban leégett irodájukban állítólag megsemmisült könyvelésükre hivatkozva támadja a DK az ÁSZ-t, mert a szervezet a törvényben rögzítettek szerint kéri számon a 2018-as pénzügyi beszámolójukat. A párt hivatkozása több sebből vérzik, hiszen a Magyar Közlönyben már közzétette tavalyi beszámolóját.

Bákonyi Ádám
2019. 09. 16. 5:50
null
Vagy nem égtek el az iratok, vagy a beszámoló hiteltelen Fotó: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Közleményben rontottak az Állami Számvevőszéknek (ÁSZ) Gyurcsány Ferencék, miután az ÁSZ az éves ellenőrzése során, a pártok működéséről és gazdálkodásáról szóló törvény alapján adatszolgáltatást kért tőlük. A DK szerint annak ellenére tettek eleget ennek, hogy irodájuk tavaly novemberben leégett, a tűzben a teljes könyvelésük, számláik is megsemmisültek. – A DK igyekezett minden elégett dokumentumot pótolni, ez többségében sikerült. Az ÁSZ által első körben bekért iratokat hiánytalanul benyújtottuk, a hatóság azonban további adatokat, bizonylatokat, dokumentumokat kért be, amelyek egy részét nem tudtuk pótolni a tűz után – hangoztatták Gyurcsányék, akik pártállamot, politikai megrendelésre megindított hatósági támadást emlegettek.

– Az ÁSZ a vonatkozó törvényi előírások alapján, egységes eljárási szabályok szerint végzi hét párt, köztük a DK 2017–2018. évre vonatkozó ellenőrzését – közölte a Magyar Nemzet megkeresésére Horváth Bálint. A hatóság szóvivője hangsúlyozta: a jogszabályok szerint minden közpénzből működő szervezetnek, a pártoknak is biztosítaniuk kell az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumok megőrzését és tárolását, erre az ÁSZ már tavaly november 20-án, a tűzeset után három nappal felhívta a figyelmet.

Vagy nem égtek el az iratok, vagy a beszámoló hiteltelen
Fotó: Facebook

Gyurcsányék hivatkozása több sebből vérzik, kezdve azzal, hogy mivel egy számla legalább két fél számára készül, azok viszonylag könnyedén pótolhatók. Az adózás rendjéről szóló törvény továbbá kimondja, hogy az adatszolgáltatáshoz szükséges dokumentumokat a szervezet székhelyén kell tárolni, ha pedig azokat mégis más helyen őrzik, azt be kell jelenteni a NAV-nak. Márpedig a tűz a DK Teréz körúti irodájában gyulladt ki, nem a Civil szervezetek névjegyzékében szereplő hivatalos székhelyükön, ami a Victor Hugo utcában van.

Hab a tortán, hogy a DK a Magyar Közlönyben már közzétette tavalyi beszámolóját, ami számos kérdést vet fel. Ez alapján Gyurcsányék vagy most nem mondanak igazat a megsemmisült iratokról, ha mégis, akkor a közzétett beszámoló nem lehet hiteles a szükséges dokumentumok híján.

Ismert: korábban a DK közzétett egy videót, amiben leégett irodájukat látni. Ezen Gyurcsány rámutat egy kupac kormos, de ép aktára, kijelentve, „ezek a pénzügyi iratok”, mire valaki gyorsan kijavítja, hogy „egy része”. A képek alapján bár az iroda egyes szobái valóban kiégtek, több helyiségében lényegében nem keletkezett kár: a falak nem kormosak, a berendezések, iratok épek, csak a korábban égő tetőszerkezet omlott be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.