Szakadás szélén a Mazsihisz?

Kemény hangú közleményt adott ki a Mazsihisz több taghitközsége, kiállva az elbocsátott Róna Tamás főrabbi mellett, bírálva a világi vezetés tevékenységét.

2020. 09. 11. 19:22
HEISLER András
Heisler András, a szövetség világi elnöke (középen) már nem levelez Róna Tamással Fotó: MTI/Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiállnak a Mazsihisz által elbocsátott Róna Tamás főrabbi mellett a hitközségek, ahol rabbiként dolgozott – számolt be a Smúzoló Facebook-oldalán a Budapesti Zsidó Hitközségre (BZSH) hivatkozva. A közösségi oldal szerint ha szétszakad a zsidó szervezet, akkor a felelősség a világi elnöké, Heisler Andrásé.

A BZSH a honlapján a Mazsihisz taghitközségei közleményükben úgy fogalmaznak: „Mélységes aggodalommal figyeljük a dr. Róna Tamás PhD. körül kialakult méltatlan szituációt.”

Heisler András, a szövetség világi elnöke (középen) már nem levelez Róna Tamással

Fotó: MTI/Soós Lajos

Mint ismeretes, Róna Tamás főrabbi munkaviszonyát Kunos Péter, a Mazsihisz ügyvezető igazgatója szerdán – plágiumra hivatkozva –megszüntette. A taghitközségek elnökei leszögezik: nincsenek abban a helyzetben, hogy igazságot tegyenek az ügyben, de nem mennek el szó nélkül egyes események mellett.

„Annak ellenére hallatjuk a hangunkat, hogy a szervezeten belül egyes vezetők erőltetnek egy olyan teljesen torz „demokráciafelfogást”, mely szerint a testületi többségi döntés után „kibeszélésnek” helye már nincs. Ez nyilvánvalóan jogkorlátozás, hiszen egy országgyűlési törvény elfogadása után is bármelyik képviselő – függetlenül attól, hogy a parlamenti patkó melyik oldalán ül – elmondhatja különvéleményét a döntésről” – fogalmaz a közlemény, hozzátéve: egyértelmű, hogy a Mazsihisz megtorlásként bocsátja el a főrabbit.

Az aláírok Róna elbocsátásának indoka kapcsán megjegyzik: érdekes módon a diplomamunka leadását követően húsz évvel merül fel a plágiumvád. Azt is hozzáteszik, hogy az egyetemekre vonatkozó törvény a hosszú idő eltelte miatt még egy esetleges plágium esetén sem enged hátrányokat alkalmazni.

A BZSH hitközségei elnökei szerint a munkáltatói felmondás és a hétfő esti rabbitestületi ülés döntése között feloldhatatlan ellentét feszül, hiszen ismereteik szerint a Rabbitestület kiállt elnöke, Róna főrabbi mellett.

„Függetlenül attól, hogy a felmondás jogszerű-e vagy sem, annak tényét és időzítését is súlyosan aggályosnak tartjuk. A Nagyünnepekre való lelki felkészülés időszakában ily kemény döntést hozni álláspontunk szerint nem csak vallási törvényeinkkel, hanem az alapvető humánummal való szembehelyezkedés is” – fogalmaznak az aláírók.

A döntés embertelenségét is hangsúlyozzák: egy kétgyermekes főrabbinak mondott fel a Mazsihisz, akinek elhelyezkedési lehetősége a neológia világán kívül szinte lehetetlen, ráadásul az egyházi nyugdíjjogosultsága is csorbát szenvedhet.

„Ne szépítsünk, egy kétgyermekes zsidó családot, egy főrabbi családfővel az élen taszított a létbizonytalanságba a Mazsihisz döntése, mely határozat morálisan vállalhatatlan, embertelen„ – szögezik le a hitközségi elnökök, hozzátéve: „titkon reméltük, hogy a Mazsihisz mint munkáltató felülmérlegeli a döntését, és mielőbb helyreállítja a súlyosan sérelmes módon megszüntetett egyházi jogviszonyt.”

„Együtt érzünk Róna főrabbi úrral és családjával, és ne legyen rászorulva, de a Budapesti Zsidó Hitközség, a Debreceni Zsidó Hitközség, a Kecskeméti Zsidó Hitközség, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség, a Mazsihisz Közép-magyarországi Területi Csoportja, a Nagykőrösi Zsidó Hitközség és a Szolnoki Zsidó Hitközség szükség esetén lehetőségei szerint támogatni fogja a családot” – zárul a közlemény, melyet Berman Dávid​​, a Szolnoki Zsidó ​​Hitközség ​​​elnöke, Feldmájer Sándor, a Nagykőrösi Zsidó Hitközség elnöke, Grósz Andor, a Kecskeméti Zsidó Hitközség elnöke, Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke, Mester Tamás, a Budapesti Zsidó Hitközség elnöke, Raáb András, a Kiskunhalasi Zsidó Hitközség elnöke, valamint Feldmájer Péter, a Mazsihisz Közép-magyarországi Területi Csoportja elnöke jegyez.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta: Róna Tamást, a Mazsihisz Rabbitestületének elnökét szerdán azonnali hatállyal elbocsátották munkaviszonyából 23 évnyi szolgálat után. Ennek nem hivatalos oka, hogy Róna éveken keresztül szóvá tette, hogy a Mazsihisz világi vezetése, élén Heisler András elnökkel, nem szolgálja megfelelően a hazai neológ zsidóság érdekeit, majd amikor kritikája süket fülekre talált, a nyilvánossághoz fordult. A jelek szerint azonban a Mazsihisz talált egy hivatalos indokot is: az Országos Rabbiképző Zsidó Egyetemen húsz év után éppen most megvizsgálták Róna Tamás rabbinikus dolgozatát, amelyben – állításuk szerint – plágiumot találtak. Róna tagadja a vádakat, és ígéri, bebizonyítja igazát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.