Már szombaton nyithatnak a teraszok

Ezen a héten, szombaton nyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai, mivel várhatóan még pénteken eléri a három és fél milliót a Covid–19 ellen beoltottak száma. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón azt is közölte, hogy akár már jövő hét elején meghaladhatja a négymillió főt a vakcinát felvevők száma, s az ezt követő enyhítésekről Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni. Hozzátette: aki most regisztrál, akár egy-két héten belül sorra kerülhet.

Elek Nikoletta, Kreft-Horváth Márk
2021. 04. 22. 10:54
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta: folytatódhat a lépcsőzetes újraindítás. Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hét végén, valószínűleg pénteken éri el a három és fél milliót a koronavírus ellen beoltottak száma. Ezután Pintér Sándor belügyminiszter hoz határozatot arról, hogy

megnyithatnak a vendéglátóhelyek teraszai. Erre minden bizonnyal szombaton kerül sor

– közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Hozzátette: a többi üzlethez hasonlóan este fél 10-ig tarthatnak nyitva a vendéglátóhelyek, ám

a kijárási korlátozás este 11 órára módosul. A miniszter közlése szerint akár már jövő hét elején elérhetjük a négymillió oltottat is, az ezt követő enyhítésekről pedig Orbán Viktor miniszterelnök fog beszámolni.

Gulyás Gergely szerint a frissen regisztrálók is akár egy-két héten belül megkaphatják a vakcinát Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A tárcavezető arra is kitért, hogy a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy pótolni tudja a Johnson & Johnson által gyártott, kieső vakcinaszállítmányt. – Ezt a problémát kínai vakcinával tudjuk áthidalni, s a Sinopharm oltóanyagából egymillió adag érkezik a következő napokban. Emellett a második dózisú orosz vakcina és a Pfizer készítménye is folyamatosan érkezik hazánkba – tájékoztatott a miniszter.

Gulyás Gergely a regisztráció fontosságára is figyelmeztetett, kiemelve: aki most regisztrál, akár egy-két héten belül sorra is kerül. Mint mondta, szeretnék minél előbb elérni a társadalmi immunitást. Az oltás folyamatának a gyorsítására kipróbálják az online időpontfoglalás rendszerét is, egyelőre az a hetvenezer regisztrált élhet ezzel, aki SMS-üzenetben kapott tájékoztatást.

– A köznevelésben megkezdődött az újranyitás, és folyamatosan növekszik azoknak az aránya, akik visszatérnek az intézményekbe.

Az első napon az óvodások hatvan százaléka és a kisiskolások 75 százaléka élt ezzel a lehetőséggel. A tanárok és a szülők józanságát dicséri, hogy ilyen nagy számban tértek vissza a gyermekek a köznevelési intézményekbe – közölte a politikus.

Gulyás Gergely a költségvetés kapcsán arról tájékoztatott: a járvány következtében szükségessé vált a 2021-es költségvetési törvény módosítása, amit már be is nyújtottak az Országgyűlés elé. – Néhány héten belül pedig a 2022-es büdzsé tervezetét is benyújtjuk. Ezek az újraindítás költségvetései lesznek – fogalmazott, hozzátéve: hatezermilliárd forintos, vagyis a GDP 12 százalékát kitevő alapot hoztak létre.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szólva közölte: a kormány benyújtotta az Országgyűlés elé az erre vonatkozó javaslatot. – Miután téves állítások is megfogalmazódtak a kérdésben, szeretném megerősíteni, hogy a meghosszabbítás azt a célt szolgálja, hogy az ország cselekvőképessége biztosított legyen. A korábbi ellenzéki kritikákra is tekintettel a javaslat végső határidőt is tartalmaz, ami az Országgyűlés őszi ülésszakának a kezdetéhez számított 15. nap – számolt be róla Gulyás Gergely.

A miniszter biztatónak nevezte, hogy márciusban 66 ezer fővel dolgoztak többen, mint februárban. – Közel van a cél, hogy ugyanannyi munkahely legyen, mint a járvány előtt

– húzta alá a tárcavezető, hozzátéve, hogy a vendéghelyeknek májusban is jár a bértámogatás. Tudatta még: eddig 72,1 milliárdnyi támogatást ítéltek meg, és 71,6 milliárdot fizettek ki bértámogatásra.

A baloldal oltásellenes kampányával összefüggésben Gulyás Gergely azt hangsúlyozta, hogy ötvenéves kor felett a brit mutáns mindenkire halálos veszélyt jelent. – Nem politikai teljesítmény az, hogy az ellenzék a mai napig támadja a vakcinákat, sőt be is tiltották volna a keleti oltóanyagot – nyomatékosította a miniszter, aki azt kérte, hogy a baloldal vonja vissza az oltóanyag betiltását szorgalmazó javaslatait,

és hozzanak létre nemzeti egységet a járványkezelés kérdésében. – Az élet azokat igazolja, akik azt mondták, hogy minden hatékony vakcinát be kell szerezni, akárhol is gyártsák azokat. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) minden esetben a beérkezett vakcinákat alapos vizsgálatnak veti alá a jövőben is, s csak azok sikeres lezárultával kezdődhet az oltás egy-egy szállítmánnyal – fejtette ki a tárcavezető.

