Szeptember elejére alig maradt pénz Zugló bankszámláján

Két hete szinte teljesen kiürült Zugló számlája a jegyző által hitelesített dokumentum szerint. A baloldal főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely vezette kerület ugyanakkor azt állítja, két hét alatt közel kétmilliárd forintra nőtt az egyenleg, és minden rendben van, igaz, erről hiteles iratot nem csatoltak és a költségvetési számok sem erre utalnak.

2019. 09. 23. 5:50
null
Gyakori jelenet a testületi üléseken: a kerület első embere zavartan egyeztet a képviselőkkel Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kevesebb mint 51 millió forintra csökkent szeptember 6-ra a Karácsony Gergely (Párbeszéd) polgármester vezette Zugló bankszámlaegyenlege – derült ki abból a dokumentumból, amit a kerület jegyzője Kovács Balázs (Fidesz) önkormányzati képviselő közérdekű adatigénylése kapcsán szeptember 16-i keltezéssel küldött. A Papp Imre által jegyzett válaszból az is kiderült, hogy augusztus 28-án még több mint 291 millió forint volt a XIV. kerület számláján, ami bő egy hét alatt az aktuális kifizetések miatt több mint 240 millió forinttal csökkent. A kikerült adatokra az önkormányzat a közleményé­ben úgy reagált: a zuglói önkormányzat ledolgozta az adósságát 2014 óta, és több fejlesztést is elindított.

A zuglói önkormányzat állítása szerint „jelenleg csaknem plusz kétmilliárd forintos összeg szerepel nulla forint hitel mellett”. „Az adóbevételek beérkezése mellett a napi egymillió forintos parkolási nyereség is jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy a zuglói önkormányzat folyószámla-egyenlege szeptember közepén pozitív értéket mutat” – közölte az önkormányzat. Karácsonyék állítását figyelembe véve a szeptember 6-át követő két hétben több mint 1900 millió forintnak kellett volna beérkeznie a XIV. kerület számlájára, ami elég valószínűtlen a kerület idei évre elfogadott költségvetését tekintve. A büdzsében rögzített számok szerint egész évre 365 millió forint gépjárműadóval, illetve 2,5 milliárd forint építmény- és telekadóval tervezett az önkormányzat.

Gyakori jelenet a testületi üléseken: a kerület első embere zavartan egyeztet a képviselőkkel
Fotó: Mirkó István

Ráadásul ez az adóbevételeknek csak egy része, általában a fele érkezik meg szeptember 15 után. „Az önkormányzat bevételei nem egyenletesen realizálódnak” – olvasható az idei évre elfogadott kerületi költségvetés előterjesztésében. A Karácsonyék által kommunikált kétmilliárddal szemben ez csak 1,3-1,4 mil­liárd forint, kérdés, hogy mi van a számszakilag követhetetlen 6-700 millió forinttal. A zuglói helyzetet még zavarosabbá teszi, hogy Kovács Balázs hiába kérdezte meg még májusban, hogy pontosan milyen kifizetetlen számlái vannak a kerületnek – számlakibocsátó, határidő és bruttó összeg feltüntetésével –, a pontos, tételes válaszadást a polgármesteri hivatal az informá­ciós törvényre hivatkozva megtagadta.

– Karácsony Gergely alkalmatlansága csődbe vitte Zuglót, ha pedig valaki kerületi polgármesternek ennyire alkalmatlan és megbízhatatlan, az főpolgármesternek is az lenne – mondta Zsigmond Barna Pál, a Fidesz budapesti szóvivője a nyilvánosságra került számlaadatok kapcsán. A kormánypárti politikus kifejtette, már értik Karácsony Gergely korábbi, obszcén kirohanását, aki – egy hangfelvétel szerint – még az országgyűlési kampányban vallott arról, mekkora politikai stressz Zugló polgármesterének lenni, és fogalma sem volt arról, hogyan lesz Zuglónak költségvetése. – Maga is érezte, hogy nem képes ellátni a feladatot – mondta Zsigmond Barna Pál. Papp Imre kerületi jegyzőt idézte, aki azt mondta: „Az a csoda, hogy a költségvetés még egyáltalán működik. Zugló mindenről és mindenkitől lemaradt, alföldi középvárosokban különb a helyzet.” Zsigmond Barna Pál szerint Karácsony Gergely alkalmatlanságát mutatja, hogy semmilyen érdemi kerületi eredményről nem tud beszámolni sem szóban, sem az önkormányzat hivatalos válaszlevelében.

Százmilliók szociális kiadásokra

Miközben a zuglói önkormányzat nem dúskál az anyagiakban, 2015 óta komoly összeget, évi több száz millió forintot áldoz a helyi szociális modell finanszírozására. Ennek részeként az önkormányzat úgy határozott, hogy akinek nincs legalább 28 500 forint jövedelme, annak kipótolják ennyire a pénzét, ez egészül még ki lakásfenntartási támogatással és adósságrendezési támogatással. A minumumjövedelem-juttatást azok vehetik igénybe, akik XIV. kerületi lakcímmel rendelkeznek, ahol életvitelszerűen élnek. A dolog érdekessége, hogy ha teljesíti a feltételeket, akkor akár egy migráns is igénybe veheti a juttatást. A kérelmen fel is kell tüntetni, hogy ha valaki nem magyar állampolgár, akkor milyen idegenrendészeti státussal rendelkezik. Lehet valaki szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező, bevándorolt/letelepedett vagy menekült/oltalmazott/hontalan. (MN)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.