Szívünk szakad száz éve

Nemcsak az anyaországi és a határon túli magyarok, hanem már a diaszpórában élők is felfigyeltek a Fogadj a szívedbe egy Kárpát-medencei települést! elnevezésű rendhagyó kezdeményezésre. A Trianonban elcsatolt területek megismerését célzó kampány sajtótájékoztatóján Surján László hangsúlyozta: helyre kell állítani a magyar nemzet egységét, ami nem csupán kormányzati feladat, hiszen erre minden egyes embernek lehetősége van. A kezdeményezést méltatva Szili Katalin elmondta: ez az akció olyan új lendületet adhat, ami által nemcsak az érzett, hanem a vállalt felelősséget is kifejezhetjük egymás iránt.

2020. 12. 18. 17:16
null
Nagykanizsa, 2020. június 4. Nemzeti színû zászlókból kirakott Nagy-Magyarország-térkép a nemzeti összetartozás napja alkalmából tartott megemlékezés után a felújított nagykanizsai Eötvös téren 2020. június 4-én. MTI/Varga György Fotó: Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Bakos István ábráján a következő olvasható: „Szívünk szakad Százéve.” Ez nem múlt idő. Nem a száz évvel ezelőtti történésről van szó, hanem arról, hogy egy évszázada folyamatosan távolodnak egymástól a szétszakadt országrészek. Ez az üzenet! – hangsúlyozta Surján László, a Fogadj a szívedbe egy Kárpát-medencei települést! címmel indított civil kezdeményezés sajtótájékoztatóján.

A Charta XXI Megbékélési Mozgalom alapítója kiemelte:

nem annyira az elveszett terület a fontos, hanem az, hogy a nemzet szakadt szét.

Ez az a bizonyos szétfejlődés, amit 2004. december 5-e óta nem kell magyarázni, hogy miről van szó. Azonban – tette hozzá – ha ezeket a szétszakadt részeket kis szálakkal összekötjük, legalább megállítható a további távolodás.

A KDNP tiszteletbeli elnöke rámutatott: nem visszafelé kell a történelem kerekét forgatni, hanem előrefelé kell menni. Ehhez viszont helyre kell állítani a magyar nemzet egységét, ami nem csak kormányzati feladat, hiszen erre minden embernek lehetősége van.

Ne csak a kormány szintjén szűnjön meg a száz év magány, hanem az egyes emberek között is

– hangsúlyozta Surján László.

Arról is szólt, hogy köztudottan nincs jó kommunikáció a többségi és a kisebbségi nemzetek között. Száz év alatt még az együttélés szabályaiban sem sikerült megegyezni, ezen viszont nagyon gyorsan változtatni kell – szögezte le, hozzátéve, hogy nem hisz abban, hogy csak fentről lehet megoldani a dolgokat. Társadalmi mozgásra van szükségünk, mi pedig ezzel az akcióval próbáljuk segíteni ezt az ügyet – mondta az akció kezdeményezője.

Surján László továbbá örömét fejezte ki, hogy az egy hete működő honlapra már a diaszpórában élők is felfigyeltek. A környező államokon kívül van jelentkező Argentínából, Hollandiából, Skandináviából, Svédországból, Olaszországból és az Egyesült Államokból is

Bakos István András Trianon-grafikája

Szili Katalin, a Fogadj a szívedbe egy Kárpát-medencei települést! kezdeményezés védnöke az online sajtótájékoztatón emlékeztetett: az elmúlt tíz esztendőben a nemzetpolitikában sikerült olyan eredményeket elérni, ami nemcsak az Alaptörvény egymás iránt érzett felelősségét fejezi ki, hanem azt is jól jelzi, hogy azok a gazdasági támogatások, amelyeket a kormány tesz a Kárpát-medencei magyarság szülőföldön maradásának az elősegítése érdekében, olyan összekötő erőkké váltak, amelyek a magyarok összetartozását is egyértelműen megmutatják. A miniszterelnöki megbízott a rendhagyó akció kapcsán kijelentette:

száz évvel a békediktátum után ez a kezdeményezés olyan új lendületet adhat, ami által nemcsak az érzett, hanem a vállalt felelősséget is kifejezhetjük.

Az eseményen részt vett Gál Péter, a kezdeményezés ötletgazdája is, aki háláját fejezte ki, hogy a mozgalom munkájának köszönhetően, az általa elültetett ötletmagból – rövid időn belül – egy gyümölcsöt hozó fát sikerült felnevelni. Gál Péter rámutatott: a közös történelem egy ezredéven keresztül összekötött bennünket, ami az egész Kárpát-medencében mindenütt – a templomok vagy házak formáin, a sírokon, a népzenéken vagy az oltárképeken is – tetten érhető.

A Kárpát-medence a Boldogságos Szűz Mária oltalmába került, akinek a palástja alatt több millióan is elférünk

– zárta szavait.

Miképpen a Magyar Nemzet is beszámolt róla, rendhagyó kezdeményezés indult a Trianonban elcsatolt magyar területek megismerésére. A Fogadj a szívedbe egy Kárpát-medencei települést! akció célja, hogy élővé tegye a magyar–magyar kapcsolatokat, továbbá, hogy ezáltal a résztvevők jobban megismerjék a Kárpát-medence pártatlan gazdagságát is. Az ötletgazdák azt javasolják, hogy az anyaországiak az elszakadt területekről válasszanak, a határon kívül élők pedig az anyaország felé forduljanak, egy olyan települést választva, amely különösen kedves számukra. Döntésüket jelezzék és indokolják meg a fogadjszivedbe.chartaxxi.eu honlapon, valamint igyekezzenek minél többet megtudni a választott település múltról és a jelenről egyaránt.

A kezdeményezéssel kapcsolatos tovább részletek IDE kattintva érhetőek el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.