– Semmilyen garancia nincs arra, hogy több külföldi ország jól fog állni a járványkezelésben, de a kormány kiindulópontja az, hogy aki oltott, az védett, tehát aki megkapja a vakcinát, az utazhat majd külföldre is – válaszolta a nyári menetrendet érintő kérdésre Gulyás Gergely. Szavai szerint a vakcinafelesleg egyelőre ismeretlen kategória, s csak kívánhatjuk magunknak, hogy kialakuljon egy ilyen helyzet. Megjegyezte, a gyártók hat hónapra vállalnak felelősséget, szerintük ennyi ideig biztosan védettséget nyújt az oltóanyag.

– A magyar helyreállítási tervben a felsőoktatás is kiemelt helyen szerepel – mondta el kérdésre reagálva Gulyás Gergely. A Fudan Egyetemről megjegyezte, hogy már három éve jelen van hazánkban, a Corvinussal közös programot folytatnak.

Hozzátette: vannak olyanok – és szavai szerint úgy tűnik, Budapest baloldali vezetése is ide tartozik –, akik csak Soros György külföldi egyetemét akarják támogatni, amivel csak az a gond, hogy az Egyesült Államokban nem folytat oktatási tevékenységet, lényegében egy diplomagyárként működik.

A Diákváros – folytatta – sok férőhellyel fog megvalósulni. – Fürjes Balázs jó munkát végzett, továbbra is fontos fejlesztéseket menedzsel. Ám mivel a felsőoktatás az Innovációs és Technológiai Minisztérium alá tartozik, ezért indokolt, hogy magát az egyetemi előkészítést Palkovics László minisztériumára bízták – fogalmazott a miniszter.

Arra a kérdésre, tervezik-e, hogy a Kárpát-medence országaiba való utazáshoz elegendő lesz a védettségi igazolvány, a tárcavezető azt felelte: először azt szeretnék elérni, hogy mindenki oltassa be magát.

– Amikor a határokat akár részben is megnyitjuk, elsőként fogjuk lehetővé tenni, hogy a magyar állampolgárok Magyarországra jöhessenek, vagy Magyarországot rokonlátogatás céljából elhagyhassák

– közölte a politikus.

A járványügyben feltett kérdésre reagálva a miniszter úgy vélte, hogy nem a tesztelés a megoldás, hanem az oltás, s szavai szerint Ausztriában is azért tesztelnek sokat, mert nincs elég vakcina.

– Az egyre több, rendelkezésre álló adat szerint a vakcinát felvevők alig egy százaléka kapja el a betegséget, és jönnek ki rajta tünetek. Amint egységesek lesznek a vonatkozó adatok, azokat nyilvánosságra fogjuk hozni – ígérte a miniszter.

Emlékeztetett: az Emmi cáfolta azokat az információkat, hogy leállt volna a daganatos betegek ellátása. – Sem a kezelt betegek száma, sem a kezelés folyamata nem csökkent – húzta alá a politikus. A lélegeztetőgépek állapotára vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy a megfelelő számú lélegeztetőgép biztosítása az állam feladata, a gépek használata pedig orvosszakmai kérdés. – Az állam – folytatta – teljesítette kötelezettségét, tízezer lélegeztetőgép áll rendelkezésre, ebből háromezer van használatban a kórházakban. Hangsúlyozta: fontos az ideológiai vitáknak és az egészségügyi védekezés kérdéseinek a szétválasztása, amit Nyugat-Európa nem tudott megtenni, ezért nagyon lassú az EU-s oltás folyamata.

A közérdekű vagyonkezelő alapítványok kapcsán a tárcavezető azt emelte ki, hogy azok közfeladatokat látnak el, és az állam által ellenőrizhetőek.

Június 19., vagyis a szovjet csapatok kivonulása napja nemzeti ünneppé emelésével kapcsolatban egyelőre nincs döntése a kormánynak Gulyás Gergely beszámolója szerint. A miniszter az elmúlt harminc év fontos vívmányának nevezte, hogy mi dönthetünk a saját sorsunkról.

A CNN ideológiai elfogultságát leleplező hírek kapcsán a tárcavezető rámutatott: ez az eset is azt mutatja, hogy a balliberális propaganda széles körben érvényesül. Hozzátette: a kommunizmus időszakából datálódnak azok a beidegződéseink, amelyek szerint a CNN vagy a BBC az „etalon”, ezért nehéz búcsút mondani ezen csatornák független imázsának.

