Szanyi Tibort visszahívták alelnöki tisztségéből

Az elnökség szándékainak megfelelően Szanyi Tibort visszahívta alelnöki tisztéből az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsa; a döntés jogerős. Mind­eközben Galló Béla a Magyar Nemzetnek azt mondta, ha Szanyi esetleg egy komoly pártot akarna alapítani, akkor nem elég az MSZP-ből egy részt kiszakítani, hanem meg kell néznie, hogy milyen baloldali szellemi műhelyek sorakoznának fel mögötte. A politológus szerint sem Gyurcsány Ferenc, sem az MSZP részéről nem látszik, hogy korszerű stratégiájuk lenne arról, hogy egy XXI. századi szociáldemokráciának mi a teendője.

Bákonyi Ádám
2019. 07. 17. 6:24
null
Brüsszelből hazatérve robbantott a szocialista politikus Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Ez a párt belügye – így hárította el érdeklődésünket az MSZP országos etikai és fegyelmi ügyek tanácsának elnöke, amikor arról kérdeztük, hogy mikorra várható döntés a Szanyi Tibor ellen immár másodszor kezdeményezett eljárásban. Legény Zsolttól arra sem kaptunk választ, hogy a testület végül enged-e a pártvezetés szándékának, miszerint Szanyit vagy megfosztanák alelnöki posztjától, vagy kizárnák a pártból. Nem sokkal később azonban az MSZP sajtóosztálya közölte, hogy a fegyelmi ügyek tanácsa visszahívta alelnöki tisztéből Szanyit; a döntés jogerős.

Brüsszelből hazatérve robbantott a szocialista politikus
Fotó: Teknős Miklós

Ismert: a testület első körben csupán megrovásban részesítette a politikust, aki korábban nyílt levélben élőhalottnak, korruptnak, a koncon marakodó, degenerálódó belterjes klubnak nevezte pártját, később pedig kijelentette, hogy „a mai vezetői magatartás csupán a még elérhető egy-két önkormányzati pozíció bezsákolására, illetve a még meglévő maradék pártvagyonra koncentrál”. A döntésbe azonban az MSZP elnöksége nem nyugodott bele, és keményebb büntetésért fellebbezett, amely a párt alapszabálya szerint csak tisztségtől való megfosztás, illetve kizárás lehetett.

– Akár egyéni érdekből, de Szanyi Tibor olyan régi, eddig szőnyeg alá söpört kérdéseket vetett fel újra, amelyek Horn Gyula halálával kezdődtek – mondta lapunknak nem sokkal az etikai tanács döntése előtt Galló Béla. A politológus szerint az MSZP-ben ekkortól jelent meg a neoliberalizmus útjára lépők, illetve az azt ellenzők közötti feszültség, amiből Szanyinak – az egyéni okok mellett – „most tele a hócipője, és robbantott”. – A folyamatnak egyelőre nem látható a vége, az viszont biztos, hogy az MSZP tovább fog gyengülni – jelentette ki Galló.

Szerinte igaz Szanyi Tibor állítása, hogy az MSZP jelenleg is alapvetően a neo­liberális utat járja, és ezt a véleményét vélhetőleg a tagság jelentős része, sőt egyes vezetők is osztják. De Karácsony Gergely előretolása is gyengíti a párt renoméját, miközben mára az is kétségessé vált, hogy az MSZP egyáltalán bejut-e a következő Országgyűlésbe – jegyezte meg.

Mint a politológus fogalmazott: maga Szanyi Tibor pedig „most lép ki igazán a semmibe”, hiszen egy mozgalom, pláne egy új párt alakításának nagyon bonyolult feltételei vannak, amihez „pénz, paripa, fegyver, szervezettség, média, szellemi hátország kell”. Szerinte ha Szanyi esetleg mégis egy komoly pártot akarna alapítani, akkor nem elég az MSZP-ből egy részt kiszakítani, hanem meg kell néznie, milyen baloldali szellemi erőkre számíthatna. – Magyarországon ma jó pár olyan baloldali szellemi műhely létezik, amely éjjeli lámpásként lóg a levegőben. A kérdés az, hogy Szanyi mint politikus vonzó hatást tud-e gyakorolni ezekre a műhelyekre – mondta Galló Béla, aki az üggyel kapcsolatos utolsó szempontként felvetette Gyurcsány Ferenc lehetséges szándékait is.

– Ő hatalomtechnikai­lag többször lefocizta már az MSZP-t, talán Mesterházy Attilát kevésbé. Kérdés, hogy Gyurcsánynak most az a jobb, ha lenyeli az MSZP-t, vagy pedig az, ha ilyen legyengített formában hurcolja tovább magával. Azt viszont sem Gyurcsányban, sem az MSZP-ben nem látom, hogy korszerű stratégiájuk lenne arról, hogy egy XXI. századi szociáldemokráciának mi a teendője – mondta a Magyar Nemzetnek Galló Béla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.