Súlyosabb megbetegedést idéznek elő a vírusmutánsok

Szlávik János szerint mindent meg kell tenni azért, hogy minél többen megkapják legalább az első oltást.

Magyar Nemzet
2021. 02. 27. 17:04
null
Budapest, 2020. december 22. Védőruhába öltözött orvosok a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. december 15-én. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, ezzel párhuzamosan nőni fog a kórházba kerülők és az intenzív osztályokon kezeltek száma is – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának. Szlávik János rámutatott:

Magyarországon úgy kezdődött el a harmadik hullám, hogy a második véget sem ért, és már itt is terjednek a koronavírus mutáns változatai.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa nyilatkozik a közmédiának. Fotó: YouTube, képkivágás

Hozzátette, mivel a vírusvariánsok más országokban is megemelték a fertőzésszámot, ezért arra lehet következtetni, hogy itt is hasonlóan alakul a járvány. Kitért arra is: az utóbbi néhány hétben azt figyelték meg, hogy

csökken a súlyos betegek átlagéletkora, gyakrabban kerülnek kórházba olyan negyven-ötven éves emberek, akiknek semmilyen alapbetegségük nem volt.

– A klinikai tünetek is némileg súlyosabbak, sokkal gyakrabban észlelünk lázat, köhögést, légúti tüneteket, ami azt mutatja, hogy a vírus nem csak abban veszélyes, hogy jobban terjed emberről emberre. Úgy tűnik, a koronavírus új mutánsai hatékonyabban kötődnek az egészséges sejtekhez, így nagyobb mértékben tudnak elszaporodni a szervezetben, ezért jobban is fertőznek, hiszen több van belőlük a vérben vagy a légúti váladékban – fogalmazott Szlávik János. A főorvos hangsúlyozta:

most mindent meg kell tenni azért, hogy minél többen minél gyorsabban megkapják legalább az első oltást, hiszen már ez is – két héttel a beadás után – hatvan-hetven százalékos védettséget jelent.

Véleménye szerint Magyarországon már 2,5 millió ember beoltásával befolyásolni lehetne a járványt, esetleg így már csökkenne a fertőzésszám. Szerinte mind az öt, Magyarországon elérhető oltóanyag hatékony és biztonságos, és mind szinte száz százalékban megakadályozza, hogy az emberek kórházba kerüljenek és meghaljanak. Elmondta azt is, hogy ha valaki Európán kívüli területről érkezik Magyarországra, akkor szigorúan be kell tartania a tíznapos kötelező karantént, hiszen így lehet megakadályozni, hogy még jobban elterjedjen a mutáns vírus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.