Szakács Árpád: Semmilyen alapja nincs ennek a színlelt lázadásnak

Jól láthatóan egy projektnek a része az a lázadás, amit láthatunk a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, nem árt felkészíteni a társadalmat arra, hogy a 2022-es választásokig rengeteg ilyen akció lesz minden egyes területen – hívta fel rá a figyelmet Szakács Árpád a Magyarország élőben keddi adásában. Az újságíró szerint a színházi világ egy olyan hálózatnak a része, amelynek ez a terület kulturális identitásformáló prioritással bír.

Forrás: Hír TV2020. 09. 02. 9:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lezárták a Színház- és Filmművészeti Egyetemet a hallgatók. A diákok az ellen tiltakoznak, hogy az intézmény alapítványi tulajdonba került. Egy nevét elhallgató színésznövendék azt mondta: elutasítják a kinevezett új vezetőséget is, és követelik a szenátus jogköreinek visszaállítását. A diákok azt állítják, akciójuk politikamentes, a helyszínen viszont megjelent a Jobbik egyik politikusa, Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke, Karácsony Gergely főpolgármester pedig a Facebookon biztatta a tiltakozókat.

A színházi világ hangadói a saját elnyomásukról már 2010 óta folyamatosan beszélnek, ezt a forradalmi narratívát hirdetik – mondja Szakács Árpád. Az újságíró a Kinek a kulturális diktatúrája? című cikksorozatában kiemelt szerepet szánt annak, hogy adatokkal támassza alá, ezek az elnyomások a saját maguk művészeti elnyomására és a saját maguk támogatására vonatkoznak. Szakács Árpád ugyanakkor pontos adatokkal mutatta be, hogy hány milliárdot kaptak művészek, rendezők és egyéb hangadók, akik elnyomásról panaszkodtak.

A jelenlegi demonstráció kapcsán kiemelte: az emberben jogosan merül fel az, hogy minden ellenállás és minden hasonló lázadás mögött van egy félelem, és az egyik félelem az lehet, hogy „el vannak nyomva, a kormány beszántja a kultúrát, a színházakat”.

2010-ben 143 színház volt Magyarországon, Budapesten 85, ez felment 95-re, illetve összesen 169-re. A színházi előadások tekintetében 2010-ben 9,448 millió néző volt, ez felment 17,535 millióra. Budapesten 2,5 millió volt a látogatók aránya, ez 2017-re felment 5,5 millióra

– mondta a Központi Statisztikai Hivatal adataira hivatkozva, vagyis – tette hozzá – kormány olyan fejlesztéseket hajtott a világban, amire nem volt példa az elmúlt száz évben.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház főigazgatója, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke személye kapcsán Szakács Árpád feltette a kérdést:

mit tett ő, van egy személy, akit ő elnyomott, van olyan ügy, ami ellen olyan diktatórikus eszközökkel lépett fel, ami indokolná ezt az esztelen fellépést?

Tehát jól látható, hogy nem a félelemnek az a része áll e mögött a lázadás mögött, ami anyagi, szellemi és előadó-művészeti vonalon való kirekesztést és elnyomást jelent a színházi világra – mutatott rá az újságíró.

A publicista elmondta,

az ellenzék a kultúrát politikai marketingre használja. A cél pedig az, hogy felkészítsék a társadalmat egy ideológiai változásra.

Hozzátette: ezért szerepeltetik az előadásokban a migránstámogató eszméket és a homoszexualitás népszerűsítését.

A teljes beszélgetés IDE KATTINTVA tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.