– A migráció olyan kérdéseket nyit meg, melyekben egy idő után nincsen jó válasz – ezzel a dán kormány azon döntésére reflektált a miniszter, hogy nem minden migránsnak adnának támogatást. Gulyás Gergely szerint nem valószínű, hogy egy muzulmán családba született dán állampolgár követni fogja a keresztény szokásokat.

A nyári táborokról a miniszter azt mondta, hogy ebben a kérdésben csak május második felében tudnak döntést hozni.

Kránitz Krisztiánnak, a kispesti baloldali drog- és korrupciós botrány egyik központi alakjának az előléptetésére reagálva a miniszter arcátlanságnak nevezte a történteket. – Előléptetni valakit, akivel szemben még a baloldal szerint is súlyos korrupciós vádak merülnek fel, tűrhetetlen, és jól mutatja azt, hogy ha a baloldal közpénz közelébe kerül, mindig újabb és újabb korrupciós csúcsokat tud dönteni – fogalmazott Gulyás Gergely.

Az orosz–ukrán viszály kapcsán a politikus arról beszélt, hogy a magyar kormány a Krím félsziget orosz annektálása után kifejezte a szolidaritását Ukrajnával, s támogatta az Európai Unió ezzel kapcsolatos nyilatkozatait, ahogy az Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat is, sőt az orosz agressziót a V4-ek a magyar miniszterelnökkel együtt elsőként ítélték el. Szavai szerint azonban az Ukrajnával fenntartott államközi kapcsolatokat beárnyékolja, hogy észak-keleti szomszédunk drámaian korlátozza a határon túl élő magyarság anyanyelven való oktatáshoz fűződő jogát. – Az államközi kapcsolatok emiatt ma nem jók, ezért hazánk az EU-s tagállamok közül kétségkívül egyedüliként blokkolja Ukrajna a NATO-val folytatott tárgyalásait. Amíg Magyarországon nemzeti kormány van, ez az álláspont nem is fog változni ebben a kérdésben, bármilyen nemzetközi, európai vagy amerikai nyomást is gyakoroljanak az országra – nyomatékosította Gulyás Gergely.

A védettségi igazolványra vonatkozó kérdésre a tárcavezető közölte: az okmányt mindenki az első oltás után hat–tíz nappal kapja meg. – Ez alatt az idő alatt a védettség kialakul, a második oltás erre erősít rá. Mindenki személyesen el tudja dönteni, hogy mikor érzi magát biztonságban – fogalmazott a kormánypárti politikus. Hozzátette: a 18 éven felülieknek védettségi igazolvánnyal kell rendelkezniük ahhoz, hogy focimeccseken vagy más rendezvényeken vehessenek részt. A kormánypárti politikus hangsúlyozta, hogy a 18 éven aluliakat, akik a jelenlegi szabályozás szerint nem oltathatták be magukat, a védettségi igazolvány hiányában sem érheti semmilyen hátrány.

A tárcavezető leszögezte, hogy a választásokhoz nincs köze az egyetemi modellváltásnak. – 2018-ban kezdődött ez a folyamat, a Corvinus egyetemmel, azután pedig szabadon dönthetett minden szenátus arról, hogy él-e ezzel a lehetőséggel vagy sem. Csak olyan felsőoktatási intézményeknél jön létre alapítvány, akik élni kívánnak a modellváltás kínálta lehetőséggel – fejtette ki Gulyás Gergely.

A miniszter azt is hangsúlyozta, hogy nem adómentességre, hanem minimálbér-emelésre van szükség Magyarországon, s rendkívül rossz iránynak nevezte azt az elképzelést, hogy a minimálbér emelését helyettesítsük adómentességgel. Felidézte, hogy a baloldali kormányzás a minimálbért csupán 25 ezer forinttal, míg a jobboldal a következő választásokig több mint százezer forinttal emeli meg.

Arra, hogy milyen feltétellel és hányan vehetnek részt az labdarúgó Európa-bajnokságon, a tárcavezető azt felelte: mivel június közepén lesz a bajnokság, május második felére pedig majd’ mindenkit be tudnak oltani, tehát minden bizonnyal egy nyájimmunitással rendelkező, átoltott Magyarország várja az Európa-bajnokságot.

Kérdésre válaszolva azt is közölte a miniszter, hogy heteken belül a fogvatartottak is be lesznek oltva.

A Janssen-vakcina kapcsán felmerülő kockázatokra reagálva Gulyás Gergely kiemelte, hogy minden egyes esetben, ahol kétség merül fel egy-egy vakcinát illetően, a magyar hatóságok is vizsgálatot folytatnak. Tájékoztatása szerint a kormány a Janssen-oltóanyagnál is elrendelt egy vizsgálatot, ami után majd döntés születik arról, hogy lehet-e oltani azzal a vakcinával.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.