Szlávik János: Az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag

Szlávik János infektológus felhívta a figyelmet arra, hogy a napi öt-tíz regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár száz is lehet.

Forrás: ATV2020. 07. 06. 9:46
SZLÁVIK János
Budapest, 2020. április 22. Szlávik János infektológus fõorvos, a Dél-Pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetében Budapesten 2020. április 22-én. A kórház látja el elsõdlegesen a koronavírusos betegeket. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külföldi nyaralás rejthet veszélyeket, a koronavírus ugyanis még mindig itt van köztünk, sőt egyes országokban újra emelkedik az esetszám, de megfelelő védekezéssel még mindig sokat lehet tenni a fertőzés ellen – mondta Szlávik János az ATV Start című műsorában. Az infektológus főorvos közölte: amikor a koronavírus megjelent, kétféle forgatókönyvvel számoltak a szakemberek. Az első, hogy a vírus egy idő után eltűnik, a másik, hogy a járvány lecsengése után is velünk marad. Az infektológus szerint jelenleg inkább az utóbbi valószínű. A főorvos szerint az emberek többsége még mindig betartja a járvány idején hozott szabályokat és ajánlásokat (mint például a maszkviselés vagy a gyakori kézmosás), ezzel pedig jelentősen csökkenhet annak az esélye, hogy újra megugrik a fertőzések száma. Szlávik úgy véli: mivel Magyarország nem elszigetelt ország, nem lehet kizárni azt sem, hogy külföldről újra egyre több ember hozza be a vírust. Felhívta a figyelmet arra, hogy a napi öt-tíz regisztrált esetszám csalóka, mivel a nem regisztrált esetekkel együtt ez a szám akár száz is lehet. Szlávik szerint a téli hónapokban újra problémát jelenthet majd az is, hogy a koronavírussal fertőzött betegeket megkülönböztessék az influenzában szenvedőktől. – Már most sokféle vakcinával kísérleteznek, valamikor az év végén lehet meg a hatékony oltóanyag, de nem tudni, hogy ez mikor juthat el Magyarországra is – jegyezte meg a szakember.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.